ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φορτωμένη» η κυβερνητική ατζέντα: Προσφυγικό, Προανακριτική και στο… βάθος ποδόσφαιρο

«Φορτωμένη» η κυβερνητική ατζέντα: Προσφυγικό, Προανακριτική και στο… βάθος ποδόσφαιρο
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Με «κουκούλες», αλλοιωμένες φωνές και ηλεκτρονικά μέσα, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», αναμένεται να περάσουν σήμερα το κατώφλι της ΓΑΔΑ για να καταθέσουν για την υπόθεση Novartis στα μέλη της Προανακριτικής της Βουλής.

Τις περασμένες ημέρες, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες δέχτηκαν «πυρά» σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία τους από τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο στην ίδια υπόθεση Νίκο Μανιαδάκη αλλά και από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου και τις εγγυήσεις που προφανώς δόθηκαν, οι δύο μάρτυρες θα καταθέσουν τελικά όσα γνωρίζουν για την υπόθεση Novartis.

Ωστόσο, όσο η Προανακριτική λειτουργεί και συνεχίζει το έργο της -με τις όποιες αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ- το Μέγαρο Μαξίμου προκρίνει ως μείζον θέμα το προσφυγικό.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου -προφανώς σε συνεννόηση με το Μαξίμου- εμφανίζεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω παρά τις αντιδράσεις των νησιωτών για την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας κλειστού τύπου σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο.

Το δόγμα της κυβέρνησης για το προσφυγικό

Παρά τις αντιδράσεις τοπικού χαρακτήρα, η κυβέρνηση υιοθετεί το δόγμα του «τώρα» αντί του «αύριο» -εκτιμώντας πως οποιαδήποτε καθυστέρηση θα την φέρει αντιμέτωπη με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο με τους νησιώτες -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ισοζύγιο κερδών και της ζημιάς συνολικά.

Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να χάσουν το μομέντουμ σε ό,τι αφορά στο κυβερνητικό έργο για να μην φανεί ότι γίνεται «κοιλιά».

Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA και πρόεδρο της αγγλικής ομοσπονδίας Γκρεγκ Κλαρκ για να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για ην αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες εβδομάδες, ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ταξίδεψε στην Ελβετία για να συναντηθεί με τους ανθρώπους της FIFA και της UEFA και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για το είδος των παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας από τα ελληνικά γήπεδα.

Είχαν προηγηθεί οι εισηγήσεις στην ΕΕΑ για να επιβληθούν ποινές στο θέμα της πολυιδιοκτησίας.

Σήκωσε το «γάντι» που πέταξε ο Τσίπρας

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως λένε συνεργάτες του, δεν θα αφήνει καμία πολιτική πρόκληση αναπάντητη, όταν αυτή απευθύνεται στον ίδιο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Πόσω μάλλον, κατά τους ίδιους συνεργάτες, όταν αισθάνεται υψηλή αυτοπεποίθηση όπως τώρα, καθώς γνωρίζει τι σκέπτονται και πώς κινούνται οι πολίτες απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου υπενθύμισαν στους πολίτες με ένα βίντεο τα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ο πρώην πρωθυπουργός, που μίλησε σε συγκεντρωμένους ψηφοφόρους του κόμματός του σε μια μεγάλη συγκέντρωση που είχε ως στόχο το επικείμενο συνέδριο και την πολιτική του κυριαρχία, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι εξαπάτησε τον ελληνικό λαό προεκλογικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήκωσε το «γάντι» και του απάντησε σε ανάλογο ύφος.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στο εθνικό, όπως το χαρακτήρισε, θέμα του προσφυγικού:

«Θα είμαι ειλικρινής. Και εμείς αιφνιδιαστήκαμε από το μέγεθος του θέματος. Όμως, αντιδράσαμε. Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Η Μόρια δε μπορεί να κλείσει, εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Το πρόβλημα, όμως, είναι πολύ σοβαρό, για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι φανερό ότι επιζητεί ένα δώρο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη για το θέμα της Novartis για αυτό και ίσως ήταν το πιο έντονο σημείο της ομιλίας του.

«Σήμερα λοιπόν μέσα στον πανικό τους έφτασαν στο σημείο να λένε ότι πρέπει να καταδικαστούμε εμείς, σε ισόβια για εσχάτη προδοσία. Αυτή την εξαιρετική χάρη την επιφυλάσσουν για μένα. Και το επαναλαμβάνει διαρκώς ο έμπιστος αντιπρόεδρος του κ. Μητσοτάκη, ένα από τα πρόσωπα που ερευνά η Δικαιοσύνη. Εδώ είμαι, τους απαντώ. Κοπιάστε. Αν έχετε τα κότσια μην προσπαθείτε να τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που σήκωσαν ανάστημα για να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον. Μη στήνετε πραξικοπήματα της συμφοράς, που καταλήγουν σε φιάσκο και γελοιοποίηση. Αν έχετε τα κότσια κύριε Μητσοτάκη εδώ είμαι. Στη διάθεσή σας. Και σας προκαλώ, να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Να τολμήσετε να οδηγήσετε εμένα σε ειδικό δικαστήριο, αν έχετε τα κότσια. Αν δεν τα έχετε, σταματήστε να γελοιοποιείτε και να βιάζετε τους θεσμούς. Σταματήστε αυτήν την άθλια καραμέλα της σκευωρίας. Και αφήστε επιτέλους τη δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει το σκάνδαλο της Novartis».

«Πυρά» Μητσοτάκη σε Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο κ. Τσίπρας στην κομματική συγκέντρωση , μιλώντας στα μέλη της ΠΕ του κόμματός του απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα:

«Ο κ. Τσίπρας οργάνωσε φιέστα που θύμισε πανάκριβη διαφήμιση χωρίς προϊόν να προσφέρει. Υπήρξε πολιτική γύμνια του ομιλητή. Χωρίς γραβάτα και χωρίς επιχειρήματα. Καμία συγκεκριμένη θέση, καμία πρόταση. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μη διδάχθηκε ούτε από το μαύρο των πολιτών ούτε από το πολύχρωμο των καιρών. Το σκηνικό ήταν εντυπωσιακό. Ο πρωταγωνιστής απέτυχε. Απέδειξε ότι δε μπορεί να καταλάβει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην οικονομία. Για να απολογηθεί στα ελληνοτουρκικά κατέφυγε στα λόγια των Τούρκων…Ενώ υποδύεται τον οικολόγο, υπερασπίζεται το λιγνίτη. Όχι άλλο κάρβουνο, θα μπορούσε να του πει κανείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ