ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταθέτει για δεύτερη ημέρα στην Προανακριτική της Βουλής η Γεωργία Τσατάνη

Καταθέτει για δεύτερη ημέρα στην Προανακριτική της Βουλής η Γεωργία Τσατάνη
Φωτογραφία αρχείου ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis, η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη

Η κ. Τσατάνη η οποία κατά την πρώτη ημέρα κατάθεσής της εξαπέλυσε βαρύτατες κατηγορίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κάνοντας λόγο για άγριο πόλεμο που δέχθηκε, συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος και σήμερα, αμφισβητώντας τη σοβαρότητα του. "Είμαι πεντακάθαρη και ποτέ δεν υπήρξα διαβλητή σε τίποτα", φέρεται να δήλωσε ενώπιον των μελών της Επιτροπής.

"Η σοβαρότητα ενός ανθρώπου κρίνεται από την σχέση της λογικής με τα έργα του. Στον κ.Παπαγγελόπουλο αμφισβητώ αυτή την σοβαρότητα. Την αμφισβητώ γιατί, με την εξουσία που είχε, πίστευε οτι μπορούσε να επέμβει την εισαγγελική μου κρίση. Νόμιζα οτι ήμουν διαβλητή. Δεν ήμουν", φέρεται να κατέθεσε ως καταληκτική δήλωση.

Η κα Τσατάνη ανέγνωσε, σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής, την απόφαση (2015) για την αφαίρεση της φύλαξής της και διευκρίνησε οτι ο υπουργός που συνάντησε στο αεροδρόμιο και του είπε "Μου την ανάψατε" ήταν ο κ.Τόσκας. "Είμαι πεντακάθαρη και ποτέ δεν υπήρξα διαβλητή σε τίποτε", υποστήριξε.

Κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα, επέμεινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε εμμονή με την υπόθεση Βγενόπουλου και πως η Βασιλική Θάνου της ζητούσε επίμονα το πόρισμα. Φέρεται δε, να χαρακτήρισε ως ευθεία παρέμβαση την ερώτηση δέκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εξής διάλογος:

Ι.Μπούγας:Δέκα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτική τους ερώτηση ανέφεραν στοιχεία από την δική σας αναφορά. Πώς γίνεται αυτό;

Γ.Τσατάνη: Δεν ξέρω. Πάντως δεν θα μπορούσαν να έχουν γνώση. Αυτό το χαρακτηρίζω ευθεία παρέμβαση.

Ι.Μπούγας: Η ερώτηση απαντήθηκε από τον κ.Παπαγγελόπουλο που επικαλείται την διάταξη του κ.Παντελή σύμφωνα με την οποία ήταν όλα νόμιμα. Λίγο μετά όμως έγινε η δίωξή σας.

Γ.Τσατάνη: Η κα Θάνου μου ζητούσε επιμόνως το πόρισμά μου. Εγώ της είπα οτι το πόρισμα πήρε το δρόμο της. Είμαστε και οι δύο από την Χαλκίδα, έχουμε κοινή καταγωγή και της είπα «Κυρία Πρόεδρε θέλετε να δείτε που έχω καταλήξει». Είχα καταλάβει από το ύφος της τί ζητούσε. Της είπα οτι θα τις δώσω σημειώσεις μου για να καταλάβει πώς είχα καταλήξει. Και μετά ακολούθησε η δίωξή μου.

Ι.Μπούγας: Δίνετε κάποια εξήγηση για τη σειρά των γεγονότων;

Γ.Τσατάνη: Έπρεπε πάση θυσία να γίνουν διώξεις. Υπήρχε αφόρητη πίεση. Αυτή η πίεση πέρα από τα δημοσιεύματα προερχόταν από τον Αναπληρωτή Υπουργού Παπαγγελόπουλο. Σε καμία περίπτωση αυτά που υπέστην δεν ταιριάζουν σε κράτος δικαίου. Όσα υπέστην ήταν πρωτόγνωρα.

Β.Κεγκέρογλου: Ποιος μπορούσε να ενημερώσει για τόσα στοιχεία τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

Γ.Τσατάνη: Δεν νομίζω οτι οι δέκα Βουλευτές είχαν ενημέρωση μόνο από τα δημοσιεύματα. Δεν μπορώ να πω 100%, αλλά από ενημέρωση του κ.Παπαγγελόπουλου μπορεί να τα ήξεραν. Σε ό,τι αφορά την δική μου υπόθεση εγώ κατάλαβα οτι ο κ.Παπαγγελόπουλος ήθελε να ασκηθούν πάση θυσία διώξεις. Είχε θα έλεγα εμμονή με την υπόθεση Βγενόπουλου.

Β.Κεγκέρογλου: Η πρωτόγνωρη συμπεριφορά του κ.Παπαγγελόπουλου για την οποία μιλήσατε ήταν θεσμική ή όχι;

Γ.Τσατάνη: Ήταν αντιθεσμική.

Η πρώην εισαγγελέας Εφετών, ανέφερε πως δέχθηκε «βρώμικο πόλεμο» απο τον κ. Παπαγγελόπουλου, στον οποίο η ίδια δεν υπέκυψε.

Ι.Μπούγας: Είχατε πει οτι «έχετε όλα τα στοιχεία για τις πιέσεις που δεχθήκατε από τον κ.Παπαγγελόπουλο».

Γ. Τσατάνη: Έχω αντίγραφο από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που θα αποδείξει τα τηλεφωνήματα με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Θα σας το προσκομίσω.

Ζ. Ράπτη: Στην αναφορά σας στον Άρειο Πάγο υποστηρίζετε οτι παρανόμως ο κ.Παπαγγελόπουλος σας αφαίρεσε την δικογραφία Βγενόπουλου

Γ. Τσατάνη: Κάθε μου παραγγελία την κοινοπούσα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όμως πλευράς του κ.Παπαγγελόπουλου έχω να πω οτι εδώ έχει λάβει χώρα ειδική καθορισμένη συμπεριφορά του. Δηλαδή «διώξτε την δικογραφία και να παραδοθεί αλλού».

Ζ. Ράπτη: Έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο;

Γ. Τσατάνη: Από το 1981 μεχρι το 2019 προσωπικά εγώ δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Οπωσδήποτε βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση. Ίσως ο κ.Παπαγγελόπουλος πίστευε οτι ήμουν ένα διαβλητό άτομο και οτι θα ενδώσω. Παρά την στοχοποίηση εγώ δεν ενέδωσα. Δεν μπορούσα να δεχθώ οτι θα ερχόμουν αντιμέτωπη με όλο αυτό τον βρώμικο πόλεμο που είχε προεκτάσεις και σε μέλη της οικογενείας μου.

Φέρεται ακόμη, να ανέφερε ότι ενώ ήταν στόχος της αφαίρεσαν τη φύλαξη, καθώς κι ότι αυτοβούλως πήγε να καταθέσει γιατί μπορούσε να αναγνωρίσει πρόσωπα.

Γ. Τσατάνη: Δεν μπορώ ακόμη να εξηγήσω γιατί αμέλησαν για την ασφάλειά μου. Η στοχοποίησή μου ήταν μεγάλη και όμως μου αφαίρεσαν την φύλαξη που είχα από το 2011.

Ζ. Ράπτη: Απευθυνθήκατε γι αυτό σε κάποιον αρμόδιο;

Γ.Τσατάνη: Έκανα την αναφορά μου. Αργότερα συνάντησα τυχαίως στο αεροδρόμιο τον τότε Υπουργό Προστασίας και του είπα «Υπουργέ, μου την ανάψατε». Εκείνος είπε για την φύλαξη «Ε, σου την επαναφέραμε». Αυτά, και ο νοών νοείτω... Εγώ πάντως πήγα το 2018 και κατέθεσα αυτοβούλως. Θα μπορούσα να αναγνωρίσω και πρόσωπα που με παρακολουθούσαν. Όμως ουτε φωτογραφία ούτε τίποτε άλλο μου επεδείχθη. Και μην ξεχνάμε οτι πρόκειται για επίθεση που θα μπορούσαν να τραυματισθούν πολλά άτομα.

Αίσθηση, προκάλεσε η αναφορά της, συμφωνα με πηγές της Επιτροπής, πως όταν η Ευτέρπη Κοτζαμάνη υπονοούσε εξωδικαστικές παρεμβάσεις, αναφερόταν στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Γ.Τσατάνη: Στην δήλωση της κας Κοτζαμάνη Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2016 το συμπέρασμα είναι σαφές: Υπονοούσε την ύπαρξη εξωδικαστικών παρεμβάσεων.

Ι.Μπούγας Αφορούσε και την δική σας υπόθεση αυτό που λέτε;

Γ. Τσατάνη: Ναι. Αυτό το έχω αντιληφθεί.

Ι. Μπούγας: Πιστεύετε οτι η κα Κοτζαμάνη αναφερόταν σε ποιους για αυτες τις εξωδικαστικές παρεμβάσεις;

Γ. Τσατάνη: Μόνο στον κ.Παπαγγελόπουλο. Κανέναν άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ημέρα κατάθεσής της η Γεωργία Τσατάνη προκάλεσε αίσθηση όταν -σύμφωνα με πληροφορίες- συσχέτισε όσα έχει πει εναντίον της ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης με προκήρυξη της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Η ίδια είχε δεχθεί επίθεση στην οικία της τον Οκτώβριο του 2016 από τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Σε εξίσσου υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «ψέματα» της κ. Τσατάνη και υποστήριξε πως η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά η αμετάκλητη πειθαρχική ποινή που της επιβλήθηκε από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για την πρωτοφανή και σκανδαλώδη προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου Βγενόπουλου.
Η ΝΔ σε ανακοίνωση της -μεταξύ άλλων- ανέφερε πως η κ. Τσατάνη είναι η τέταρτη υψηλόβαθμη εισαγγελική λειτουργός που περιγράφει μια επαναλαμβανόμενη εξωθεσμική διαδικασία και πως τα όσα κατέθεσε έριξαν «φως» στο παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ - Παπαγγελόπουλου.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε από την Επιτροπή να κατατεθεί αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης και όπου αλλού αρμοδίως προκειμένου να αποσταλούν στην Επιτροπή όλες οι ανώνυμες καταγγελίες επιστολές που έχουν φθάσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούν στα θέματα Διαφθοράς.

Αύριο Τρίτη στις 15:00 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή για διαδικαστικά θέματα αλλά και τη σειρά κατάθεσης μαρτύρων και θα αποσταλεί κλήση για την Τετάρτη 12/2 στην Αντιεισαγγελέα Εφετών κα Ευγενία Κυβέλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ