ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα αλλά μείωση μέσου μισθού ενώ το ΑΕΠ αυξάνεται

Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα αλλά μείωση μέσου μισθού ενώ το ΑΕΠ αυξάνεται
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μιλώντας στη Βουλή και στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σχετικά με την κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά, ο Γιάνης Βαρουφάκης άσκησε έντονη κριτική τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εντυπωσιάζεται όχι τόσο από την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης «αλλά από τη μεταξύ τους συμφωνία», όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι η κανονικότητα επέστρεψε.

«Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι κουνάνε το κεφάλι τους με αυτά που ακούνε, γιατί στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε είναι το τέλος της κανονικότητας», είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Στην συνέχεια, επικαλέστηκε ένα στοιχείο, το οποίο όπως είπε δεν το έχει δει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ότι δηλαδή, επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέβηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, θα έπρεπε να ανέβει και ο μέσος μισθός. Αλλά αυτό, πρόσθεσε δεν συνέβη, αντίθετα ο μέσος μισθός μειώθηκε.

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου σε μια περίοδο που το ΑΕΠ αυξάνεται, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά είχαμε μείωση του μέσου μισθού. Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Εξηγώντας περαιτέρω τη θέση του, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είπε ότι η μικρή αύξηση των εισοδημάτων οφείλεται σε προσόδους δηλαδή, π.χ. τα κέρδη των σούπερ μάρκετ που εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς δεν διαχέονται στην κοινωνία, ούτε οι υπεραξίες των ακινήτων επενδύονται.

«Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ρευστοποιείται η εργασία», είπε ο κ. Βαρουφάκης, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις απολύονται εργαζόμενοι και προσλαμβάνονται άλλοι, ενοικιαζόμενοι, ζητώντας την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας.

«Προχθές ο υπουργός Οικονομικών (σ.σ. Χρήστος Σταϊκούρας), αναφέρθηκε στο "κόστος Βαρουφάκη". Δεν τόλμησε να το πει μπροστά μου. Τα 40 δισ. ευρώ που αναφέρετε, είναι χρήματα που εσείς φορτώσατε στους πολίτες στην απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσετε όρθιους τους τραπεζίτες. Χαρίσατε στους τραπεζίτες θησαυρούς, την ώρα που οι τράπεζες βούλιαζαν στα κόκκινα δάνεια. Κατανοώ ότι δεν ανέχεστε ακόμα και θύμηση εκείνου του πενταμήνου.

«Διαπιστώνω φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ούτε εσείς αντέχετε εκείνη την μεγαλειώδη περίοδο».

Αναφερόμενος στο σχέδιο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συζητηθεί το προσεχές σαββατοκύριακο, είπε:

«Μια κουβέντα μόνο. Διαβάζοντας τον απολογισμό που θα συζητήσετε. Έχετε υποχρέωση αν συμφωνείτε με το σχέδιο αυτό, να ζητήσετε συγγνώμη πρώτα στον Παπανδρέου και μετά στον Σαμαρά. Η ανάλυσή σας δεν διαφέρει από αυτών».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά δεν διέφερε ουσιαστικά από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί και την φιλοσοφία του σημερινού σχεδίου «Ηρακλής» για την πρώτη κατοικία. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφερε από τα προηγούμενα και ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Γεωργίου Παπανδρέου.

«Το ΜέΡΑ 25», είπε ο κ. Βαρουφάκης, «είναι διατεθειμένο να αγωνιστεί για πραγματικές λύσεις και πρότεινα στα κόμματα να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν και τα εργασιακά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», πρόταση που ήδη έχει ανακοινώσει με επιστολή του προς τα κόμματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ