ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Δεν γνωρίζει για πολιτικά πρόσωπα ο «Σαράφης» - ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαίωσε το σκάνδαλο

ΝΔ: Δεν γνωρίζει για πολιτικά πρόσωπα ο «Σαράφης» - ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαίωσε το σκάνδαλο
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η μαραθώνια εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Ο μάρτυρας κατέθετε από τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας (24/2).

Αντικρουόμενες είναι οι πρώτες πληροφορίες για τα όσα φέρεται να κατέθεσε ενώπιον του κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», στη ΓΑΔΑ, για την υπόθεση της Novartis. Από την πλευρά της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο «Σαράφης» δεν γνωρίζει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει επιβεβαίωση του σκανδάλου στην υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα και πως όσα κατέθεσε ενώπιον των δικαστικών αρχών, ήταν πιθανολογήσεις. Φαίνεται δε, πως εξαιρεί από την εμπλοκή τους στην υπόθεση τα περισσότερα από τα «10» πολιτικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, πηγές προσκείμενες της στη ΝΔ αναφέρουν πως «τα παίρνει όλα πίσω», καθώς φέρεται να είπε:

«Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, πιθανολογήσεις όλα όσα έλεγα. Δεν έχω κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς».

Ο προστατευόμενος μάρτυρας, λένε οι ίδιες πηγές, «αδειάζει» την Ελένη Τουλουπάκη για την υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας τον Νίκο Μανιαδάκη.

Σε ό,τι αφορά στον Νίκο Μανιαδάκη, ανέφερε -σύμφωνα με πληροφορίες- πως ο ίδιος κατέθεσε ήδη από τις αρχές Γενάρη ότι είχε εμπλοκή, αλλά πως η Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε ως γεγονός, γιατί είπε του «Σαράφη» ότι «δεν ήθελε να τον εμπλέξει».

Όπως φέρεται να είπε, λένε πηγές από τη ΝΔ, «από τον Ιανουάριο του '18 είχα πει στην Τουλουπάκη για Μανιαδάκη, αλλά μου είπε "άστον για μετά"».

Αναφορικά με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, φέρεται να ξεκαθάρισε πως «δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο. Σας είπα είναι ...πιθανολόγηση».

Φέρεται να χαρακτήρισε ανακριβές το έγγραφο του FBI ότι ήταν μάρτυρας, ενώ δεν δέχεται να εξεταστεί με κανέναν κατ’ αντιπαράσταση. «Πέρα από τυχόν εύνοια κατά την εκτίμηση του δεν έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό του», φέρεται να είπε για τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι κατέθεσε πως δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο και για τους κ.κ. Σαλμά, Κουτρουμάνη, Λυκουρέντζο, Πικραμμένο και Βενιζέλο.

Πηγές από την Προανακριτική Επιτροπή ανέφεραν ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να είπε:

«Ό,τι λεω είναι πιθανολογηση. Δεν έχω κανένα στοιχείο ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς. Ειδικά για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν έχω κανένα στοιχείο. Κι ότι είπα είναι πιθανολογηση. Για τις εκδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχω κάποιο στοιχείο για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιριών. Το είχα ακούσει αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω. Ούτε για Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Στουρνάρα δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο».

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον προστατευόμενο μάρτυρα να αρνείται την κατ' αντιπαράσταση εξέταση με Μανιαδάκη, Δεστεμπασίδη και Βουλκίδη και να αφήνει υπαινιγμούς για διαρροές Τουλουπακη στο Documento για Μανιαδάκη.

«Για τον κ. Μανιαδακη κατέθεσα από τον Ιανουάριο του 2018 ότι είχε εμπλοκή. Αλλά δεν το κατέγραψε (σ.σ. Ε. Τουλουπακη) γιατί δεν ήθελε πιθανολογω να τον βγάλει από το καθεστώς προστασίας. Μετά από 10 μήνες με κάλεσε η κ. Τουλουπακη και μου είπε δεν έχω πρόβλημα γίνε συγκεκριμένος για τον Μανιαδάκη. Εγώ δεν είχα μιλήσει με το Documento που το είχε γράψει. Μόνο στην κ. Τουλουπακη είχα πει για την εμπλοκή Μανιαδάκη. Δεν ξέρω πως διέρρευσε», φέρεται να κατέθεσε.

«Ανακρούει πρύμνα ο Σαράφης κι αλλάζει τόνους μπροστά στο φιάσκο Παπαγγελόπουλου. Μπούμεραγκ και η διαδικασία των κουκουλοφόρων για ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει βουλευτής της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνει το σκάνδαλο

Από την άλλη πλευρά, πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως ο «Μάξιμος Σαράφης» επιβεβαιώνει όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, λέγοντας πως δίνει στοιχεία πως είχε στηθεί το σκάνδαλο για τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες πλυντήριο καθώς και πώς γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών.

Πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως ο "Μάξιμος Σαράφης" μίλησε για σχέσεις υπουργού Υγείας με υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας και μέσω mail έφτιαχναν τις τιμές.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες: «Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε για τους γιατρούς, τις δωροδοκίες Λοβέρδου και Γεωργιάδη καθώς και τα όσα είχε καταθέσει για τους ρόλους των Μανιαδάκη και Βουλκίδου. Μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών και έλεγχο των ΜΜΕ ώστε να δημιουργούν κλίμα για να μπορούν να μπαίνουν τα καινούρια φάρμακα της εταιρείας. Είπε ακόμη ότι ο Φρουζής ομολογούσε για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, γιατρών και κρατικών αξιωματούχων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο προστατευόμενος μάρτυρας είπε πως για όλους τους ισχυρισμούς του έδωσε και αποδεικτικά στοιχεία, έγγραφα, μέιλ και βίντεο. Μάλιστα, φέρεται να κατέθεσε πως ο Φρουζής είχε σχέσεις με Λοβέρδο και Γεωργιάδη και πως συναντήθηκε με τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, Πτωχό και Παπασταύρου.

Όπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αρχικά κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο, δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση ή παρότρυνση. Δεν κατέθεσε κανένα ψεύδος, όλα όσα είπε τα γνώρισε εκ των έσω της εταιρίας και είναι βέβαιος για όσα έχει καταθέσει, ότι αυτοβούλως και μετά από σοβαρή περίσκεψη αποφάσισε να ενταχθεί στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, ότι κινδυνεύει η ζωή του και καταγγέλλει όλους όσους τον καθυβρίζουν για τα όσα έχει καταθέσει ότι απειλείται η ζωή του».

Κατά τις πληροφορίες, ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Σπ. Λάππας: Έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη; Το λέτε αυτό στην κατάθεσή σας.

Μ. Σαράφης: Και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη.

Γ. Μπούγας: Στην κατάθεσή σας είχατε συνδέσει τον κ. Λιντζέρη με τον κ. Βενιζέλο. Τώρα τον συνδέετε με άλλα πρόσωπα. Τότε λέγατε ότι ήταν «ταμίας» του Βενιζέλου.

Μ. Σαράφης: Εμένα ρωτάτε;

Γ. Μπούγας: Ε, ναι. Εσάς. Ποιον να ρωτήσω.

Μ. Σαράφης: Κοιτάξτε στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της Εισαγγελέως.

Β. Κεγκέρογλου: Κατάλαβα καλά ότι είπατε σήμερα πως δεν γνωρίζετε κανέναν Έλληνα πολιτικό στον οποίο κατέληξαν χρήματα;

Μ. Σαράφης: Το καταλάβατε πολύ καλά.

Β. Κεγκέρογλου: Να δούμε τι ξέρετε για το Gilenya;

Μ. Σαράφης: Ήταν νέο φάρμακο.

Β. Κεγκέρογλου: Μήπως ήταν νέο μέθοδος; Τι γινόταν πριν;

Μ. Σαράφης: Πριν χρειαζόταν εισαγωγή σε νοσοκομείο για τον ασθενή και 1 ή 2 διανυκτερεύσεις.

Β. Κεγκέρογλου: Άρα δεν είναι νέο φάρμακο.

Μ. Σαράφης: Σωστά. Ήταν νέα μέθοδος.

Σε άλλο σημείο αναιρεί όσα είχε πει: «Ξέρω ότι ο Ν. Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα αλλά δεν ξέρω αν τα πήρε ο Λοβέρδος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ