ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλύψεις Βαρουφάκη για το περιεχόμενο ηχογραφήσεων - Δημοσιεύονται στις 10 Μαρτίου

Αποκαλύψεις Βαρουφάκη για το περιεχόμενο ηχογραφήσεων - Δημοσιεύονται στις 10 Μαρτίου
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στις ηχογραφήσεις που έχει στη διάθεσή του από τις συνεδριάσεις του Eurogroup, την Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για ένα «βαθιά μνημονικό κόμμα», ενώ αναφέρθηκε και εύσημα που έδωσε ο πρώην Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την «πίστη και αποφασιστικότητα» που επέδειξαν στην «εφαρμογή των εντολών του».

«Θα δώσω στις 10 Μαρτίου τις ηχογραφήσεις»

Ερωτώμενος για τις ηχογραφήσεις που είχε κάνει στο Eurogoup του 2015 και την πρόθεσή του να τις δημοσιοποιήσει, είπε: «Το κάνω γιατί έγιναν δυο πράγματα που με ενόχλησαν. Το 50% είναι ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο 50% ήταν μια αναφορά του κ. Σταϊκούρα μέσα στην Βουλή. Είπε πως για τα κόκκινα δάνεια και πως για το 40% ευθύνεται ο Βαρουφάκης και τα όσα έκανε μέσα στο Eurogroup. Οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν τι έγινε μέσα σε εκείνη τη συνεδρίαση», είπε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ πως πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Έχουμε έναν μνημονιακό δικομματισμό που χτίζει πολιτικές σήμερα. Στο πρώτο κιόλας Eurogroup απειλήθηκα από τον Ντάισελμπλουμ πως οι τράπεζες θα κλείσουν. Δεν ξέραμε πως δεν υπάρχουν πρακτικά στο Eurogroup και γι’ αυτό δεν είχα ηχογραφήσει τα τρία πρώτα που συμμετείχα», συνέχισε και συμπλήρωσε:

«Στις 10 Μαρτίου θα δημοσιοποιήσω τα ηχητικά στην ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25. Δεν θα γίνει κανένα edit. Είναι καμιά δεκαριά συνεδριάσεις. Θεωρώ πως αυτό που θα κάνω είναι ευρωπαϊκό μου καθήκον. Θα ακούσετε τον Σόιμπλε να λέει πως τα ελληνικά κέρδη θα τα χρησιμοποιήσει αυτός για τον γερμανικό προϋπολογισμό. Και δεν θα το κάνω τόσο για εμάς όσο για να μάθουν οι Γερμανοί πώς χτίζεται η οικονομική πολιτική τους», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε επί του ιδίου θέματος: «Δεν θέλετε να ακούσετε τον κ. Σόιμπλε με τη φωνούλα του να λέει για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία από το 2012 τη περίοδο κυβέρνησης Σαμαρά, είχαν υποσχεθεί ότι θα τα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε ‘όχι, αυτά τα χρειάζομαι για τον προϋπολογισμό μου’. Δεν έχω υποχρέωση να το μεταφέρω στους Γερμανούς πολίτες για να καταλαβαίνουν τι κάνει ο δικός τους ΥΠΟΙΚ στο δικό τους όνομα; Χωρίς διαφάνεια δεν υπάρχει δημοκρατία».

«Άρχισαν να λένε ψέματα και να παίρνουν πίσω αυτά που μας είχαν δώσει. Περίμενα τον πόλεμο που θα δεχόμασταν. Είχαμε μιλήσει με τον Τόμσεν του ΔΝΤ και είχαμε συμφωνήσει για το ΦΠΑ. Δώσαμε τα χέρια. Ήπιαμε και ένα ποτό για να το γιορτάσουμε. Και εκεί που τα ετοιμάζαμε όλα και τις ανακοινώσεις τα πήρε όλα πίσω και μου ζητούσε να του δώσω τα εργασιακά. Αυτό είναι έλλειψη μπέσας. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος. Δεν είχαν έρθει ποτέ με προτάσεις και έβγαιναν έξω και έλεγαν πως εγώ πήγαινα εκεί χωρίς προτάσεις. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος. Θα πρέπει να ακούσετε πως τσακωνόντουσαν για τα τελεσίγραφα που έδιναν στην Ελλάδα», συμπλήρωσε, ενώ αναφορικά με το εάν θα υπάρξουν νομικές επιπτώσεις για τη δημοσιοποίησή τους είπε:

«Έχω σκεφτεί τις νομικές επιπτώσεις από τη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων. Αλλά υπάρχει μια απόφαση του Αρείου Πάγου που με καλύπτει. Αλλά σε κάθε περίπτωση αφού το επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον θα το κάνω. Αυτό που έκανα ήταν το πιο τίμιο πράγμα που έχω κάνει. Και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Ο Σόιμπλε δεν έχει διαφορά από κάποιον που ζητάει φακελάκι. Η πρώτη σύγκρουση με τον Τσίπρα ήταν για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έπεσα από τα σύννεφα και ένιωσα πως εδώ τελειώνουμε».

Πυρά κατά Τσίπρα

Κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως υπέγραψε το τέταρτο μνημόνιο, σημειώνοντας πως «ήμουν ο πρώτος που το χαρακτήρισε έτσι». Ακόμη, τόνισε ότι «έδωσε στους εταίρους μας τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω από την πλάτη μου».

«Δεν μετανιώνω για την κοινή πορεία που είχαμε με τον Αλέξη Τσίπρα. Είχαμε φιλικές σχέσεις αλλά δεν είμασταν φίλοι. Ήρθαμε κοντά εξαιτίας της χρεωκοπίας. Αν δεν είχε χρεωκοπήσει η Ελλάδα εγώ θα είχα παραμείνει στο πανεπιστήμιο. Έδωσε στους εταίρους μας τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω από την πλάτη μου. Και προφανώς μετά η άλλη πλευρά δεν μου έδινε σημασία. Και σήμερα πλέον ο Τσίπρας με κατηγορεί πως δεν μου έδιναν σημασία. Κάτι δηλαδή που αυτός προκάλεσε».

Προανακριτική

Προεξόφλησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να θεωρήσει το ΜέΡΑ25 σύμμαχο μετά τις επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική, ενώ έκανε και αναφορές την Προανακριτική Επιτροπή η οποία έχει στηθεί για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω τον οποιονδήποτε;», διερωτήθηκε – αναφορικά με αυτό το ζήτημα – και συμπλήρωσε: «Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι βουλευτές κάθονται γύρω γύρω και προσποιούνται ότι είναι δικαστές και εισαγγελείς;».

Κατέθεσε, μάλιστα, την πρόταση του κόμματος του αναφέροντας: «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σώμα δίωξης πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος, κάτι σαν το FBI» που θα είναι «ανεξάρτητο από τη κυβέρνηση».

Χαρακτήρισε την Προανακριτική «τραγέλαφο» και όσον αφορά στην μη συμμετοχή του κόμματός του είπε: «Είναι ένας τραγέλαφος στο οποίο κανένα δημοκρατικό πολιτικό κόμμα δεν πρέπει να συμμετέχει. (…) Οποιοσδήποτε πολίτης έρχεται και μας λέει ‘καλά κάνετε και δεν πηγαίνετε. Εδώ δεν υπάρχει απονομή ούτε δικαιοσύνης ούτε αποκατάστασης αλήθειας. Γίνεται αυτό που γίνεται εδώ και δεκαετίες όπου οι μεν ενοχοποιούν τους δε. Όταν όλοι είναι ένοχοι, τότε δεν είναι κανένας ένοχος. Έχουμε την πλήρη απαξίωση τόσο της νομοθετικής όσο και της δικαστικής εξουσίας. Ξεφτιλίζονται και οι δύο».

Αρνήθηκε να αποφανθεί για την ενοχή ή μη του κ. Παπαγγελόπουλου, ενώ αναφέρθηκε και στον πρώην υπουργό επί ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, λέγοντας ότι «βρήκαν έναν και τον έστειλαν φυλακή για να γλιτώσουν όλοι οι άλλοι. Γελάει το πανελλήνιο».

Κριτική σε Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

Ακόμη, ο πρώην ΥΠΟΙΚ εξαπέλυσε δριμεία κριτική τόσο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον οποίον μάλιστα χαρακτήρισε «ορτινάντσα» του νυν προέδρου της Μπούντεσταγκ.

«Θα σκάσω αν δεν απαντήσω στον Ντάισελμπλουμ. Καταρχάς δεν ήταν πρώτος παίκτης. Έτσι ήθελε να δείχνει αλλά δεν ήταν. Ορτινάντσα του Σόιμπλε ήταν. Η ομιλία μου στο πρώτο Eurogroup που συμμετείχα ήταν η πιο διπλωματική που έχω κάνει ποτέ. Πήγα με καλή διάθεση. Και γυρνάει ο Ντάισελμπλουμ και μου λέει θα τα υπογράψεις όλα τώρα. Τόλμησε και μου είπε: ‘Ή υπογράφεις ή κλείνουν οι τράπεζες’. Και με κατηγορεί ότι μίλησα εκείνη την ώρα με τον Τσίπρα. Δεν έπρεπε να ενημερώσω τον πρωθυπουργό μου; Τότε θα έπρεπε να με πάτε για εσχάτη προδοσία. Ο Ντάισελμπλουμ ήθελε να μπει σφήνα ανάμεσα σε εμένα και τον Τσίπρα. Δεν το κατάφερε τότε αλλά μερικούς μήνες αργότερα», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Ελληνική οικονομία

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία σημείωσε πως η «ΕΚΤ έχει μεσάνυχτα σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ελληνικό δημόσιο κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο χρεωκοπημένο. Μας δανείζουν με μέσο όρο επιτοκίων στο 2,68%. Και αυτό προστίθεται στο χρέος που είναι 368 δισ.»

Πρόσθεσε ότι «με τα πρωτογενή πλεονάσματα κλειδωμένα στο 2,5% με 3% (και αυτό είναι μέχρι το 2060) ο ιδιωτικός τομέας θα αιμορραγεί. Και αν κάποιοι είναι αισιόδοξοι πρέπει να σας πω πως η κρίση στην Ευρώπη θα χειροτερέψει. Ακόμα και η Γερμανία έχει πτώση στη βιομηχανική της ανάπτυξη και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο κ. Σταϊκούρας να πιάσει ανάπτυξη 2,7%».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας όπως τα «κόκκινα» δάνεια και οι κατασχέσεις σπιτιών.

«Το 2009 τα κόκκινα δάνεια ήταν 9%, το 2015 έφτασε στο 40% και περισσότερο. Σε αυτό δεν φταίνε οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά η καθίζηση της οικονομίας. Τα ‘κόκκινα’ δάνεια τα δημιουργεί η ύφεση. Το ιδιωτικό χρέος είναι μια τεράστια βόμβα. Μας ανησυχεί το έχει επιλεχθεί μια λύση η οποία θα αποτύχει. Θα χειροκροτούσα τον κ. Σταϊκούρα αν τα κατάφερνε, αλλά με αυτό το σχέδιο δεν θα τα καταφέρει», είπε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε: «Τι λες; Θα εκκαθαρίσω τα βιβλία των τραπεζών πουλώντας τα ‘κόκκινα’ δάνεια. Τότε θα πρέπει αυτός που τα αγοράσει να αγοράσει και το δικαίωμα στους πλειστηριασμούς. Για να βγάλουν λοιπόν κέρδος αυτά τα funds θα πρέπει να υπάρξει μια χιονοστιβάδα κατασχέσεων και άρα θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες».

«Η λύση θα ήταν να μην πουληθούν τα ‘κόκκινα’ δάνεια. Θα πρέπει να παγώσουν (όχι να διαγραφούν) και να αφήσουμε τους δανειολήπτες να ορθοποδήσουν. Όταν αυτό γίνει τότε οι τράπεζες και τα χρήματά τους θα πάρουν πίσω και δεν θα υπάρξει κοινωνική κρίση. Η ανάπτυξη θα έρθει. Μπορεί να έχω πεθάνει εγώ αλλά θα έρθει. Οπότε πρέπει να στηριχθούμε σε αυτό».

Brain drain και Grexit

Αναφερόμενος στο brain drain είπε πως τα «παιδιά του εξωτερικού, στα μπαρ και εστιατόρια έρχονται με δάκρυα στα μάτια και μου λένε ‘δεν είχα στον ήλιο μοίρα στην Ελλάδα και για αυτό έφυγα’. Αυτό είναι το έγκλημα που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και μία 10ετία. Και θα γίνεται όσο τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι κλειδωμένα μεταξύ 2% και 3,5% μέχρι το 2060, που σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας πάντα θα αιμορραγεί». Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι εκτελούν αυτό το σχέδιο σημειώνοντας «γι’ αυτό υπάρχει το ΜέΡα25 για να τους θυμίζουμε ότι αυτό δεν είναι μοντέλο ανάπτυξης».

Όσον αφορά το Grexit επανέλαβε πως στην αρχή τα πράγματα θα ήταν δύσκολα αλλά στη συνέχεια θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας.

«Όταν έχεις χρεοκοπήσει τότε νυν υπέρ πάντων η αναδιάρθρωση του χρέους. Είχα πει πως δεν έπρεπε να μπούμε στο ευρώ αλλά από τη στιγμή που μπήκαμε δεν έπρεπε να βγούμε και γι’ αυτό έχασα πολλούς φίλους στην αριστερά», είπε και συνέχισε: «Αν είχαμε βγει από το ευρώ θα ήταν κακό. Θα χάναμε άλλο 10,5% του ΑΕΠ αλλά μέσα σε 18 μήνες θα το είχαμε αναπληρώσει, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς. Επιμένω και σήμερα πως το Grexit ήταν προτιμότερο αλλά η απειλή πως θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη ήταν κούφια. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις που κάνουν ακόμα και σήμερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ