ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: Ο Τσίπρας ρίχνει το γάντι στον Μητσοτάκη

Novartis: Ο Τσίπρας ρίχνει το γάντι στον Μητσοτάκη
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε προσωπική μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρεί να μετατρέψει την υπόθεση Novartis ο Αλέξης Τσίπρας.

Από τη μια μεριά, ο κ. Τσίπρας «δείχνει» τον κ. Μητσοτάκη ως τον αρχιτέκτονα αυτού που στον ΣΥΡΙΖΑ ονομάζουν «κατάλυση του κράτους δικαίου». Είναι ενδεικτικό το απόσπασμα από τη χτεσινή ανάρτησή του στο Facebook:

«Απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου.»

Προκαλεί Μητσοτάκη

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας δηλώνει εκ νέου έτοιμος να πάρει πάνω του την υπεράσπιση της «διαλεύκανσης του σκανδάλου Novartis. Αυτό το είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που ετέθη το ζήτημα της Προανακριτικής. Το υπενθύμισε σήμερα, Τετάρτη, ο Αλέξης Χαρίτσης, ίσως ο πιο κοντινός συνεργάτης του κ. Τσίπρα αυτή τη στιγμή:

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να είναι όχι μόνο δολοπλόκος αλλά και διπλά δειλός. Δειλός απέναντι στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον έχει προκαλέσει ήδη από τον Σεπτέμβρη να τον οδηγήσει αν θέλει σε ειδικό δικαστήριο επειδή τόλμησε να δρομολογήσει τη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis. Δειλός και απέναντι στον κ. Σαμαρά, τον οποίο εξευμενίζει για να αποφύγει την εσωκομματική κρίση στη ΝΔ, καταστρατηγώντας τον νόμο και το Σύνταγμα.»

Η δήλωση του κ. Χαρίτση μπορεί να ερμηνευτεί σε όσα είπαν οι Στέλιος Πέτσας και Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Πέτσας είπε στο briefing ότι «ο κ. Τσίπρας επέλεξε να βάλει τον εαυτό του στον κέντρο των εξελίξεων, λέγοντας σημαντικά ψέματα». Ο δε Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Mega εμμέσως απείλησε τον Αλέξη Τσίπρας με ισόβια: «Μιλάμε για τη διερεύνηση απόπειρας καταλύσεως της Δημοκρατίας και από χθες μπήκε στο κάδρο και ο Τσίπρας. […] Προφανώς, υπάρχει ένα ερώτημα. Τα έκανε μόνος του ο Παπαγγελόπουλος; […]Από χθες αρχίζει να ενισχύεται η εντύπωση ότι δεν τα έκανε μόνος του αυτά ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά τα έκανε με παρέα. Ο κ. Τσίπρας, θα έρθει η ώρα που θα εξηγήσει ο ίδιος πια τον ρόλο του στην υπόθεση. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί ούτε παταγραφή υπάρχει ούτε τίποτα. Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης.»

Η σκοπιμότητα

Σύμφωνα πηγές της Κουμουνδούρου, οι κινήσεις στην Προανακριτική για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis έχουν τρεις αιτίες:

  1. Την ομηρία στην οποία, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αντώνη Σαμαρά και την «ακροδεξιά φράξια της ΝΔ».
  2. Την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινωνία για να αποσπάσει την προσοχή από το επαχθές Ασφαλιστικό που φέρνει προς ψήφιση.
  3. Την παραδοσιακή «περιφρόνηση της Δεξιάς απέναντι στους θεσμούς» και την ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους.

Ο κ. Τσίπρας θα εκμεταλλευτεί την παραμονή του στις Βρυξέλλες για να διεθνοποιήσει το ζήτημα. Ήδη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν «όλες τις αρμόδιες εθνικές και Ευρωπαϊκές Aρχές να παρέμβουν για την προστασία όλων εκείνων που βάλλονται, μόνο και μόνο διότι υπάκουσαν στην συνείδησή τους και έπραξαν το καθήκον τους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ