ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Να τηρήσουν όλοι τις δεσμεύσεις τους ζήτησε ο Τσίπρας

Προσφυγικό: Να τηρήσουν όλοι τις δεσμεύσεις τους ζήτησε ο Τσίπρας
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας ΑΠΕ-ΜΠΕ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όμως όλοι θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που επίσης έχουν αναλάβει.

Αυτό τόνισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός στους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας τους οποίους υποδέχθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδεχόμενος τους Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μεζιέ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως η Ελλάδα αυτή την ώρα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια ώρα οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο είναι αμείλικτοι.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μετά τη συνάντηση τόνισε πως η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει μέσα στο 2016 τις ίδιες ροές με εκείνες του 2015,ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στην ανάγκη να ενισχυθεί η FRONTEX. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα ενισχυθεί με ειδικούς στον έλεγχο πλαστών εγγράφων.

Η συζήτηση των τριών ανδρών επικεντρώθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος κατά την επόμενη χρονική περίοδο με έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, και ιδιαίτερα στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, και την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκε η παροχή τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού στην Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ