ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Καμία πρόοδος στα ΜΟΕ αν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις

Παναγιωτόπουλος: Καμία πρόοδος στα ΜΟΕ αν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις
INTIME NEWS

Έκκληση στην Άγκυρα να επιδείξει την ανάλογη συμπεριφορά, αποφεύγοντας τις εντάσεις στην περιοχή, απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εν όψει της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ξεκικίνουν εκ νέου σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα.

«Όπως ξέρετε, αυτές τις μέρες ξεκινά ο διάλογος για τα ΜΟΕ. Αυτό που είπα - και είναι γνωστό - στον Τούρκο ομόλογό μου Χουλουσί Ακάρ, είναι ότι για να έχει νόημα αυτός ο διάλογος πρέπει να συνοδεύεται και από συμπεριφορές που κατατείνουν στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή. Και αυτό εξαρτάται και από τις προθέσεις της γείτονος» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Επομένως, αν επιδείξουμε όλοι τη σωστή συμπεριφορά θα έχει νόημα ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ίδια την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Αν, από τη μία συζητάμε, και από την άλλη έχουμε όλα αυτά με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τότε δεν θα υπάρξει η πρόοδος, που όλοι θα θέλαμε να υπάρξει».

«Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως χθες δεν είχαμε καμία παραβίαση στον εθνικό εναέριο χώρο. Δεν ξέρω αν πρόκειται, βέβαια, για σύμπτωση ή αν έχει πειστεί ο ομόλογός μου, θα δούμε. Ο διάλογος πάντως συνεχίζεται πρέπει να γίνεται ακόμα και σε περιόδους έντασης, καλό κάνει κακό δεν κάνει» κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός Αμυνας.

Νέος γύρος διαλόγου για τα ΜΟΕ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διάλογος θα διεξαχθεί από κοινές επιτροπές στρατιωτικών, συνεπικουρούμενες από διπλωμάτες που θα προχωρήσουν σε μια αποτίμηση των προγενέστερων συναντήσεων για τα ΜΟΕ μεταξύ των δύο χωρών.

Πληροφορίες, μάλιστα, κάνουν λόγο για ύπαρξη σχετικής επιστολής του τουρκικού υπουργείου Άμυνας με τις αξιώσεις της Άγκυρας κατά τη συζήτηση των ΜΟΕ.

Ο προηγούμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών επιτροπών για τα ΜΟΕ πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, μεταξύ 17 και 21 Ιουνίου, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί ανάλογη συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών των δύο χωρών στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις αυτές οι δύο πλευρές κατέληξαν να επεξεργάζονταν ένα κείμενο 20 σημείων. Οι συνομιλίες «πάγωσαν» μετά την υπογραφή του μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση Αλ Σάρατζ της Τρίπολης, για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Επιδίωξη της τουρκική πλευράς είναι να ανοίξει στις συζητήσεις αυτές όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών, ωστόσο θέση της ελληνικής πλευράς στις προηγούμενες συναντήσεις ήταν η συζήτηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών να παραμείνει σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ.

Η Άγκυρα επιχειρεί, μονίμως, να εντάξει στη συζήτηση για τα ΜΟΕ τις αξιώσεις της στο Αιγαίο, θέτοντας ενίοτε το δίλημμα ότι η συζήτηση θα περιλαμβάνει τα πάντα ή τίποτα.

Πριν από την έναρξη του νέου κύκλου συζητήσεων για τα ΜΟΕ, υπήρξε και κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 12 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ