ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έρχονται fast track διαδικασίες για τις δωρεές στην Υγεία

Μητσοτάκης: Έρχονται fast track διαδικασίες για τις δωρεές στην Υγεία
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δημιουργία νέων νοσοκομειακών μονάδων, αγορές αεροσκαφών και ελικοπτέρων για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία της επικράτειας. Αυτές είναι μερικές από τις ενέργειες που περιλαμβάνει η «Πρωτοβουλία για την Υγεία», ένα πρότζεκτ ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε ειδική εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει αποτελεσματικά τη συνεργασία του Κράτους με ιδιωτικούς φορείς, ώστε να λειτουργήσουν παράλληλα και συμπληρωματικά υπέρ του πολίτη, για να δώσουν απαντήσεις σε μεγάλα κοινωνικά ζητούμενα.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι δεν θα επιτραπεί σε γραφειοκρατικά εμπόδια να καθυστερήσουν έργα προς όφελος του πολίτη, γι’ αυτό η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» τις δωρεές, προχωρώντας με fast track διαδικασίες για την άρση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

Τι είναι η Πρωτοβουλία για την Υγεία

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την Υγεία, που αφορά δομές Υγείας σε όλη τη χώρα. Περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων, του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, προβλέπει την αγορά δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, την ενίσχυση των προγραμμάτων της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, σε νοσοκομεία του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης.

Την αρχιτεκτονική των τριών νέων νοσοκομείων έχει αναλάβει ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano, προκειμένου οι χώροι νοσηλείας να είναι υψηλής αισθητικής και συνάμα σωστά ενταγμένοι στο περιβάλλον κάθε περιοχής, αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στο δημόσιο χώρο.

Τα νέα νοσοκομεία θα ανήκουν στο ΕΣΥ, αλλά θα έχουν διοικητική ευελιξία και αυτοτέλεια. Το κόστος μισθοδοσίας θα βαρύνει το Δημόσιο, όπως και η κατασκευή των έργων υποδομής γύρω από τα νέα νοσοκομεία.

Εκτός από τα τρία νέα νοσοκομεία, το Ίδρυμα αναλαμβάνει το σύνολο του κόστους υλοποίησης των εξής έργων:

  • Την προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού στην οργανική μονάδα Γενικό Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός»
  • Την προμήθεια νέου εξοπλισμού καθώς και τη συντήρηση υφιστάμενου με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων καθώς και της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας
  • Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.
  • Την προμήθεια ειδικού ιατρικού εξοπλισμού χειρουργικών προσομοιωτών, με σκοπό την εκπαίδευση των ιατρών-χειρουργών σε θέματα χειρουργικής προσομοίωσης καθώς και τη δημιουργία Κέντρου Χειρουργικής Προσομοίωσης στο κτηριακό πανεπιστημιακό συγκρότημα «ΑΚΙΣΑ» εντός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».

Ως προς την ανέγερση κτηρίου εντός του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» το οποίο προοριζόταν για έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, το Ελληνικό Δημόσιο ενημέρωσε το ΙΣΝ ότι η παραχώρηση χώρου εντός του «Ευαγγελισμού» δεν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το ΙΣΝ αποφάσισε την ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα στην Ελλάδα, μέσω της έγκρισης δωρεών προς το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς και την έγκριση δωρεών προς την Επαγγελματική Σχολή βοηθών Νοσοκόμων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ο Ευαγγελισμός-Οφθαλμιατρείο Αθηνών-Πολυκλινική».

Πώς «ξεκλείδωσε» η δωρεά

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα για να εξασφαλίσει για το οδικό δίκτυο του νοσοκομείου Κομοτηνής την εκπόνηση των μελετών, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την έγκρισή τους από τις υπηρεσίες, κάτι που θα κάνει και για τα άλλα δύο νοσοκομεία.

Το πρότζεκτ προωθήθηκε με γοργές διαδικασίες από τον περασμένο Οκτώβριο, βασιζόμενο σε ένα μοντέλο δύο συντονιστών (ενός νομικού και ενός γιατρού) από την πλευρά του Δημοσίου που «έτρεξαν» τα νομικά κείμενα και τις κυρώσεις από την Βουλή.

Συνεχείς ήταν οι συσκέψεις και ο συντονισμός με τα υπουργεία Υγείας, Υποδομών, Οικονομικών και Παιδείας, αλλά και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, φυσικά σε διαρκή επαφή και συντονισμό με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πώς η κυβέρνηση μεγιστοποιεί τις δωρεές

Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται διάταξη που θα δίνει φορολογικά κίνητρα για τον εθελοντισμό και τα χορηγικά προγράμματα.

Θα απαλλάσσει τις δωρεές από το σημερινό καθεστώς του ΦΠΑ (24%) με στόχο να τις μεγιστοποιήσει προς όφελος του πολίτη.

Λοιπές ενέργειες

Εξάλλου, σχεδιάζεται ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία τα υπουργεία θα μπορούν να καταγράφουν και να επικαιροποιούν τις ανάγκες τους που δεν καλύπτονται από τον προϋπολογισμό, ενώ τα Ιδρύματα θα καταγράφουν την προσφερόμενη χρηματοδότηση για χορηγίες.

Τέλος, θα οριστεί σχετικό σημείο επαφής σε κάθε υπουργείο για τις χορηγίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ