ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σούδα: Επίσκεψη Μητσοτάκη στην 115 Πτέρυγα Μάχης

Σούδα: Επίσκεψη Μητσοτάκη στην 115 Πτέρυγα Μάχης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σούδα, η οποία αναμένεται να γίνει η πρώτη πραγματικά «πράσινη» μονάδα στον κόσμο, επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη.

Αφού έδωσε «συγχαρητήρια σε όλους τους χειριστές, στο τεχνικό προσωπικό, σε όσες και όσους κρατάνε τα αεροπλάνα μας ετοιμοπόλεμα για να προασπίσουν, μέρα και νύχτα, την εδαφική μας ακεραιότητα», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην δική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16που διαθέτει η 115 ΠΜ.

«Πριν από 27 χρόνια είχα υπηρετήσει και εγώ την θητεία μου, στην 346 Μοίρα, στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στην Αγχίαλο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Τα πρώτα F-16 Block 30, τότε τα είχαμε παραλάβει. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Έχουμε τώρα σε αυτήν την Πτέρυγα Μάχης τα πιο σύγχρονα F-16 τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία. Και μάλιστα, καθώς, εντός των επόμενων ετών θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης 82 F-16, τα αεροσκάφη μας, αναβαθμισμένα πια στον τύπο Viper θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη επιχειρησιακή επάρκεια».

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν στάθηκε μόνο στην επιχειρησιακή επάρκεια της συγκεκριμένης Πτέρυγας Μάχης, αλλά και στο πρωτοπόρο πρόγραμμα το οποίο θα την καταστήσει πλήρως ενεργειακά αυτόνομη, δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει το ευρύτερο δημόσιο και έχει να κάνει με το περιβάλλον.

«Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και η χώρα μας έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έρχεται και η Πολεμική Αεροπορία, μέσα από αυτήν την εμβληματική και εξαιρετικά καινοτόμα πρωτοβουλία να δείξει τον δρόμο τον οποίο - είμαι σίγουρος - ότι και πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και φιλόδοξο project το οποίο δείχνει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε συνολικά -όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις- αλλά δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά το ευρύτερο δημόσιο, για να αναβαθμίσει το κτιριακό του δυναμικό, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσει συνολικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης την εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και τον κ. Περιστέρη για «την πολύ γενναιόδωρη προσφορά» όπως είπε.

Μια «πράσινη» μονάδα

Ο προϋπολογισμός των έργων στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη, ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων, με τη δωρεά και την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σχεδιάζονται η εγκατάσταση ηλιακών θερμικών συστημάτων και αντλιών θερμότητας στα κτήρια, παρεμβάσεις στη μόνωση και τον φωτισμό των κτισμάτων, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 1,7MW, τοποθέτηση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές ιόντων Λιθίου πολύ μεγάλης χωρητικότητας και ενεργοποίηση ενός «έξυπνου» συστήματος για τη διαχείριση της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται.

Στόχος είναι να μετατραπεί το αεροδρόμιο της 115 ΠΜ, στη Σούδα, σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα, οι ενεργειακές ανάγκες της οποίας θα ικανοποιούνται απόλυτα από Ανανεώσιμες Πηγές. Παράλληλα, στοχεύεται η αντικατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται στη βάση από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ποδήλατα.

Η ενεργειακή αναμόρφωση της μονάδας θα περιορίσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της, καθότι παραδοσιακά τα αεροδρόμια αποτελούν πηγή ρύπων. Οι αλλαγές αυτές ευθυγραμμίζονται με την «πράσινη» πολιτική της κυβέρνησης.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα υποβαθμίσουν («ούτε στο ελάχιστο», όπως επισημαίνεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα) την επιχειρησιακή δεινότητα της 115 ΠΜ, η οποία διακρίνεται για τις επιδόσεις της.

Αντίθετα, θα επιτρέψουν την περικοπή της ετήσιας δαπάνης για την προμήθεια πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 400.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ