ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Θα βγάλουν την κουκούλα οι προστατευόμενοι μάρτυρες;

Προανακριτική: Θα βγάλουν την κουκούλα οι προστατευόμενοι μάρτυρες;
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο τρόπος με τον οποίο οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis, ένας άνδρας και μία γυναίκα με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Κατερίνα Κελέση», θα καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή, την ερχόμενη Τρίτη 18 και 19 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, έχει αναχθεί σε μείζονα πολιτικό και νομικό γρίφο.

Η πλειοψηφία των βουλευτών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής θέλει οι δύο αυτοί μάρτυρες να καταθέσουν χωρίς να φοράνε κουκούλες, αλλά διατηρώντας μυστικά τα πραγματικά τους ονόματα, όπως ακριβώς εξετάστηκαν στις 4 Δεκεμβρίου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Δικαστικές πηγές, πάντως, ανέφεραν το αντίθετο, ότι δηλαδή οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και όχι με πραγματικά προσωπικά στοιχεία.

Ο τρόπος με τον οποίο η «Κατερίνα Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» θα καταθέσουν δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Οι βουλευτές μέλη της αναμένουν οδηγίες από τους δικαστικούς λειτουργούς. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα παραμένει. Οι μάρτυρες θα φοράνε κουκούλες έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους; Θα έχουν αλλοιωμένη φωνή; Θα μεσολαβεί τεχνητό στοιχείο (τζάμι) ανάμεσα σε εκείνους και τους εξεταστές όπως δηλαδή γίνεται η τηλεδιάσκεψη, ώστε να μην είναι ευκρινή τα πρόσωπά τους; Σε όλα αυτά οι βουλευτές αναμένουν απαντήσεις ώστε να καθορίσουν και οι ίδιοι τη στάση τους.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι θα πρέπει οι δύο μάρτυρες να βγάλουν την κουκούλα, αλλά να διατηρήσουν τα κωδικά τους ονόματα. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι θα είναι πιο εύκολο να ρωτήσουν τους μάρτυρες για την υπόθεση της Novartis.

Ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Ππροανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, Κώστας Καραγκούνης, τάσσεται υπέρ αυτής της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο έγινε και η εξέτασή τους από τους ανακριτές στις 4 Δεκεμβρίου.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Σπύρου Λάππα, επίσης μέλος της Επιτροπής, θεωρεί ότι η κατάθεση των δύο μαρτύρων θα πρέπει να γίνει με ότι σαφώς προβλέπει η νομοθεσία. Και με προστατευμένα τα προσωπικά τους στοιχεία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών κόμμα ότι επιχειρεί να μετατρέψει σε ζούγκλα τη διαδικασία και αναφέρει πως «από την ώρα χαρακτηρισμού τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν και όπου καταθέτουν, θα καταθέτουν με την κωδική τους ονομασία και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Αποκάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο ακροατήριο με απόφαση του δικαστηρίου. Όσα ακούγονται περί δήθεν εξέτασής τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους είναι αδιανόητα και δε μπορούμε να πιστέψουμε ότι θεσμικοί παράγοντες της δικαιοσύνης μπορεί να μην τήρησαν τη νομιμότητα».

«Υπάρχουν νόμοι και θα γίνουν σεβαστοί» αναφέρουν πηγές αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Προανακριτική Επιτροπή και προσθέτουν ότι «πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι δεν ζούμε σε εποχή πολιτικών και νομικών πραξικοπημάτων».

Πιο άμεση είναι η θέση που εκφράζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, αναφέρει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα ενδέχεται ακόμη και να αποχωρήσει στην περίπτωση που η κατάθεση των δύο μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis δεν γίνει με απλό τρόπο, με φυσική παρουσία και στη Βουλή όχι σε άλλο περιβάλλον.

«Πρέπει να προσέλθουν στην Προανακριτική Επιτροπή οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τη φυσική παρουσία χωρίς αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και να εξεταστούν από την Προανακριτική Επιτροπή», τονίζει ο βουλευτής.

Επίσης, ερώτημα παραμένει -προς το παρόν- και χώρος ο οποίος θα εξεταστούν οι δύο μάρτυρες. Οι επιλογές είναι τρεις: Είτε σε ειδικό χώρο στη Βουλή ή σε ειδική αίθουσα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ή σε κάποια από τις αίθουσες που διαθέτει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ