ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισαγγελία διαφθοράς: Δεν βγαίνουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες

Εισαγγελία διαφθοράς: Δεν βγαίνουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες
Η συνεδρίαση της Προανακριτικής ΙΝΤΙΜΕ

Απάντηση στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων έδωσε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. 

Σε επιστολή του προς την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσίασε στην Επιτροπή η αξιωματική αντιπολίτευση, ο επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς αναφέρεται μεν στην ΚΥΑ για την διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, σημειώνει ωστόσο, και το ρόλο της Προανακριτικής Επιτροπής που λειτουργεί ως δικαστικό σώμα, με εισαγγελικές αρμοδιότητες.

«Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση σε αυτή οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας», προσθέτει.

«Σε ό,τι αφορά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων. μαρτύρων ο κ. Μπρακουμάτσος με έγγραφο του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου», συμπληρώνει στην ίδια επιστολή, ολοκληρώνοντας ως εξής:

«Δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση τον υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής».

87076753 1757022071101859 3914461845301231616 n

Αντιδράσεις στην Προανακριτική

«Το έγγραφο Μπρακουμάτσου ζητά να εφραμοστεί η ΚΥΑ και όσα αυτή προβλέπει για την εξέταση προστατευόμενων μαρτύρων στη ΓΑΔΑ. Θέλουμε να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως ορίζει η ΚΥΑ και θέλει η ΓΑΔΑ», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Πληροφορίες από την Επιτροπή αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται πως δεν έχει δικαίωμα ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» να μην καταθέσει.

«Αφού δεν πετύχατε στο plan A, δηλαδή δεν καταφέρατε να αφαιρέσετε το φάκελο του σκανδάλου από την εισαγγελέα Τουλουπάκη μετά τη συντριβή σας από την ολομέλεια Εφετών, τώρα επιχειρείτε το plan B σας. Επιχειρείτε να εξοντώσετε τους προστατευόμενους μάρτυρες. Διαπράττετε αυτές τις πρωτοφανείς θεσμικές δολιότητες με ένα και μοναδικό σκοπό! Να αποσοβήσετε ενδεχόμενη δίωξη κατά Άδωνι Γεωργιάδη που θα συνεπάγεται κατάρρευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη», φέρεται να είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος επιθέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά όλων εκείνων που μιλάνε δημόσια με αρνητικούς χαρακτηρισμούς για την Προανακριτική Επιτροπή. Ζήτησε δέσμευση από ΣΥΡΙΖΑ να μην ακούγονται φράσεις όπως «μαφία» κλπ., καθώς οι μάρτυρες βρίσκονται σε ευαίσθητη φάση.

«Να αναλάβει την ευθύνη της η Επιτροπή Προστασίας Μαρτύρων. Να φέρει εις πέρας το έργο της. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση. Να φθάσουμε στον Άρειο Πάγο. Οποίος είπε για εμένα πως είναι μαφιόζος του το επιστρέφω. Ξεφτίλας οποίος μιλάει με τέτοιο τρόπο», φέρεται να είπε ο Βασίλης Υψηλάντης από τη ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ