ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεχάστε τα εκλογικά σενάρια, διαμηνύει το Μαξίμου

Ξεχάστε τα εκλογικά σενάρια, διαμηνύει το Μαξίμου
Στιγμιότυπο από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

«Ενδεχόμενο οικουμενικής ή εκλογών δεν υπάρχει», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη σε σημερινή της συνέντευξη που δημοσιεύεται (6/2) στην εφημερίδα «Επένδυση», καλώντας όσους απεργάζονται την αποσταθεροποίηση και σενάρια συγκυβέρνησης «να το ξεχάσουν».

«Η κυβέρνηση έχει πολύ πρόσφατη εντολή από το εκλογικό σώμα να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας και παραμένει με επιτυχία εντός των στόχων», υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Θέλοντας να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση διατηρείται τον έλεγχος της κατάστασης η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι το Μαξίμου βρίσκεται συνεχώς σε ανοικτή επικοινωνία τόσο με την κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και με τους θεσμικούς φορείς της κοινωνίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν επιβάλλουμε, δεν διατάσσουμε, όπως οι προκάτοχοί μας. Ακούμε, συνδιαλεγόμαστε και συνδιαμορφώνουμε».

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Για το εξωτερικό μέτωπο που παραμένει ανοικτό, η κ. Γεροβασίλη εκτίμησε ότι οι εταίροι δεν έχουν λόγο να αρνηθούν τη συνεννόηση, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι «κανένα απολύτως όφελος δεν υπάρχει για την Ευρώπη να συνεχίζει μία χώρα-μέλος του σκληρού πυρήνα της να βρίσκεται μονίμως σε αβεβαιότητα και αστάθεια».

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «οι επαφές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Φεβρουάριο, ούτως ώστε τον επόμενο μήνα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης», προσθέτοντας ωστόσο ότι «τα χρονικά πλαίσια εξαρτώνται και από την πορεία της διαπραγμάτευσης τις επόμενες εβδομάδες».

«Για μία ακόμη φορά θα αγωνιστούμε για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και δεν θα είναι περίπατος», ήταν η απάντησή της στο τι θα κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση που οι εταίροι επιμείνουν ως το τέλος -ακόμα και για μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Επέμεινε δε η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένη και δεν περιλαμβάνει μείωση στις κύριες συντάξεις, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι σε κάθε διαπραγμάτευση προφανώς προτείνονται εναλλακτικές λύσεις προκειμένου κάθε πλευρά να αποσπάσει το μέγιστο όφελος, αλλά «σε καμία περίπτωση δεν ανοίγει τα χαρτιά της εκ των προτέρων».

Από τα όσα ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη στη συνέντευξη προκύπτει πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται από πολύ ισχυρότερη θέση πλέον, ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί έχουν επιτευχθεί και ότι η οικονομία βρίσκεται σε σημαντικά καλύτερη θέση από τις προβλέψεις του καλοκαιριού.

Φαίνεται δε να εκτιμάται πως με δεδομένο ότι η λειτουργία της οικονομίας σταθεροποιείται ταχύτερα από τα προβλεπόμενα, η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας ενισχύεται, ιδίως αν καταστεί δυνατή η κοινοβουλευτική και κοινωνική συναίνεση «σε βασικές έστω παραμέτρους».

Κινητοποιήσεις και διάλογος

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει ανοικτή σε διάλογο σε όλα τα επίπεδα, υπενθυμίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που διαμήνυσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί και ο πρόεδρος της Βουλής.

Όπως είπε, πρόκειται για έναν διάλογο «που πρέπει να γίνει τώρα, πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς». Σ’ αυτό το σημείο βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας αφενός «η εποχή του “αποφασίζουμε και διατάσσουμε” ανήκει στο παρελθόν και μόνο στους τρόπους με τους οποίους οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος επέβαλαν τους σχεδιασμούς της τρόικας» και αφετέρου ότι αυτές μέθοδοι διακυβέρνησης «είναι ξένες προς το πολιτικό DNA της Αριστεράς».

Η εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα στην άποψη της κυβέρνησης για τις κινητοποιήσεις», αν και παραδέχθηκε πως «είναι λογικό, μετά από μία επίθεση που έχουν υποστεί οι Έλληνες από άδικες νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, να εκφράζουν τόσο την κόπωση όσο και την αντίδρασή τους στη λιτότητα».

Δεξιός συνδικαλισμός και Χρυσή Αυγή

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι ο καθένας μπορεί να δει και να κρίνει αν έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στα απεργιακά μέτωπα διάφορα «“επαγγελματικά” στελέχη του δεξιού συνδικαλισμού, ή -ακόμη χειρότερα- ακροδεξιά στοιχεία της Χρυσής Αυγής».

Η εκπρόσωπος έκανε λόγο για κομματικούς επιτήδειους, που αφενός στο παρελθόν υπήρξαν ευνοούμενοι του προηγούμενου συστήματος εξουσίας και αφετέρου σήμερα εξυπηρετούν ατομικά και μικροπολιτικά συμφέροντα: «θεωρώ ότι το κίνημα είναι ώριμο να αποβάλει αυτά τα στοιχεία από το εσωτερικό του».

Για το ίδιο ζήτημα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να μην αφήσει τις διαδηλώσεις να γίνουν στείρα αντιπολιτευτική εκτόνωση, αλλά να ενσωματώσει τις υγιείς φωνές στην προσπάθεια ανακούφισης των μεσαίων και αδύναμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Εκλογικό σύστημα και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις

Τέλος, αναφορικά με όσα έχουν ειπωθεί για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι είναι «ευκαιρία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα» και «όχι ευκαιρία μικροπολιτικού τακτικισμού».

Ως εκ τούτου η σχετική συζήτηση «δεν θα πρέπει να προκαλεί επιλεκτικές στρεβλώσεις στην αντιπροσώπευση», ενώ οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να είναι «αποτέλεσμα ενός γόνιμου και στέρεου διαλόγου σε κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ και των κομμάτων», γιατί «μόνο έτσι μπορούν να επιτευχθούν οι απαραίτητες συναινέσεις και συγκλίσεις και γι' αυτό το θέμα».

Για το εάν πρόσωπα, όπως ο Φώτης Κουβέλης ή ο Μίμης Ανδρουλάκης, είναι σε θέση να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και του συνεδρίου, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο» και πως «η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Κουβέλη έγινε στα πλαίσια της συμβολής όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση».

Όπως διευκρίνισε:

Η διαμόρφωση πολυεπίπεδων συμμαχιών είναι αποφασιστικής σημασίας, όχι μόνο εντός της χώρας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η μάχη κατά της λιτότητας, της οπισθοδρόμησης και της ξενοφοβίας είναι διαρκής και θεμελιωδώς ιδεολογική

Σε κάθε περίπτωση, η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών μαχών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ