ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν τίθεται θέμα πολιτικού όρκου για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Δεν τίθεται θέμα πολιτικού όρκου για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Δεν τίθεται δίλημμα όσον αφορά τον όρκο που θα δώσει, εάν δηλαδή θα είναι πολιτικός ή θρησκευτικός, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, καθώς το Σύνταγμα ορίζει ρητά τη μορφή και το περιεχόμενο του.

Ο όρκος θα είναι θρησκευτικός, με συγκεκριμένη διατύπωση και δεν προβλέπεται δυνατότητα επιλογής. Συγκεκριμένα το άρθρο 33, παράγραφος 2 του Συντάγματος αναφέρει:

1. Ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που έληξε η θητεία του απερχόμενου Προέδρου σε όλες τις άλλες περιπτώσεις από την επομένη της εκλογής του.
2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο:
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».
3. Νόμος ορίζει τη χορηγία που καταβάλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη λειτουργία των υπηρεσιών που οργανώνονται για την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Μετά την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου από τη Βουλή στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα υπήρξαν δημοσιεύματα και αρθρογραφία, πολλά εκ των οποίων σε δηκτικό ύφος, που έθεταν το δίλημμα μεταξύ θρησκευτικού και πολιτικού όρκου. Στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο, δεν ισχύει αυτό που ισχύει για τους πρωθυπουργούς, το να επιλέξουν τον πολιτικό αντί του θρησκευτικού όρκου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεργάτες της κ. Σακελλαροπούλου ανέφεραν: «Η Πρόεδρος γνωρίζει άριστα το Σύνταγμα και δεν θα ετίθετο ποτέ ζήτημα να ορκιστεί με όρκο διαφορετικό από τον ρητά προβλεπόμενο θρησκευτικό όρκο».

Η ορκωμοσία της νέας Προέδρου είναι προγραμματισμένη για τις 14 Μαρτίου, μια ημέρα μετά την λήξη της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ