ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διαχείριση του προσφυγικού στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης

Η διαχείριση του προσφυγικού στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης
Τριμερής Ελλάδας-Γαλλίας-Γερμανίας για το Προσφυγικό ζήτημα Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας σε επίπεδο υπουργό Εσωτερικών.

Στη συνάντηση εκτός των κ Κουρουμπλή, Καζνέφ και ντεΜεζιέρ παρευρέθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Κουρουμπλής μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Συμφωνήσαμε στην αλληλεγγύη που υπάρχει ανάμεσα μας, στη σαφήνεια των διαδικασιών, στην αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτης χώρας ασφαλούς διέλευσης των προσφύγων. Εμείς από την πλευρά μας ζητήσαμε βοήθεια στη διέλευση των προσφύγων και την παρέμβαση της Ευρώπης σε τρίτες χώρες για την επιστροφή μεταναστών σε αυτές».


Στις δηλώσεις του ο κ. Καζνέβ αναφέρθηκε στην ανάγκη για καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημείωσε την επιτακτική ανάγκη για αύξηση των αρμοδιοτήτων της Frontex.

Επιπλέον, επέμεινε στην άμεση δημιουργία χώρων αξιοπρεπής υποδοχής και προανήγγειλε την ενίσχυση των ελληνικών Αρχών από ευρωπαϊκά κράτη για τον εντοπισμός πλαστών διαβατηρίων.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, δήλωσε ότι «δεν μας ενδιαφέρει μόνο η καταγραφή αλλά και η μετεγκατάσταση των προσφύγων», και επανέλαβε με τη σειρά του την ανάγκη τροφοδότησης της βάσης δεδομένων των χωρών της Σένγκεν με στοιχεία «προσφύγων», ύποπτων για τρομοκρατία και υποσχέθηκε την αποστολή βοήθειας από τη Γερμανία.

Δήλωσε μάλιστα ότι το προσωπικό της Frontex δεν θα περιοριστεί στον έλεγχο των συνόρων, αλλά θα δραστηριοποιηθεί και στις επαναπροωθήσεις μεταναστών και την καταπολέμηση των διακινητών σε συνεργασία με την Τουρκία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση τους υπουργούς Εσωτερικών υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Υποδεχόμενος τους δύο υπουργούς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, πως η Ελλάδα αυτή την ώρα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια στιγμή οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο είναι αμείλικτοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ