ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατεχόμενα: Επικρίσεις Ακιντζί για τη συνάντηση στα Βαρώσια

Κατεχόμενα: Επικρίσεις Ακιντζί για τη συνάντηση στα Βαρώσια
AP / Petros Karadjias

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επέκρινε τη συνάντηση που έγινε στα Βαρώσια το Σάββατο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Νταγιαλόκ, και επέκρινε το γεγονός ότι αυτή έγινε πριν τις παράνομες εκλογές.

Ο Ακιντζί είπε ακόμα ότι είναι πολύ λανθασμένη η συνάντηση όσον αφορά τόσο τους στόχους της, που μπορεί εύκολα να καταλάβει ο καθένας, όσο και το εύρος και το χρονοδιάγραμμα της συμμετοχής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανήρτησε την ανακοίνωση του σε λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας πως η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, «δεν πρέπει να μείνει αδρανής», ωστόσο πρόσθεσε ότι θα έχει νόημα να συζητηθεί το θέμα εντός του διεθνούς δικαίου, χωρίς αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη, με έναν τρόπο που θα συμβάλλει στην επίτευξη λύσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη σύσκεψη που είχε γίνει στο «προεδρικό» τον Ιούλιο του 2017, με τη συμμετοχή του Τουρκικού ΥΠΕΞ και τη συμμετοχή όλων των «κοινοβουλευτικών κομμάτων», είχε συμφωνηθεί να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτοβουλία για τους Μαρωνίτες και να πραγματοποιηθεί «περαιτέρω μελέτη για το περίπλοκο θέμα των Βαρωσίων, το οποίο έχει και διαστάσεις που σχετίζονται με τα Ηνωμένα Έθνη».

Στην πορεία, η τότε «τετραμερής κυβέρνηση» δεν προχώρησε με το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών, ενώ η νυν «κυβέρνηση» ανακοίνωσε χωρίς καμία διαβούλευση με την «προεδρία» την πρωτοβουλία για τα Βαρώσια πέρυσι το καλοκαίρι, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Προκλητικές δηλώσεις Οκτάι: Η Αμμόχωστος είναι γη των Τουρκοκυπρίων

Η συνάντηση που έγινε στο Βαρώσι το Σάββατο, διοργανώθηκε από το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία, παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι και του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ.

Στο περιθώριο μάλιστα του συνεδρίου οι συμμετέχοντες μετέβησαν και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με τον Οκτάι να προβαίνει σε νέες προκλητικές δηλώσεις.

«Η Αμμόχωστος είναι γη των Τουρκοκυπρίων και η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους» ανέφερε.

Σημειώνεται πως σύμφωνα και με σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, βασικό θέμα του συνεδρίου είναι το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα μπορούν να στηριχθούν Τουρκία και κατοχικό καθεστώς για να μετατρέψουν την Αμμόχωστο μια μεγάλη τουρκική πόλη στην ανατολική Μεσόγειο.

Το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο «τμήμα φόρου και εσόδων» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εκδήλωση διαμαρτυρίας τ/κ οργανώσεων και κινημάτων για την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το Βαρώσι, ενώ σημειώθηκε σύντομη αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και «αστυνομικών» του ψευδοκράτους, όταν οι πρώτοι θέλησαν να εισέλθουν στην περίκλειστη πόλη για να παρακολουθήσουν και αυτοί τη συζήτηση.

«Όπου πάει το τουρκικό έθνος φέρνει την ειρήνη»

Στην συνέντευξη που έδωσε στην ανταποκρίτρια του τουρκικού NTV από την περίκλειστη πόλη, ο κ. Οκτάι είπε ότι βρίσκεται σε ένα θέρετρο, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της περιοχής, «σε μια περιοχή που στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είχε κλείσει η Τουρκία λόγω της καλής της πρόθεσης».

Εδώ και μισό αιώνα αναζητείται αυτή η ειρήνη, πρόσθεσε, και η πόλη έχει γίνεται πόλη φάντασμα που ζούνε τα ποντίκια. «Εδώ δεν χάνουν μόνο οι Τ/κ, χάνουν και οι Ε/κ. Γιατί είμαστε εδώ; Για να κερδίσουν επιτέλους και οι άνθρωποι. Για να μην είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά ένας χώρος έλξης, όπου θα μπορούν πλέον οι άνθρωποι να γλεντούν και να περπατούν. Είμαστε σε μια ιστορική μέρα, μια ιστορική συνάντηση σε μια καταπληκτική περιοχή».

Στην ερώτηση για το ψήφισμα 550 των ΗΕ, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η περιοχή χαρακτηρίστηκε απαγορευμένη αλλά είναι έδαφος της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Μίλησε για τρομοκρατία και καταπίεση εναντίον των Τ/κ που διήρκησε για χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρέμβαση – όπως είπε – της Τουρκίας για να σταματήσει αυτό. «Όπου πάει το τουρκικό έθνος φέρνει την ειρήνη. Μετά το 1974 δεν έπεσε εδώ ούτε σταγόνα αίμα», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ