ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση της Προανακριτικής: Αποχωρεί το ΚΚΕ από τις εργασίες

Υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση της Προανακριτικής: Αποχωρεί το ΚΚΕ από τις εργασίες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Σε υψηλούς τόνους συζητούν αυτή την ώρα σε έκτακτη συνεδρίαση τους τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην εξέταση, σήμερα το απόγευμα, στη ΓΑΔΑ των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Από την επιτροπή αποχώρησε το ΚΚΕ, εμμένοντας στη θέση που έχει διατυπώσει για άρση του καθεστώτος προστασίας και αποχώρησε από τις εργασίες της.

«Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεση και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής. Μια στάση, που θα επανεξετάσουμε, αν αλλάξουν τα δεδομένα» αναφέρει ο Περισσός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε διευρυμένη σύνθεση της επιτροπής, η οποία φαίνεται να απορρίπτεται.

Γ. Ραγκούσης: Δεν θέλουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες με συνοπτικές διαδικασίες

Ι. Μπούγας: Φέρνετε προσκόμματα

Γ. Ραγκούσης: Φέρνουμε προσκόμματα όταν ζητάμε να δοθεί ο χρόνος που δόθηκε σε όλους όσοι εξετάστηκαν;

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, υπήρξε εκ νέου απόφαση της Επιτροπής για επαναδιατύπωση του αιτήματος προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς για αποστολή κρίσιμων εγγράφων που αφορούν στην υπόθεση με έμφαση στα έγγραφα του FBI (από και προς την Εισαγγελία), τα οποία η κα Τουλουπάκη δεν έχει στείλει μέχρι σήμερα και που θεωρούνται απολύτως απαταίτητα για την έρευνα της Επιτροπής. Τα συγκεκριμένα έγγραφα ζητούνται αμέσως από την Εισαγγελέα και σε κάθε περίπτωση πριν την σημερινή εξέταση των μαρτύρων.

Θ.Πλεύρης: Είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που εξέτασε ο Αντιεισαγγελέας Σοφουλάκης. Η πλειοψηφία ωστόσο θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από την στιγμή που ο κ.Μπρακουμάτσος μας λέει να λάβουμε υπόψιν την επιθυμία των μαρτύρων οφείλουμε να σεβαστούμε αυτή την θέση. Το μείζον είναι η εξέταση των μαρτύρων. Ωστόσο οι μάρτυρες προτείνουμε να μην έχουν μαζί τους κινητά ή έγγραφα. Αυτή είναι η πρότασή μας.

Σπ. Λάππας: Εμείς προτείνουμε να πάει το σύνολο των μελών της Επιτροπής. Όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα να ρωτήσουν. Διαφωνούμε στο να μην έχουν μαζί τους υλικό. Προφανώς και θα έχουν και κινητά και έγγραφα. Εκεί μπορεί να έχουν το υλικό και το αρχείο τους. Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε το αρχείο τους;

Β. Κεγκέρογλου: Εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξετασθούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας.

Ν. Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ αποχωρεί μετά από όλα αυτά. Έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί. Διατηρούμε ωστόσο το δικαίωμα να ενημερωνόμαστε για την πορεία της έρευνας.

Β. Υψηλάντης: Καλώ το ΚΚΕ να το ξανασκεφθεί. Η ΝΔ ήθελε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τον ίδιο τρόπο που τους εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης. Αν ο κ.Λάππας θέλει να πάρει τον λόγο ως προστάτης των κουκουλοφόρων ας το κάνει.

Ι. Μπούγας: Η συνεισφορά του ΚΚΕ ήταν πολύτιμη στις εργασίες της Επιτροπής. Κατανοώ οτι πρόκειται για θέση αρχής. Ευχόμαστε σύντομα να επανέλθετε.

Η Ελληνική Λύση παρά την αρχική απόφαση να μην συμμετάσχει, αντιδρώντας στην εξέταση των μαρτύρων με τεχνικά μέσα, αναθεώρησε την απόφαση της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ