ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» Τσίπρα στο σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» Τσίπρα στο σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη
ANDREA BONETTI

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κρατάει αποστάσεις από την πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά το «παρών» στη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για το Παλαιστινιακό.

Η συνάντηση με τον πρέσβη

Το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι. Όπως αναμενόταν, στη συνάντηση ο κ. Tουμπάσι είπες ότι Παλαιστινιακή Αρχή απορρίπτει κατηγορηματικά το σχέδιο Τραμπ.

Αρνητικός όμως ήταν και ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις σε συνέχεια της αμερικανικής πρότασης. Τόνισε ότι ο μόνος δρόμος για επίλυση διαφορών και διενέξεων στην περιοχή είναι αυτός του αμοιβαίου σεβασμού, του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στην ανάγκη για επανέναρξη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών με στόχο τη λύση δυο κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια- με την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η σχέση με το Ισραήλ

Το CNN Greece με αφορμή τη συνάντηση Τσίπρα-Τουμπάσι ρώτησε αξιωματούχο της Κουμουνδούρου αν μετά το «παρών» στη συμφωνία για τις βάσεις, η τοποθέτηση Τσίπρα για το σχέδιο Τραμπ σηματοδοτεί συνολική επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ.

Ο αξιωματούχος μας απάντησε ότι:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση παραμένει σταθερός στην ανάγκη αξιοποίησης του δίπολου ΗΠΑ-Ισραήλ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά παράλληλα θεωρεί απαραίτητο αυτό να γίνεται με αποφασιστική διεκδικητικότητα για διαβεβαιώσεις στήριξης (βάσεις), καθώς και χωρίς εκπτώσεις στο Παλαιστινιακό ειδικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή που ξανανοίγει.»

Ρωτήσαμε επίσης τον αξιωματούχο αν η φράση του κ. Τσίπρα «εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του 1967» συνιστά μεταβολή της πάγιας θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για «παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του ‘67» Η απάντηση του ήταν αρνητική. Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι: «Η γραμμή «στη βάση» αντί για «στα σύνορα» είναι η θέση που είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για 4,5 χρονιά επισημά στην ιστοσελίδα ΥΠΕΞ. Μάλιστα η γραμμή ΥΠΕΞ άλλαξε διότι επιώ ΝΔ έλεγε γενικά για δυο κράτη χωρίς αναφορά στα σύνορα 67 και στα Ανατ. Ιεροσόλυμα. Από τις Συμφωνίες του Όσλο και μετά, η PLO αποδέχθηκε το λεγόμενο land swap δηλαδή ανταλλαγές εδαφών «με βάση τα σύνορα του ‘67». Αυτό το επιβεβαίωσε και ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη συνάντηση.»

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν την τοποθέτηση Τσίπρα μαζί με την αντίστοιχη των Βρετανών Εργατικών «πιο προωθημένες» από εκείνες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και κομμάτων εξουσίας.

Οι διπλωματικοί όροι

Οι λεπτές διαφορές στους όρους παίζουν μεγάλο ρόλο στο Παλαιστινιακό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ψήφισμα 242 της 22/11/1967 του Συμβουλίου Ασφαλείας που αποτελεί τη βάση της προσέγγισης της διεθνούς κοινότητας, μια ανεπαίσθητη διαφορά στη μετάφραση είχε ιστορικά μεγάλες πολιτικές παρενέργειες. Στην αγγλική μετάφραση το ΣΑ ζητάει την «απόσυρση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων από αραβικά εδάφη που καταλήφθηκαν στην πρόσφατη σύγκρουση». Στη γαλλική όμως μετάφραση η φράση είναι «απόσυρση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων από τα αραβικά εδάφη που καταλήφθηκαν στην πρόσφατη σύγκρουση». Στα χρόνια που ακολούθησαν, κάθε πλευρά αναφερόταν σε διαφορετική μετάφραση…

Οι βάσεις

Εντωμεταξύ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε δημόσια αναθεώρηση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στον Κώστα Παπαγιάννη στην Αυγή είπε ότι: «Τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για το Ισραήλ συναντούν μεγάλες αντιδράσεις και δοκιμάζουν την αντίληψη σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έπρεπε να έχει προνομιακή σχέση με το Ισραήλ, ακόμα και στον στρατιωτικό τομέα.  Ορθώς ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από το αρχικό «ναι». Πιστεύω ότι με την παραπάνω -ουσιαστικά νέα και απαλλαγμένη από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς- ανάλυση μπορούσε να προχωρήσει και στην καταψήφιση της συμφωνίας. Δεν είναι μια τοποθέτηση που εξυπηρετεί αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες αλλά την ειρήνη και το εθνικό συμφέρον.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ