ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα Ίμια

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα Ίμια
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια τήρησε η Βουλή.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, επεσήμανε νωρίτερα, ότι οι μνήμες παραμένουν ζωντανές.

«Ύστερα από 24 χρόνια οι μνήμες παραμένουν ζωντανές. Η κρίση των Ιμίων έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να βάλει θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο», ανέφερε απο έδρας και συμπλήρωσε πως οι Έλληνες ενωμένοι στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

Την ανάγκη για εθνική συνεννόηση χωρίς αστερίσκους, επεσήμανε από την πλευρά του και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου. "Για να έχουμε πραγματικά στο μέλλον εθνική ασπίδα στην προκλητικότητα της Τουρκίας θα πρέπει σήμερα, με αφορμή τα τιμητικά λόγια για τους πεσόντες, να υπενθυμίσουμε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση χωρίς αστερίσκους, εθνική συνεννόηση που είναι ο μόνος δρόμος και ο μόνος τρόπος για να διαμορφώσουμε μια σταθερή εθνική στρατηγική, για να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας", είπε.

Σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από την εκκίνηση της κρίσης των Ιμίων, η οποία οδήγησε σε παρολίγον πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού: ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης αυτής κρίσης, οι δύο χώρες μετέφεραν στρατιωτικές δυνάμεις (κυρίως ναυτικές) γύρω από τα Ίμια και τις ανέπτυξαν φτάνοντας κοντά στην ένοπλη σύρραξη. Τελικά με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, και κυρίως των ΗΠΑ, η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τους στόλους τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ