ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παυλόπουλου με Πατούλη και Μπακογιάννη για τη μετατροπή του κτηρίου ΕΑΤ-ΕΣΑ σε μουσείο

Συνάντηση Παυλόπουλου με Πατούλη και Μπακογιάννη για τη μετατροπή του κτηρίου ΕΑΤ-ΕΣΑ σε μουσείο
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, και το δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με τους οποίους συζήτησε για τη μετατροπή του κτηρίου του ΕΑΤ-ΕΣΑ σε Μουσείο Μνήμης για την Αντίσταση κατά της Δικτατορίας.

«Ευχαριστώ, και τους δύο σας, πριν απ’ όλα για την ταχύτητα με την οποία έχετε λειτουργήσει, ώστε μέσα από την συνεργασία σας, Περιφέρεια και Δήμος, Δήμος και Περιφέρεια, ο χώρος του ΕΑΤ/ΕΣΑ να γίνει ένα Μουσείο Μνήμης για την Αντίσταση κατά της Δικτατορίας 1967-1974. Η Δημοκρατία μας είναι εύρωστη. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε κάτι: Δημοκρατία και Ελευθερία είναι εύθραυστα αγαθά, πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε πάντοτε και κυρίως πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε με τρόπο που να διδάσκουν εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν ζώσες εμπειρίες, για το τι συνέβη τότε. Είναι ανάγκη να αγωνιζόμαστε στο διηνεκές για την Ελευθερία και την Δημοκρατία. Αυτή την λειτουργία θα έχει αυτό το Μουσείο, να θυμίζει ιδίως στις γενιές που έρχονται τι συνέβη τότε. Και με τον τρόπο αυτό να σκεφτόμαστε ότι δεν πρέπει ποτέ, ιδίως εμείς οι Έλληνες, να ζήσουμε τέτοιες περιόδους. Γιατί στην Ελλάδα κάθε φορά που καταλύθηκε η Δημοκρατία συνοδευόταν και από τραγικά γεγονότα, τα οποία μας στοίχισαν πολύ», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζονται στενά προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση ενός τόσο εμβληματικού έργου με σημαντικές ιστορικές αναφορές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι ηρωικοί μας Αγωνιστές πρέπει να έχουν το δικό τους σπίτι που θα τιμά και θα κρατά άσβεστες τις ιστορικές μνήμες, αλλά παράλληλα θα αποτελεί και πηγή έμπνευσης και ελπίδας», τόνισε και ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την υποστήριξή του.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τη δρομολόγηση της κατασκευής του Μουσείου.

«Πρώτος και Δεύτερος βαθμός της Αυτοδιοίκησης συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να να μετατρέψουμε ένα κτίριο με σκληρές μνήμες σε ένα χώρο τιμής και έμπνευσης, τιμώντας τους ηρωικούς αγωνιστές κατά της Δικτατορίας. Το οφείλουμε όχι μόνο στους ήρωες της αντίστασης που βασανίστηκαν για το αγαθό της ελευθερίας αλλά και στις νεότερες γενιές», είπε ο κ. Πατούλης.

«Είμαστε εδώ στη συνέχεια πολλών συζητήσεων, που έχουμε κάνει, με τη δική σας -πάντα- στήριξη. Γιατί, όπως ξέρετε καλύτερα απ΄ όλους, έχουμε εδώ στον Δήμο Αθηναίων, μια κιβωτό μνήμης και μια κιβωτό ελπίδας. Είναι ο χώρος της λεγόμενης ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο πάρκο Ελευθερίας, που θέλουμε τώρα -από κοινού, η Περιφέρεια Αττικής και Δήμος Αθηναίων- να αναπτύξουμε, να του δώσουμε τη θέση που του αξίζει. Όχι μόνο για να θυμόμαστε τι έγινε και να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη, αλλά κυρίως γιατί οι Αγωνιστές της Δημοκρατίας πάντα συνεχίζουνε να μας δίνουνε έμπνευση και να μας δίνουν ελπίδα», δήλωσε από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ