ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση το μέτρο των πλωτών φραγμάτων στο Προσφυγικό

Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση το μέτρο των πλωτών φραγμάτων στο Προσφυγικό

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση στο Προσφυγικό, καθώς τα έως τώρα μέτρα που έχει λάβει δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με συνέπεια να μεγαλώνουν οι αντιδράσεις όχι μόνο στα νησιά όπου τα κέντρα φιλοξενίας δεν επαρκούν, αλλά και στην ενδοχώρα όπου οι κάτοικοι αντιδρούν, ανησυχώντας πως πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν στις δικές τους περιοχές, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνουνμε διακριτικότητα το κόστος της λήψης πιο δραστικών μέτρων, ακόμα και αν κινδυνεύσουν να κατηγορηθούν από την αντιπολίτευση ότι δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έτσι σε πρώτο στάδιο η κυβέρνηση προχωρά σε έναν πρόχειρο σχεδιασμό, μέχρι να φανεί αν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, στην εγκατάσταση πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν στον σχεδιασμό, αφού πρώτα κάνουν προσομοίωση ως προς την αποτελεσματικότητά του μέτρου σε περιοχή μακριά από τα περάσματα των διακινητών. Η αρχή θα γίνει σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αττική και αν το μέτρο αποδειχτεί αποτελεσματικό τότε το σχέδιο θα εφαρμοστεί στο πεδίο.

Σύμφωνα ωστόσο με κυβερνητικές πηγές, για να προχωρήσει το σχέδιο με τα πλωτά φράγματα στην θάλασσα, θα προηγηθεί πρώτα μια μεγάλη συζήτηση με το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αιγιαλίτιδα ζώνη για να μην υπάρξουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με άλλου είδους θέματα…

Το πλωτό φράγμα θα έχει ύψος 1 μέτρο και 10 εκατοστά. Τα 50 εκατοστά θα βρίσκονται πάνω από τη θάλασσα και τα 60 εκατοστά μέσα στο νερό.

Το πρώτο πλωτό φράγμα θα τοποθετηθεί ανοικτά της Μυτιλήνης, η οποία δέχεται και τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Η Μόρια άλλωστε είναι το κέντρο στο οποίο αυτή την ώρα βρίσκονται πάνω από 20 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, υπό τραγικές συνθήκες διαβίωσης. Ωστόσο στην εφαρμογή του μέτρου φαίνεται να αντιδρούν ορισμένοι δήμαρχοι των νησιών που εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του.

Εμπνευστής του μέτρου που θα αποτρέπει την είσοδο στη χώρα μας με παράνομο τρόπο είναι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. Ταυτόχρονα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, υπεραμύνθηκε της ορθότητας του μέτρου, λέγοντας πως η διαδικασία είναι σωστή και ότι «θα δούμε τι αποτέλεσμα, τι αποτρεπτική ισχύ θα έχει το μέτρο όταν εφαρμοστεί στην πράξη. Είναι ένα φυσικό εμπόδιο. Αν λειτουργήσει αυτό όπως λειτούργησε στον 'Έβρο θα έχει κάποιο αποτέλεσμα εκτιμώ».

Η απόφαση να τεθούν πλωτά φράγματα στην θάλασσα, ελήφθη υπό την πίεση των προσφυγικών ροών που δεν σταματούν αλλά αντιθέτως αυξάνονται. Δεν είναι τυχαία η πληθώρα σχετικών δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο: Το γερμανικό περιοδικό “Spiegel” υπενθυμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στο λαό της μια πιο σκληρή γραμμή στη μεταναστευτική κρίση προτού αναλάβει την εξουσία πριν από περίπου έξι μήνες και τώρα αρχίζει να την εφαρμόζει. Οι απελάσεις στην Τουρκία πρέπει να επιταχυνθούν. Στο ίδιο κλίμα κινείται και η “Daily Mail” που γράφει: Οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις. Η Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα «πλωτό φράχτη» για να εμποδίσει τους μετανάστες να φτάνουν στα νησιά της από τις ακτές της Τουρκίας» ενώ ανάλογος είναι και ο τίτλος της “Telegraph”: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να τοποθετήσει πλωτά φράγματα για να εμποδίσει τους μετανάστες που φθάνουν στα νησιά του Αιγαίου

Το μέτρο αποτροπής εισόδου μεταναστών στη χώρα μας αναμένεται να προκαλέσει τεράστια πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ήδη ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του την Πέμπτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας –ΗΠΑ είπε σε ειρωνικό ύφος: «Είναι δυνατόν, ποιος σας τα λέει αυτά; Τόσο εύκολο γίνεται; Τι είναι οι βάρκες, τσούχτρες είναι για να εμποδίζονται από τα πλωτά φράγματα»;

Αντίδραση υπήρξε και από τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο που ανέφερε για το συγκεκριμένο μέτρο: «Αυτά είναι για τις μέδουσες. Δεν μπορώ να ακούω μια κυβέρνηση που θέλει να ασκήσει σοβαρή πολιτική με δίχτυα για μέδουσες, δύο χιλιομέτρων, να θέλει να σταματήσει τις ροές.

Η πρώτη συζήτηση επί του θέματος έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και τονίστηκε το ιδιαίτερο βάρος που θα δοθεί το επόμενο διάστημα στο ζήτημα των επιστροφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ