ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με κόντρα για το ποδόσφαιρο ψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Με κόντρα για το ποδόσφαιρο ψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης για τα εθνικά θέματα και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του ποδοσφαίρου, υπερψηφίστηκε στη Βουλή η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Υπέρ ψήφισαν 175 βουλευτές από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, κατά 33 από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ 80 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών».

Ο πρωθυπουργός που δέχθηκε σφοδρά πυρά από τον Αλέξη Τσίπρα και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για Grexit από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και για διακοπή πρωταθλήματος αν δεν εξομαλυνθούν οι αντιδράσεις. Επεσήμανε παράλληλα, ότι η η κυβέρνηση θα καλέσει την FIFA και την UEFA με στόχο ένα «μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Προανήγγειλε οι παράγοντες της UEFA και της FIFA θα επισκεφθούν τη χώρα από την επόμενη εβδομάδα και τόνισε: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου».

«Το άρρωστο κλίμα αν συνεχιστεί θα υποχρεωθούμε να διακόψουμε τη Super League, γιατί καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα από το να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα. Θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου με γνώμονα το κοινό συμφέρον», είπε, κάνοντας λόγο για «ποδοσφαιρική βεντέτα», «επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα».

Αναφέρθηκε στην διαγραφή του ευρωβουλευτή της ΝΔ Θοδωρή Ζαγοράκη που «προέταξε το οπαδικό συμφέρον» και μίλησε για ευθύνες πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της Πολιτείας για την «κατάντια» του ποδοσφαίρου.

«Σήμερα προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η Βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα», διαμήνυσε και κάλεσε τους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου να συμβάλλουν στην ανάταξη του αθλήματος διαφορετικά θα αποκλειστούν από τα έσοδα τους.

Σε ότι αφορά στην τροπολογία που ψηφίστηκε ένα 24ωρο νωρίτερα από τη Βουλή, έκανε λόγο για «κίνηση αλλαγής».

Διαβάστε αναλυτικά

Τσίπρας: «Δική σας η ευθύνη για το χάος»

Σε υψηλούς τόνους ήταν η κριτική του Αλέξη Τσίπρα που χρέωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευθύνη για το «χάος» που έχει δημιουργηθεί.

«Μην πάτε να ρίξετε λοιπόν τον "Μουτζούρη" στον Αυγενάκη. Αφού εσείς τα αποφασίσατε όλα. Είστε εσείς προσωπικά υπεύθυνος για το χάος», ανέφερε ο τέως πρωθυπουργός και μίλησε για πρωτοφανείς ακροβατισμούς και χειρισμούς που έφεραν «αχρείαστους διχασμούς».

«Η διαπλοκή σας με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν και σας έφεραν στην κυβέρνηση, σας οδήγησε σε πρωτοφανείς ακροβατισμούς. Και έχει κόστος αυτό όχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Έχει κόστος για τη χώρα, για την κοινωνία, για τη δικαιοσύνη», είπε και χαρακτήρισε την τροπολογία που ψηφίστηκε ως κίνηση πανικού.

«Το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο δεν είναι κυρίως δείγμα ανικανότητας και ανεπάρκειας. Αναδεικνύει ένα μεγαλύτερο ζήτημα. Ότι αδυνατείτε να ξεπληρώσετε τα γραμμάτια που υπογράψατε με την διαπλοκή. Και είναι πολλά αυτά τα γραμμάτια και προς πολλές κατευθύνσεις. Για αυτό τώρα δε μπορείτε όσο κι αν προσπαθήσετε να το ισορροπήσετε», σχολίασε.

«Ο λαός μας λέει όποιον ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Και εσείς ανακατευτήκατε πολύ με τα πίτουρα κύριε Μητσοτάκη. Και συνεχίζετε να ανακατεύεστε. Και με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζετε τους ολιγάρχες σε συνδιαμορφωτές της πολιτικής, της κοινωνικής ζωής, των πρακτικών, της ιδεολογίας. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έχετε προξενήσει στη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Η κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν οξύτατη και δεν περιορίστηκε στις αρχικές παρεμβάσεις. Ακούστηκαν ονόματα επιχειρηματιών ΜΜΕ που είναι και ιδιοκτήτες ΠΑΕ, με τον Αλέξη Τσίπρα να διερωτάται: «Ποιος μιλάει για νταβατζήδες;»

«Μιλήσατε εσείς για νταβατζήδες; Έχουν ονοματεπώνυμο; Μαρινάκης, Σαββίδης; Μιλάτε εσείς για φερέφωνα ιδιοκτητών; Εσείς τα λέτε; Ποια είναι τα φερέφωνα; Τα ΝΕΑ; Το ΟΝΕ; Το Έθνος; Το Open; Εσείς δεν πήρατε αποφάσεις και χρεώνετε την υπόθεση στον Αυγενάκη, εσείς που μειώσατε κατά 50% φορολογία στα συμβόλαια; Εσείς ήσασταν, δεν σας λυπάμαι, καλά ξεμπερδέματα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Εξ΄ όσον γνωρίζω ο Μαρινάκης σας έκανε διθυραμβικά εξώφυλλα μέχρι που δεν τα βρήκατε κάπου; Με τον Σαββίδη δεν ήταν που ήσασταν αγκαλιά στη Θεσσαλονίκη; Εκείνος δεν ήταν που είχε πει ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός; Εσείς ήσασταν αγκαλιά μέχρι που τσακωθήκατε», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα να ανταπαντά πως προφανώς τα έχει βρει με τον κ. Μαρινάκη γιατί του κάνει συνεχώς πρωτοσέλιδα.

Γεννηματά: Μπήκατε στη λογική των διευθετήσεων

Για «μπάχαλο» έκανε λόγο κι η Φώφη Γεννηματά, που παρενέβη στη συζήτηση, ενώ ήταν γνωστό πως δεν θα μιλούσε.

«Για αυτό αποχωρήσαμε, όχι μόνον για τη ρύθμιση... Κι έρχεστε εκ των υστέρων να εξαπολύσετε αόριστες απειλές», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι από τις μεταρρυθμίσεις μπήκε «στη λογική των διευθετήσεων».

«Αποτύχατε, δεν μπορείτε να επιβάλλετε τον νόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Αντιπαράθεση για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών κατά τις δευτερολογίες τους, για την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Τη δέσμευση των ΗΠΑ ότι δεν θα αρκεστούν σε ρητορικές παρεμβάσεις, στην περίπτωση που κλιμακωθούν οι τουρκικές προκλήσεις ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να δεσμευτούν ότι αν κλιμακωθούν οι προκλήσεις από τους γείτονές μας δεν θα αρκεστούν σε ρητορικές παρεμβάσεις».

Νωρίτερα, στην κύρια ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δείχνει ότι η Ελλάδα είναι δεδομένη και προβλέψιμη σύμμαχος των ΗΠΑ, κάτι που βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα. Τόνισε ότι: «Αναρωτιέμαι, όμως, αν υπάρχει Έλληνας που παρακολούθησε την επίσκεψή σας στον Λευκό Οίκο και πιστεύει ότι εφαρμόσατε στην πράξη αυτά που διακηρύσσατε εδώ στη Βουλή με τόσο στόμφο. Ιδίως όταν ανακοινώνατε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι «πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος». Άραγε τι άλλο σημαίνει αυτό – αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας- αν όχι ότι είμαστε δεδομένοι; Όταν σπεύσατε να υιοθετήσετε, πριν καν δείτε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τις αμερικανικές θέσεις για το 5g. Τη στιγμή μάλιστα που και η ΕΕ, αλλά μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνουν τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους σχετικούς διαγωνισμούς. Όταν σπεύσατε – μόνος σε όλη την Ευρώπη – να στηρίξετε δημόσια την εκτέλεση του Ιρανού Στρατηγού στο Ιράκ από αμερικανικές δυνάμεις».

Απαντώντας στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε τι ακριβώς ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμώντας ότι τυχόν φιλοδοξία για αμερικανική συνδρομή σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση «ανήκει έξω από τη σφαίρα του εφικτού».

«Θέλω να καταλάβω τι ακριβώς ζητάτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητάτε μία ομπρέλα ασφάλειας και προστασίας των εθνικών μας συμφερόντων; Μία διμερή αμυντική συμμαχία η οποία θα σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση, θα πρέπει οι ΗΠΑ να συνδράμουν και να υποστηρίξουν την Ελλάδα; Εάν ζητάτε αυτό, γιατί δεν το ζητήσατε από τον Αμερικανό πρόεδρο όταν τον επισκεφτήκατε;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η πραγματικότητα είναι ότι εάν ζητάτε αυτό, ανήκει έξω από τη σφαίρα του εφικτού».

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη περί προβλεψιμότητας στην εξωτερική πολιτική, «κωλοτούμπας», καθώς και των «πυρών» κατά του Αλέξη Τσίπρα αλλα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε:

«Εγώ ο απρόβλεπτος είμαι ο πρωθυπουργός που κατάφερε να βγει η χώρα από τα μνημόνια μετά από μια οκταετή κρίση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που κατάφερε να αναβαθμίσει την αξιοπιστία της χώρας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έχετε το θράσος να μιλάτε εσείς για κωλοτούμπα μέσα σε αυτή την αίθουσα».

«Εγώ ο απρόβλεπτος όταν πήγα στις ΗΠΑ δεν κάθισα βουβός απέναντι στον Τραμπ. 72 δευτερόλεπτα μιλήσατε. Η απρόβλεπτη κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει συνέντευξη τύπου ώστε να ακουστούν οι θέσεις μας», συνέχισε.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μου δώσατε κ. Τσίπρα την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάριν της αντιπολίτευσης. Σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα».

«Πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα ότι όταν πήγα στις ΗΠΑ χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανικη πρεσβεια και τα συνθήματα» τόνισε.

«Ξαφνικά επιστρέφω απο τις ΗΠΑ και ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, γιατι κάτι άλλαξε και θα φανούμε προβλέψιμοι, δεδομένοι και ότι δεν πρέπει να είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι στην εξωτερική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Αυτή τη συμφωνία την είχατε διαπραγματευτεί και θέσει σε εφαρμογή εσείς κ. Τσίπρα. Όλα αυτά τα είχατε ήδη κάνει, από το ’18 λειτουργεί. Ποιον κοροιδεύετε εδω πέρα;» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ