ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Διάλογοι - φωτιά και «μπαλάκι» οι ευθύνες για τους μάρτυρες

Προανακριτική: Διάλογοι - φωτιά και «μπαλάκι» οι ευθύνες για τους μάρτυρες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Μπαλάκι» οι ευθύνες ανάμεσα στην Προανακριτική και τη ΓΑΔΑ για τον τρόπο που οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα  πρέπει αν εμφανιστούν για να καταθέσουν στην επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ότι επιχειρούν με πραξικοπιματικό τρόπο να μην αποκαλυφθεί η υπόθεση.

Ο Άρειος Πάγος μετά από εξέταση της αίτησης των βουλευτών μελών της Προανακριτικής Επιτροπής -πλην ΣΥΡΙΖΑ- αποφάσισε ότι οι δύο μάρτυρες θα πρέπει να εξετασθούν δίχως να φανούν τα πρόσωπά τους.

Οι βουλευτές είχαν ζητήσει από τον εισαγγελέα, να εξεταστεί εκ νέου το καθεστώς προστασίας μαρτύρων, όπως, επίσης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους βρέθηκαν και οι ενέργειες της εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Ένα τρίτο ερώτημά τους αφορούσε στο αν μπορεί να διασφαλιστεί ότι η εξέταση των μαρτύρων θα γίνει με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Λάμπρος Σοφουλάκης, δηλ. χωρίς κουκούλες, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας, αφού αναφέρει το σκεπτικό του αιτήματος, όπως σημειώνεται παραπάνω, θεωρεί ότι οι δύο μάρτυρες είναι πολύ σημαντικοί και πρέπει να βρεθούν για να μεταφερθούν στη ΓΑΔΑ να καταθέσουν για την υπόθεση, η οποία φαίνεται, λόγω των εξελίξεων αυτών, πως φτάνει στα όριά της, αφού το παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι φανερό.

Έτοιμος να καταθέσει δηλώνει τώρα ο «Μάξιμος Σαράφης»

Διάλογοι σύγκρουσης

Νωρίτερα και πριν τα μέλη της επιτροπής επισκεφθούν τον Άρειο Πάγο, κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής στη Βουλή ακούστηκαν φωνές μέχρι το διάδρομο.

Αιτία ήταν το έγγραφο του Αρείου Πάγου που «άναψε φωτιές». Οι διάλογοι ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης είναι ενδεικτικοί για το τι συνέβη στη συνεδρίαση της Προανακριτικής.

Ο βουλευτής της πλειοψηφίας Θάνος Πλεύρης επέμεινε λέγοντας ότι «θέλουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες όπως στον Άρειο Πάγο». Του απάντησε αμέσως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας:

«Να εξετασθούν όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

Για πολιτικές σκοπιμότητες έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ το ΚΚΕ, που τελευταία βρίσκεται στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «η επιτροπή πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας» των μαρτύρων.

ΣΥΡΙΖΑ: Βρίσκονται σε πανικό

Για πανικό της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη:

«Ο πανικός της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

Τι απάντησε ο Άρειος Πάγος

Πραγματοποιώντας συνεχείς συσκέψεις, ο Άρειος Πάγος, που παρακολουθεί μέσω των αρμοδίων εισαγγελέων την υπόθεση, με έγγραφό του ξεκαθάριζε ότι είναι στη δικαιοδοσία της Προανακριτικής η κλήτευση των μαρτύρων και η έκδοση εντάλματος για βίαιη προσαγωγή τους. Ταυτόχρονα πήρε θέση για το πως πρέπει να καταθέσουν οι μάρτυρες, παραπέμποντας σε συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το αίτημα των βουλευτών προς τη Δικαιοσύνη είχε ως αποτέλεσμα να «αδειαστούν» οι εκπρόσωποι της ΝΔ του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε δείχνει το μέγεθος της σύγκρουσης.

«Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις παράνομες μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από την Προανακριτική Επιτροπή να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» .

Όλο αυτό συνδέεται με την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στοχοποιήσει μέσω της εφημερίδας Αυγή τον Άδωνι Γεωργιάδη για την τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων. Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Αυγή» σχετικά με τα πεπραγμένα του κ. Γεωργιάδη, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, εξηγούν πλήρως τον πανικό του.

Ο υπουργός Ανάπτυξης πέρασε, από την πλευρά του, στην αντεπίθεση και δήλωσε ότι όλα αυτά γίνονται για λόγους αντιπερισπασμού, επειδή η επιτροπή βρίσκεται κοντά στους μάρτυρες και φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ