ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Το Μάρτιο ξεκινά η κατασκευή των κλειστών κέντρων

Μηταράκης: Το Μάρτιο ξεκινά η κατασκευή των κλειστών κέντρων
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αρμόδιος υπουργός είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι τα κέντρα αυτά να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η δημιουργία τους είναι απαραίτητη, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου και οι επιστροφές.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως οι σημερινές ανοιχτές δομές θα κλείσουν -όπως άλλωστε προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού- και εξήγησε ότι στα κλειστά κέντρα θα υπάρχουν την ημέρα δικαιώματα εξόδου αλλά το βράδυ θα κλείνουν.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως στα κλειστά κέντρα -που αναμένεται να κατασκευαστούν στα πέντε νησιά- θα υπάρχουν συνολικά 20.000 θέσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή των προσφύγων να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό το χρονικό διάστημα επαρκεί.

Η κυβέρνηση θέλει, όπως είπε ο κ. Μηταράκης, είναι εκτός από τα κλειστά κέντρα να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες ασύλου και να αυξηθούν οι επιστροφές στις 200 την εβδομάδα.

Τόνισε δε, πως η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται απολύτως στο θέμα των επιστροφών.

Καταλήγοντας, ο κ. Μηταράκης τόνισε όπως ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μέχρι στιγμής -είτε έχοντας άσυλο είτε έχοντας αιτηθεί άσυλο- ανέρχεται στις 150.000.

Δήλωσε, επίσης, πως αυτή τη στιγμή στα νησιά είναι πιο πολλοί οι Αφγανοί και όχι οι Σύροι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ