ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης» - Πώς καταθέτουν οι μάρτυρες

Προανακριτική: Στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης» - Πώς καταθέτουν οι μάρτυρες
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME

Ξεκίνησε στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». 

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ ενώ η αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής σε αίθουσα στον 14ο όρορο του κτηρίου.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» καταθέτει με αλλοιωμένη φωνή, σε διαφορετικό όροφο από τους βουλευτές, ενώ πριν μπει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με τα εγκατεστημένα μέσα καταγραφής, παρέδωσε το κινητό του τηλέφωνο. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων απαγορεύτηκε και στους βουλευτές που μετέχουν στην αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής.

Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής βρίσκονται στον 13ο όροφο, ενώ οι προστατευόμενοι μάρτυρες στον 8ο όροφο. Γίνεται χρήση ηλεκτρονικών μέσων -είτε με οθόνη που θα μεταδίδει υποφωτισμένη την εικόνα των μαρτύρων και αλλοιωμένο τον ήχο της φωνής του, -είτε μόνο με αλλοιωμένο ήχο.

Σύμφωνα με νομικούς – μέλη της επιτροπής, οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, ούτε και έγγραφα παρά μόνο σημειώσεις στις οποίες μπορούν να ανατρέχουν κατά την κατάθεσή τους. Επιπλέον, η πλειοψηφία της επιτροπής έστειλε νέο αίτημα προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου να αποστείλει άμεσα πριν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων κρίσιμα έγγραφα που δεν περιέχονται στο «στικάκι» που απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες στην Προανακριτική.

Πρόκειται για έγγραφα του FBI προς την εισαγγελία, τα οποία θεωρούνται άκρως απαραίτητα. Αλλά ακόμα και αν δεν αποσταλούν πριν τις καταθέσεις, αυτές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Στην συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης ανέφερε σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων ότι «είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που τους εξέτασε ο Αντεισαγγελέας Σοφουλάκης, ωστόσο η πλειοψηφία θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Στο κλιμάκιο μετέχουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Για τις 20:30 το βράδυ έχει προγραμματιστεί η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Σημειώνεται πως νωρίτερα, τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής συζήτησαν σε υψηλούς τόνους στη έκτακτη συνεδρίαση τους.

Από την Επιτροπή αποχώρησε το ΚΚΕ, εμμένοντας στη θέση που έχει διατυπώσει για άρση του καθεστώτος προστασίας. Διατηρεί ωστόσο, το δικαίωμα του να ενημερώνεται για όλα τα έγγραφα.

«Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεση και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής. Μια στάση, που θα επανεξετάσουμε, αν αλλάξουν τα δεδομένα» αναφέρει ο Περισσός.

Με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε διευρυμένη σύνθεση της επιτροπής.

Γ. Ραγκούσης: Δεν θέλουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες με συνοπτικές διαδικασίες

Ι. Μπούγας: Φέρνετε προσκόμματα

Γ. Ραγκούσης: Φέρνουμε προσκόμματα όταν ζητάμε να δοθεί ο χρόνος που δόθηκε σε όλους όσοι εξετάστηκαν;

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, υπήρξε εκ νέου απόφαση της Επιτροπής για επαναδιατύπωση του αιτήματος προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς για αποστολή κρίσιμων εγγράφων που αφορούν στην υπόθεση με έμφαση στα έγγραφα του FBI (από και προς την Εισαγγελία), τα οποία η κα Τουλουπάκη δεν έχει στείλει μέχρι σήμερα και που θεωρούνται απολύτως απαταίτητα για την έρευνα της Επιτροπής. Τα συγκεκριμένα έγγραφα ζητούνται αμέσως από την Εισαγγελέα και σε κάθε περίπτωση πριν την σημερινή εξέταση των μαρτύρων.

Θ.Πλεύρης: Είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που εξέτασε ο Αντιεισαγγελέας Σοφουλάκης. Η πλειοψηφία ωστόσο θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από την στιγμή που ο κ.Μπρακουμάτσος μας λέει να λάβουμε υπόψιν την επιθυμία των μαρτύρων οφείλουμε να σεβαστούμε αυτή την θέση. Το μείζον είναι η εξέταση των μαρτύρων. Ωστόσο οι μάρτυρες προτείνουμε να μην έχουν μαζί τους κινητά ή έγγραφα. Αυτή είναι η πρότασή μας.

Σπ. Λάππας: Εμείς προτείνουμε να πάει το σύνολο των μελών της Επιτροπής. Όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα να ρωτήσουν. Διαφωνούμε στο να μην έχουν μαζί τους υλικό. Προφανώς και θα έχουν και κινητά και έγγραφα. Εκεί μπορεί να έχουν το υλικό και το αρχείο τους. Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε το αρχείο τους;

Β. Κεγκέρογλου: Εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξετασθούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας.

Ν. Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ αποχωρεί μετά από όλα αυτά. Έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί. Διατηρούμε ωστόσο το δικαίωμα να ενημερωνόμαστε για την πορεία της έρευνας.

Β. Υψηλάντης: Καλώ το ΚΚΕ να το ξανασκεφθεί. Η ΝΔ ήθελε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τον ίδιο τρόπο που τους εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης. Αν ο κ.Λάππας θέλει να πάρει τον λόγο ως προστάτης των κουκουλοφόρων ας το κάνει.

Ι. Μπούγας: Η συνεισφορά του ΚΚΕ ήταν πολύτιμη στις εργασίες της Επιτροπής. Κατανοώ οτι πρόκειται για θέση αρχής. Ευχόμαστε σύντομα να επανέλθετε.

Η Ελληνική Λύση παρά την αρχική απόφαση να μην συμμετάσχει, αντιδρώντας στην εξέταση των μαρτύρων με τεχνικά μέσα, αναθεώρησε την απόφαση της.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας εξελίχθηκε ένα μίνι θρίλερ με τις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, με τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» να μην προσέρχονται στη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν.

Στη συνέχεια διετάχθη η βίαιη προσαγωγή τους, μέχρι που ο Άρειος Πάγος έλυσε τον «Γόρδιο Δεσμό» και οι καταθέσεις πήραν ξανά το δρόμο τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ