ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιφέστο Βαρουφάκη για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης

Μανιφέστο Βαρουφάκη για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κάλεσμα στους ευρωπαίους πολίτες να συστρατευτούν στο κίνημά του, το DiEM 25, απευθύνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, με στόχο τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης.

«Ερχόμαστε από κάθε γωνιά της Ευρώπης και μας ενώνουν διαφορετικές γλώσσες, πολιτισμοί, πολιτικές ταυτότητες, ιδεολογίες, χρώμα δέρματος, φύλο, φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, ιδέες για το τι εστί καλή καγαθή κοινωνία. Πάνω απ΄όλα μας ενώνει η αποφασιστικότητα να αντιταχθούμε σε ένα ευρωπαϊκό κατεστημένο το οποίο αντιμετωπίζει την αυθεντική δημοκρατία με περιφρόνηση», αναφέρει στο μανιφέστο του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Το κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025, ιδρύθηκε για να αποτελέσει μια άλλη εναλλακτική «που το αυταρχικό, αντιδημοκρατικό κατεστημένο αντιπαθεί με πάθος: Ένα κύμα εκδημοκρατισμού». Χαρακτηρίζει την πραγματική δημοκρατία ως απειλή για το ευρωπαϊκό κατεστημένο, κατηγορώντας τους ηγέτες ότι «μιλούν στο όνομα της δημοκρατίας για να την απαρνηθούν, να την εξορκίσουν και να την υποτάξουν στην πράξη».

Το Κίνημα του πρώην υπουργού οραματίζεται μια Δημοκρατική Ευρώπη όπου η πολιτική εξουσία εκπορεύεται αποκλειστικά από τους κυρίαρχους πολίτες, μια Ευρώπη διαφάνειας, ενωμένη, ρεαλιστική, αποκεντρωμένη, πλουραλιστική, κοινωνική, της ισότητας και του πολιτισμού, παραγωγική, βιώσιμη, οικολογική, δημιουργική, τεχνολογική, της ιστορικής συνείδησης, διεθνιστική, ειρηνική, ανοιχτή, απελευθερωμένη.

Όπως αναφέρει στο μανιφέστο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, όραμα του πανευρωπαϊκού κινήματος, του οποίου είναι επικεφαλής, είναι:

-Να αντιταχθούμε στο ευρωπαϊκό κατεστημένο το οποίο αντιμετωπίζει την αυθεντική δημοκρατία με περιφρόνηση, και να παλέψουμε για τον πραγματικό εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

-Να θέσουμε τέλος στην μετατροπή όλων των πολιτικών σχέσεων σε σχέσεις εξουσίας και καθυπόταξης, καθώς και στην μεταμφίεση πολιτικών αποφάσεων ως «τεχνοκρατικές λύσεις»

-Να υποτάξουμε την γραφειοκρατική διοίκηση στην βούληση των κυρίαρχων ευρωπαίων πολιτών

-Να αποσυναρμολογήσουμε την μόνιμη κυριαρχία των ολιγοπωλιακών εταιρικών συμφερόντων πάνω στην βούληση των κυρίαρχων ευρωπαίων πολιτών

-Να επαναπολιτικοποιήσουμε τους κανόνες που διέπουν την ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά και το κοινό νόμισμα της ευρωζώνης.

Οι άμεσοι στόχοι του Κινήματος είναι η πλήρης διαφάνεια στην λήψη αποφάσεων από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της (π.χ. ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, του Ecofin – δημοσίευση των πρακτικών του ΔΣ της ΕΚΤ – ανάρτηση στο δαδίκτυο όλων των εγγράφων που σχετίζονται με εμπορικές συμφωνίες τύπου TTIP, TISA), και ο επείγων ανασχεδιασμός των πολιτικών των υπαρχόντων θεσμών της ΕΕ (ΕΚΤ, ESM, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) στο πλαίσιο νέων, ορθολογικών ερμηνειών των Συνθηκών, με στόχο την αποτελεσματική σταθεροποίηση των πέντε εκφράσεων της παρούσας κρίσης: χρέος, τράπεζες, χαμηλές επενδύσεις, μεταναστευτικό, φτώχεια.

Μεσοπρόθεσμος στόχος του Κινήματος, μετά την σταθεροποίηση της πολυδιάστατης ευρωπαϊκής κρίσης, είναι η σύγκλιση Συντακτικής Συνέλευσης Ευρωπαίων Αντιπροσώπων με σκοπό την εκπόνηση ευρωπαϊκού Συντάγματος και την δημιουργία ενός πραγματικού, κυρίαρχου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο θα μοιράζεται την κυριαρχία του μόνο με τα εθνικά κοινοβούλια, τις περιφερειακές συνελεύσεις, τους δήμους και τις κοινότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ