ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η δημιουργία πολλών, νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η δημιουργία πολλών, νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με την εκτίμηση ότι στα εργασιακά θέματα αποτυπώνονται οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ Νέας Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής

«Προκάλεσα τη συζήτηση γιατί πιστεύω ότι τα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο εργασίας αποτυπώνουν τη διαφορετική μας αντίληψη», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», τόνισε

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτική ρητορική περί ρεκόρ απολύσεων, ενώ αντίθετα «οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν και είναι 65.718 περισσότεροι από πέρσι», επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν επί δικής μας θητείας καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Με την σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση από την Συλλογική Σύμβαση».

«Ο κανόνας όμως των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει όπως αποδεικνύεται και από την σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τουριστικά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στους δείκτες που πιστοποιούν - όπως είπε - την θετική της πορεία. «Δανειζόμαστε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο, ενώ για πρώτη φορά η χώρα εξέδωσε 15ετες ομόλογο», ανέφερε.

«Τα τελευταία δεδομένα αποκαλύπτουν ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 2,8%. Ήδη η Κομισιόν αναθεώρησε την εκτίμησή της στο 2,4%», συμπλήρωσε και τόνισε:

«Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέλος στην καθήλωση».

Στόχος, όπως είπε, είναι «να ξεκολλήσουμε από την αναιμική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση». Αυτό, όπως εξήγησε, θα γίνει με ενίσχυση του εισοδήματος, μείωση των φόρων. «Μειώνουμε τη φορολόγηση της εργασίας, αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Μειώνουμε τις εισφορές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα συνεχίσουμε» διαβεβαίωσε.

Έκανε επίσης λόγο για «θωράκιση των εργαζομένων και τόνωση της απασχόλησης, αλλά και προστασία της εργασίας με σύγχρονες πολιτικές.

«Ο εργαζόμενος σήμερα ήδη ανακουφίζεται από τα βάρη φόρων και εισφορών. Διατηρήθηκαν όλα τα σταθερά επιδόματα, το αφορολόγητο έμεινε εκεί που ήταν, αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι που μειώνει φορολογικούς συντελεστές εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ