ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα μεταξύ Ελλάδας-Ιράν, λέει ο πρωθυπουργός

Σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα μεταξύ Ελλάδας-Ιράν, λέει ο πρωθυπουργός

“Είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην ιρανική πρωτεύουσα, σημείωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας, καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η Ελλάδα θα γίνει γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο επικεφαλής του τεχνολογικού πάρκου Μαχντί Τσαφαρίνια, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης.

Ο Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας και κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την τεχνολογία να συμμετάσχουν στη μεγάλη έκθεση που θα γίνει στο Ιράν τον Μάιο.

 ABP5421

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα των τεχνολογιών και δήλωσε ότι τις δύο χώρες τις ενώνουν σημαντικοί δεσμοί δύο ισχυρών πολιτισμών, αλλά μπορεί να μας ενώσει και το μέλλον σε συνεργασίες σε σειρά από τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός "η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και παρά την κρίση, ανοίγει τα φτερά της συνεργαζόμενη με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως με το Ιράν".

 ABP4446

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στα αρχιτεκτονικά μνημεία του Εσφαχάν, πολιτιστική πρωτεύουσα του Ιράν με ιδιαίτερα σημαντική ιστορική παράδοση. Η ξενάγηση του Πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδεται στον πολιτιστικό αλλά και τον τουριστικό τομέα της ελληνο-ιρανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα με τις νέες προοπτικές που διαμορφώνονται από την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.

 ABP0513

Το κύριο πρόγραμμα επαφών του πρωθυπουργού θα γίνει αύριο με τις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και του προέδρου, Χασάν Ρουχανί. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ