ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος για ΛΑΡΚΟ: Η ΝΔ συγχέει τις επενδύσεις με τις απολύσεις

Τσακαλώτος για ΛΑΡΚΟ: Η ΝΔ συγχέει τις επενδύσεις με τις απολύσεις
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και κατά των όσων είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, για το θέμα της ΛΑΡΚΟ, εξαπέλυσε το απόγευμα της Τρίτης, ο τομεάρχης Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε ειδικότερα στην τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη για τα όσα συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα για τη ΛΑΡΚΟ.

«O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο ότι “είδε χθες τον κ. Τσίπρα που ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει η επιχείρηση τις δραστηριότητές της” και προσέθεσε ότι “ο ίδιος Τσίπρας όμως που τα λέει όλα αυτά ξέχασε ότι υπάρχει επιστολή του κ. Τσακαλώτου -που αν δεν κάνω λάθος ήταν υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- που λέει ότι η κυβέρνησή του έψαχνε ιδιώτη επενδυτή. Δεν είχαν κάνει βεβαίως τίποτα, αλλά είχαν στείλει την επιστολή προς την Κομισιόν και πρέπει να μας πουν αν το γράμμα του κ. Τσακαλώτου ήταν μια φάρσα, μια πλάκα της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή εάν τη μια μέρα λένε αυτά και την άλλη λένε άλλα!”», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών συνόψισε την κριτική του κατά της κυβέρνησης, προβαίνοντας σε τρεις διευκρινίσεις.

«1) Η επιστολή έγγραφε ότι "αρκετοί πιθανοί επενδυτές έχουν ήδη ανεπίσημα εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία ή κάποια από τα περιουσιακά της στοιχεία κάτι που επιβεβαιώνει την δυνατότητα της εταιρείας να επιστρέψει στην κερδοφορία. Η ελληνική δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει τέτοιες προτάσεις στα πλαίσια διαφανών και ανοιχτών διαδικασιών." Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε συνάντηση για να βρούμε μια κοινώς αποδεκτή λύση.

2) Η επιστολή επίσης έγραφε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης να λαμβάνεται υπ όψιν η επίδραση σε τοπικό και κοινωνικό επίπεδο των θέσεων εργασίας που συνδέονται με την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Πρόκειται για τις 1.220 άμεσες θέσεις εργασίας και από 1.170 έως και 3.900 έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα η επιστολή έδινε έμφαση στο γεγονός ότι αυτές οι θέσεις εργασίας είναι σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και πως οι εργασίες της εταιρείας συμμετέχουν σημαντικά στην τοπική απασχόληση.

3)Στην ίδια επιστολή σημειωνόταν ότι η ρευστοποίηση της εταιρείας ήταν "εξαιρετικά ανεπιθύμητη" ακριβώς λόγω της συνεπακόλουθης απώλειας των θέσεων εργασίας».

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας ξέχασε να μας πει ότι έψαχνε ιδιώτη επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ

«Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, πώς αυτά έρχονται σε αντίθεση με το ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας "ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει η επιχείρηση τις δραστηριότητες της"», προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Για να είμαι ακριβής δεν καταλαβαίνω πως θα ερχόταν σε αντίθεση ακόμα και αν επιστολή έγγραφε ότι "ψάχνουμε μανιωδώς επενδυτή." Για εμάς οι επενδύσεις δεν σημαίνουν απολύσεις. Αν όταν η ΝΔ λέει επενδύσεις εννοεί απολύσεις καλό είναι να το ξέρουμε. Και να ετοιμαστούμε κατάλληλα για την "επενδυτική έκρηξη" που έχει υποσχεθεί. Υ.Γ. Ο κ. Σταϊκούρας - που αν δεν κάνω λάθος είναι Υπουργός Οικονομικών της ΝΔ- θεωρεί ότι δεν πρέπει να παραμείνουν οι εργαζόμενοι;», κατέληξε διερωτώμενος ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα για την ΛΑΡΚΟ

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε αναφερθεί, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας πως ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε τροπολογία για τη διάσωση της εταιρείας.

«Επιδιώκουμε τη διατήρηση του υγιούς ιστού της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή, μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη, νομικά στιβαρή και συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής, προκειμένου να εισέλθει η εταιρεία σε αναπτυξιακή τροχιά, προς όφελος των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και τελικά της εθνικής μας οικονομίας», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αυτή η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, μετά από χρόνια αδράνειας, είναι αναγκαία γιατί:

- Η ΛΑΡΚΟ έκλεισε τη χρήση του 2018 με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατομμύρια ευρώ.

- Μόνο κατά την 4ετία 2015-2018 έχει καταγράψει σωρευτικές ζημιές 148 εκατομμύρια ευρώ.

-Χρωστά, αυτή τη στιγμή, πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

-Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της (350 εκατομμύρια ευρώ) είναι προς τη Δ.Ε.Η. και αυξάνεται κάθε μήνα κατά 5 με 5,5 εκατομμύρια.

-Επιπλέον, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί τελεσίδικα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ύψους 135 εκατομμύρια ευρώ και σύντομα θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμα αν παραμείνουμε αδρανείς.

Πέρα από όλα αυτά, η δραστηριότητα της σημερινής ΛΑΡΚΟ προκαλεί σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή και επιβαρύνει τον Ευβοϊκό Κόλπο.

Με βασική επιδίωξη την προστασία των εργαζομένων -άρα την αποτροπή του σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας- η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει:

-Την εγκατάσταση Ειδικού Διαχειριστή και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας μέσω μιας τελευταίας κρατικής επιχορήγησης.

-Την περιστολή των δαπανών από τον Ειδικό Διαχειριστή, με μείωση σειράς στοιχείων κόστους, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κατά 25% μεσοσταθμικά.

- Fast track διαδικασία διαιτησίας για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο

-Ταχεία διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το σύνολο, ή και για μέρος του ενεργητικού, με βάση το αποτέλεσμα της διαιτησίας και το πνεύμα των αποφάσεων της Ε.Ε. του 2014.

-Ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του Διαχειριστή με δυνατότητα μιας εξάμηνης παράτασης.

-Υποχρεωτική κατάθεση αίτησης πτώχευσης εφόσον δεν έχει μεταβιβαστεί στο διάστημα αυτό το 75% του ενεργητικού της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ