ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάιατ: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια

Πάιατ: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδιαίτερα ευγνώνων για τη συνάντηση που είχε σήμερα, Πέμπτη, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανάρτηση του Αμερικανού πρέσβη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, συζητήθηκε ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της εποικοδομητικής στάσης της για την ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, και τον όλο και σημαντικότερο ρόλο που έχει η Ελλάδα στην ΕΕ μετά τον Brexit.

Ο Τζέφρι Πάιατ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα επιτυχημένη πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ». Περαιτέρω, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, επισήμανε τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως σε μία περίοδο που έχουν αναδυθεί αρκετοί παράγοντες αστάθειας. Αναφέρθηκε, τέλος, στο έντονο ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρβιτσιώτης καλωσόρισε το αμερικανικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον και τόνισε πως προσβλέπει σε ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην προώθηση της Διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και συγκεκριμένα στις υποψηφιότητες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τον πρέσβη των ΗΠΑ για τις ελληνικές θέσεις, καθώς και για την ελληνική πρωτοβουλία διοργάνωσης Διάσκεψης Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη στις 24 Φεβρουαρίου.

Ντόναλντ Τραμπ: Εξαιρετικός ηγέτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ