ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψυχογιός: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών» στην τροπολογία για ΜΚΟ και προσφυγικό

Ψυχογιός: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών» στην τροπολογία για ΜΚΟ και προσφυγικό
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία της κυβέρνησης που αφορά στο νέο καθεστώς πιστοποίησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και τη διαχείριση του προσφυγικού, γνωστοποίησε την Τρίτη ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

Ο κ. Ψυχογιός κατηγορεί την κυβέρνηση για «παλινωδίες στο προσφυγικό», υποστηρίζοντας ότι «προσπαθεί να συμμαζέψει σοβαρά λάθη έξι μηνών στην πολιτική της, με κορυφαίο την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».

«Στην τροπολογία που κατατέθηκε εχθές το απόγευμα στο σχέδιο νόμου “Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας...” έχουμε μία από τα ίδια. Με την τροπολογία η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται μετά από μήνες την ανάγκη για ανταποδοτικού χαρακτήρα επιχορηγήσεις στους Δήμους που διατηρούν στα όρια ευθύνης τους ανοικτές δομές φιλοξενίας, κίνηση που αποτελούσε μέρος του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών και ένταξη των αιτούντων άσυλο στην κοινωνική ζωή», αναφέρει ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Η τροπολογία, όμως, περιλαμβάνει και άρθρα που διαπιστώνουν λάθη του, κοντινού παρελθόντος, και είχαν συγκεντρώσει τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, όπως είναι η θέση του Εθνικού Συντονιστή και η σύσταση Ενιαίου Φορέας Επιτήρησης Συνόρων, θεσμοί που παραμένουν, έστω και με σημαντικά περιορισμένες αρμοδιότητες - όσον αφορά τον Συντονιστή- παρά την αναγνώριση στην Αιτιολογική Έκθεση ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει την ευθύνη για το στρατηγικό σχεδιασμό και συντονισμό των υπηρεσιών των συναρμόδιων Υπουργείων».

«Είναι για εμάς δεδομένο, βέβαια, ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε διατάξεις όπως είναι αυτή που προβλέπει τη δημιουργία νέων ΠΡΟΚΕΚΑ για την γενικευμένη κράτηση ακόμα και ευάλωτων ομάδων έως και 36 μήνες, τη στιγμή που δεν γίνεται πουθενά λόγος για ανοικτές Δομές Φιλοξενίας, διαμερίσματα, ξενοδοχεία κλπ. Επίσης, τη στιγμή που το συγκεκριμένο σχέδιο έχει συγκεντρώσει τα πυρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις για την χρηματοδότηση κλειστών κέντρων – φυλακών», συνεχίζει ο κ. Ψυχογιός.

«Είχαμε συστήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Μητρώο για τις ΜΚΟ»

Ο Γιώργος Ψυχογιός αναφέρει, παράλληλα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «είχε συσταθεί Μητρώο ΜΚΟ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που η ΝΔ κατάργησε».

«Το Μητρώο θα μπορούσε να εμβαθύνει όσον αφορά τον έλεγχο των Οργανώσεων που έχουν ενταχθεί σε αυτό, περιλαμβάνοντας και διαδικασία αποπομπής όταν αυτό χρειάζεται, χωρίς όμως γενικεύσεις και αυθαιρεσίες όπως προβλέπεται ένα κράτος δικαίου», προσθέτει.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, ψηφίζουμε "παρών" στην τροπολογία και αναμένουμε από την κυβέρνηση ουσιαστικές κινήσεις για την διαχείριση του προσφυγικού με βάση τον ανθρωπισμό, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα», καταλήγει ο κ. Ψυχογιός.

MKO με ονοματεπώνυμα: Αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας τους στα νησιά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ