ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννη και Παπανδρέου συμφωνούν για προσφυγή στη Χάγη

Μπακογιάννη και Παπανδρέου συμφωνούν για προσφυγή στη Χάγη

Στην πρώτη συζήτηση του κύκλου για τα ελληνοτουρκικά που άνοιξε την Τρίτη το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζουν ότι την Ελλάδα τη συμφέρει η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και λένε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι διάφορα μέσα χαρακτηρίζουν μειοδότες όσους είναι υπέρ της Χάγης.

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως «οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι τρίτοι να μας επιβάλλουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Το Ελσίνκι δεν υπάρχει πια. Είναι σαν το παλιό παραμύθι με το βασιλιά. Είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων να λέμε για ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όταν όλοι ξέρουμε πως η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. Να πούμε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός», πρόσθεσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Όπως είπε, «υπάρχει μια ανησυχητική κατεύθυνση που παίρνει ο διάλογος για τη Χάγη γιατί γράφεται πως αν πιστεύεις πως η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στη Χάγη είσαι μειοδότης. Τι σημαίνει μη αποδοχή της Χάγης; Αν πει η Ελλάδα δεν πάω στη Χάγη. Τι κερδίζει η Ελλάδα; Η Τουρκία ποτέ δεν το αναγνώρισε το δικαστήριο οπότε δεν χάνει τίποτα. Η δική μας πολιτική είναι βασισμένη στο διεθνές δίκαιο άρα αυτό από μόνο του μας οδηγεί στη Χάγη. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να πάμε στη Χάγη».

Η ίδια εκτίμησε πως «οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα».

«Το μήνυμα διαλόγου να είναι συνέχεια στο τραπέζι. Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν», υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Παπανδρέου: Μας συμφέρει να είμαστε στην πλευρά που επιμένει στην ισχύ του δικαίου

Υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας στη Χάγη τάχθηκε, εξάλλου και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

«Θα το έθετα πιο απλά, θέλουμε την ισχύ του δικαίου ή το δίκαιο του ισχυρού; Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι ξεκάθαρη η θέση μας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι σαφές, ότι μας συμφέρει, όπως συνάδει με τον διεθνή μας ρόλο, να είμαστε στην πλευρά που επιμένει στην ισχύ του δικαίου», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Πρόσθεσε δε: «Αυτό το δίλημα δεν είναι ρητορικό, γίνεται ολοένα πιο επίκαιρο αν αξιολογήσει κανείς τον τρόπο που πολλές δυνάμεις, όπως σήμερα οι ΗΠΑ, λειτουργούν στη διεθνή πολιτική σκηνή. Βλέπουμε μια τάση υποβάθμισης των διεθνών συμφωνιών, πχ. του Παρισιού για το Κλίμα, των συμφωνιών ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά, αντίστοιχα και με το Ιράν».

«Αντί να παρασυρθούμε σε αυτήν τη λογική, πρέπει να γίνει σημαία της Ελλάδας, στην ΕΕ, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, και στα πιο άμεσα δικά μας ζητήματα, η θέση υπέρ της ισχύος του Δικαίου. Θα έλεγα μάλιστα, αναπόσπαστο τμήμα, της στρατηγικής μας στην εξωτερική πολιτική», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ