ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για προσφυγικό: Αφαιρούνται αρμοδιότητες από τον Στεφανή

Τροπολογία για προσφυγικό: Αφαιρούνται αρμοδιότητες από τον Στεφανή
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του εθνικού συντονιστή στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων συντελείται προκειμένου να «αποφευχθεί η διάσπαση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων και εξουσιών» ανάμεσα στον εθνικό συντονιστή και το επανιδρυθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η τροπολογία προβλέπει, επίσης, την σύσταση «Μητρώου Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» αλλά και τη δημιουργία «κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών στην ενδοχώρα».

Δομές επιτρέπεται να είναι και στρατόπεδα με αντάλλαγμα (μίσθωμα) στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Προβλέπεται ακόμη, η σύσταση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων έντοκος δεσμευμένος λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Αλληλεγγύης» με σκοπό την αποκλειστική χρηματοδότηση δράσεων για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από μονάδες φιλοξενίας.

Επίσης σχεδιάζεται πίστωση ύψους 50 εκ. ευρώ στη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ενίσχυση των Δήμων για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την τροπολογία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ