ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αδιέξοδο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ στα αγροτικά

Γεννηματά: Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αδιέξοδο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ στα αγροτικά
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ότι συνεχίζει τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ στα αγροτικά, με καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά. 

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επερώτησης του κόμματός της έστρεψε τα πυρά της και κατά του πρωθυπουργού ότι απορρίπτει τη συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις.

«Το θέμα είναι εθνικό. Φοβάμαι πώς και εδώ ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει απροετοίμαστος και χωρίς καμία συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το συνηθίζει, νομίζει ότι είναι ένδειξη δύναμης να προχωράει μόνος του αλλά τα κάνει μπάχαλο», είπε και συμπλήρωσε πως επιβάλλεται αλλαγή πορείας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για τον Έλληνα αγρότη.

Συνδέοντας τα θέματα αυτά και ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί με τα όσα συνέβησαν στο χώρο του ποδοσφαίρου, σχολίασε απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα: «Δεν μπορείτε σε αυτό το κρίσιμο θέμα να πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα. Βέβαια, εδώ που το σκέφτομαι τη λεξη μπάλα δεν πρέπει να την αναφέρουμε σε αυτή την κυβέρνηση, είναι καυτή λέξη».

Παράλληλα, ζήτησε να δοθούν ουσιαστικές αποζημιώσεις για την αναπλήρωση του εισοδήματος και την στήριξη των ελαιοπαραγωγών μέσα από την σχετική προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

«Εξασφαλίστε και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους για αυτό μέσα από την ενεργοποίηση του Κανονισμού de Minimis, απαλλάξτε για 2 τουλάχιστον χρόνια τους ελαιοπαραγωγούς από τις εισφορές για την δακοκτονία», ανέφερε.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τον πρωτογενή τομέα, επεσήμανε πως απαιτείται:

1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα «εθνικά μας προϊόντα» (Γαλακτοκομικά/Κηπευτικά/ Κρασί/ Λάδι/ Βαμβάκι/Κτηνοτροφικά προϊόντα/ ψαρικά).

2. Κίνητρα για την ενασχόληση νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή.

- Με μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13% για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ

- Με καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.

- Με αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα.

- Με παραχωρήσεις δημόσιας γης για την αξιοποίησή της από νέους παραγωγούς και συλλογικότητες παραγωγής.

3. Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής.

- Μείωση φορολογίας και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφή ΦΠΑ, για αγρότες οργανωμένους σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών. Τους ενισχύουμε για να παρέμβουν τόσο στην προμήθεια εφοδίων, όσο και στην εμπορία των προϊόντων.

- Καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου

- Ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην γεωργία με παράλληλη αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Ενθάρρυνση των ενεργειακών κοινοτήτων στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή ενέργειας και την μείωση του κόστους άρδευσης.

Η ανάπτυξη τους απαιτεί και ισχυρά χρηματοδοτικά κίνητρα και εγγυήσεις.

4. Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος των καταστροφών.

5. Έργα υποδομής με αξιοποίηση του κάθε ευρώ που μπορεί να διατεθεί από κοινοτικά ταμεία για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Σύνδεση και εφαρμογή των καινοτομιών στο χωράφι που θα υποστηρίζονται από εκπαίδευση των αγροτών και κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

6. Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, και οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών, για να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο «ράφι».

7. Καθοριστική συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στο πρασίνισμα της παραγωγής και της οικονομίας. Προώθηση των Βιολογικών Καλλιεργειών.

«Είμαστε και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης με συγκεκριμένα μέτρα και όχι αόριστα λόγια», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της Φώφης Γεννηματά και των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής που πήραν το λόγο για να αναπτύξουν την επερώτηση ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης. "Σε έξι μήνες η φορολογία δεν άλλαξε; Δεν έχει μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, ενώ έχουμε εξαγγείλει και περαιτέρω μειώσεις; Δεν έχουν υπάρξει αλλαγές σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών;", διερωτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ