ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Είσαι follower, γίνε μέλος

ΣΥΡΙΖΑ: Είσαι follower, γίνε μέλος
Andrea Bonetti

Πριν αρκετά χρόνια η Νέα Δημοκρατία έκανε καμπάνια προσέλκυσης νέων μελών με το σύνθημα «είσαι φίλος, γίνε μέλος».

Τα χρόνια πέρασαν, η πολιτική άλλαξε, η τεχνολογία προχωρήσει, αλλά ορισμένες ομοιότητες με το παρελθόν παραμένουν. Γιατί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μετατρέψει σε κομματική ένταξη την πολιτική συμπάθεια, με έμφαση σε όσους τον προσεγγίζουν μέσω του iSYRIZA, της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας.

Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι πλευρές της Κουμουνδούρου την ίδια άποψη για τους διαδικτυακούς followers. Η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή για την ισοτιμία των διαδικτυακών μελών με τα κανονικά, έληξε με οριακό αποτέλεσμα: 55 κατά, 50 υπέρ και 5 αποχές. Αμέσως μετά το τέλος τη ψηφοφορίας, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο και είπες ότι «θα πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε αποφάσεις και με μικρές πλειοψηφίες». Το μήνυμα του κ. Τσίπρας ήταν ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, παρά τις αντιρρήσεις της ενιαίας αντιπολίτευσης.

Επιμένει ο Τσίπρας

Σε συνέχεια της τοποθέτησής του στην ΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πάνω του τον iSYRIZA. Ήδη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσαν οι εγγεγραμμένοι στην ψηφιακή πλατφόρμα. Στη σχετική ερώτηση για τα διαδικτυακά μέλη, ο κ. Τσίπρας απάντησε ως εξής:

«Πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε προς το συνέδριό μας και να κορυφώσουμε τη διαδικασία ένταξης νέων μελών, δίνοντας ισότιμο ρόλο και στα ψηφιακά μέλη.»

Προσέθεσε δε, προφανώς για αν καθησυχάσει τις ανησυχίες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ότι: «Δε θέλουμε μόνο ψηφιακά μέλη, μην πάμε εκεί, θέλουμε και ψηφιακά και με αυτοπρόσωπη παρουσία. Θέλουμε τα ψηφιακά μέλη να έχουν δράση στην καθημερινότητα, δεν τους θέλουμε σπίτι τους. Αλλά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε σε μια εποχή που κάποιοι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται 12 ώρες την ημέρα. Είναι αναγκασμένοι να μην έχουν ωράρια. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα και τη δυνατότητα, γιατί μας τη δίνει η νέα τεχνολογία αυτή τη δυνατότητα, να συμμετάσχουν στις διαδικασίες.»

Ο Σκουρλέτης

Από την άλλη πλευρά, ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο Mega κράτησε πιο χαμηλούς τόνους από΄ ό,τι παλιότερα, σε σχέση με τα διαδικτυακά μέλη. Συγκεκριμένα, είπε ότι: ««Τα πρώτα δείγματα γραφής του iSYRIZA είναι θετικά ως προς τη σχέση που αναπτύσσεται, με έναν διαφορετικό τρόπο, με την πολιτική. Αυτό που λέμε εμείς μια άλλη σχέση με την πολιτική. Ο iSYRIZA είναι μια πλατφόρμα όπου μπαίνεις αφού πιστοποιηθείς.. […] Κρίναμε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να δώσει πλήρη δικαιώματα. Θα πρέπει, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να παρουσιαστείς σε κάποια οργάνωση. […]Διάβασα, για παράδειγμα, κάτι το οποίο αναφερόταν σε μένα, ότι ο Σκουρλέτης δεν θέλει αυτοί που θα γραφτούν μέσω του iSYRIZA να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους που γράφονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Ψέματα. […] Είχα πει ότι δεν χρειαζόμαστε μόνο πολλούς ενεργούς followers, αλλά πολλά ενεργά μέλη.»

Η άλλη προσέγγιση

Ωστόσο, στην πράξη το τοπίο διαμορφώνεται με πιο περίπλοκο τρόπο από ό,τι στις συνεντεύξεις των ηγετικών στελεχών. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συζητιέται πολύ η άρνηση του Νίκου Μαδεμλή να περάσει από την τοπική οργάνωση του Ηρακλείου στην οποία υπάγεται. Στο σχετικό τηλεφώνημα που του έγινε, ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και νυν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Προοδευτικής Συμμαχίας, είπε ότι θα γραφτεί στο κόμμα μέσω του iSyriza, χωρίς να παρευρεθεί σε οποιαδήποτε διαδικασία πριν την εκλογή των συνέδρων. Αν αυτή η επιλογή αποδειχτεί ότι δεν είναι προσωπική στάση, αλλά εκφράζει τους πασοκογενείς, τότε ενδεχομένως να πολιτικοποιηθεί ακόμα περισσότερο το ζήτημα των ψηφιακών εγγραφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ