ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Στήθηκαν ΜΚΟ εν μια νυκτί για να κερδίσουν από τα κονδύλια της Ε.Ε.

Κουμουτσάκος: Στήθηκαν ΜΚΟ εν μια νυκτί για να κερδίσουν από τα κονδύλια της Ε.Ε.
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Σε διευκρινίσεις για τις καταγγελίες στις οποίες προχώρησε χθες από το βήμα της Βουλής προχώρησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό έκανε λόγο για «δίκτυο συμφερόντων».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπεραμύνθηκε της τροπολογίας για τον έλεγχο των ΜΚΟ και μίλησε για «σκοτεινά κυκλώματα που λειτουργούν», ασκώντας παράλληλα κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν αναλάβαμε την εξουσία, παραλάβαμε μια κατάσταση με υπερπληθυσμό στα κέντρα φιλοξενίας, με μη επιστροφές και κυρίως με βαθιά δίκτυα συγκεκριμένων συμφερόντων που απομυζούσαν και εκμεταλλεύονταν τους ταλαιπωρημένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους. Βαθιά και σκοτεινά δίκτυα συμφερόντων με ΜΚΟ και διαφόρων άλλων επαγγελματιών της αλληλεγγύης που ζούσαν πλουσιοπάροχα απομυζώντας ως τσιμπούρια. Αυτό το κύκλωμα ήταν διάχυτο και σε πολλά επίπεδα. Φτιάξατε ένα βαθύ κύκλωμα παντού και δεν μπορούσαμε να το σπάσουμε μέσα σε έξι μήνες γιατί είναι βαθύ και σκοτεινό», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε:

«Εμείς αλλάξαμε το νόμο που είχατε φτιάξει και εφαρμόζεται από 1/1, με δυσκολίες, και θα φέρει αποτελέσματα».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε ότι τα χρόνια της μεγάλης κρίσης του μεταναστευτικού, δηλαδή το 2015 2016, μπήκαν χρήματα στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν πήγαν σε κυβερνήσεις αλλά σε ΜΚΟ.

«Διαμορφώθηκε ένας "γαλαξίας" ΜΚΟ άλλων πραγματικά σοβαρών που είχαν πορεία δοκιμασμένη αλλά και άλλων που φτιάχτηκαν εν μια νυκτί αποσκοπώντας να κερδίσουν από τα κονδύλια της ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, και συμπλήρωσε:

«Υπάρχουν ΜΚΟ που στήθηκαν ευκαιριακά για να βγάλουν χρήματα. (…). Όταν φτάνει μια λέμβος σε βραχώδη ακτή της Μυτιλήνης, την παρατηρεί το Λιμενικό και όταν πάει βρίσκει 3-4 ανθρώπους με κίτρινα και πορτοκαλί γιλέκα τους οποίους ρωτάει "τι κάνετε εδώ;" και η απάντηση που παίρνει είναι "καθαρίζουμε την ακτή", καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί για τον "γαλαξία" συμφερόντων».

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως «δεν βάζει “x” στο σύνολο των ΜΚΟ» αλλά επέμεινε πως υπάρχουν «γκρίζες και σκοτεινές» ανάμεσά τους.

«Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση είχε διαμορφωθεί γύρω από το μεταναστευτικό ένα δίκτυο συμφερόντων που μεγάλωνε λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης της αναποτελεσματικής διαδικασίας αιτήσεων ασύλου. Αυτό οδηγούσε στο 80% των αιτούντων να χαρακτηρίζονται ευάλωτοι. Στο δίκτυο αυτό εμπλέκονται γιατροί, δικηγόροι, ΜΚΟ. Όλο αυτό το δίκτυο απέκτησε ρίζες συμφερόντων επί 5 χρόνια πάνω στη διαχείριση της δυστυχίας των ανθρώπων που έρχονταν στη χώρα» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως το εν λόγω «δίκτυο συμφερόντων» λειτουργούσε σαν βδέλλες και ήταν «πολύ καλά εγκατεστημένο».

«Πρέπει να μπει φως στις σκοτεινές ρίζες του δικτύου συμφερόντων που δεν έχει καμιά σχέση με την ορθή διεκπεραίωση του μεταναστευτικού» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων στη Μόρια τις περασμένες ημέρες, ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε:

«Υπάρχει μια χρονική σύμπτωση της διακηρυγμένης βούλησης να μπει τάξη σε αυτό το σκοτεινό δίκτυο και της εξέγερσης που έγιναν στη Μυτιλήνη. Δεν λέω ότι σε δύσκολες καταστάσεις δεν αναπτύσσονται αιτίες που οδηγούν σε αυτές τις εικόνες αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίσει κάποιος τη χρονική σύμπτωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ