ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Επιμένει στην αρχική της κατάθεση η «Αικατερίνη Κελέση»

Προανακριτική: Επιμένει στην αρχική της κατάθεση η «Αικατερίνη Κελέση»
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME

Στην Προανακριτική Επιτροπήτης Βουλής, για την υπόθεση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατέθεσε η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Όπως και ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» έτσι και η «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσε στη ΓΑΔΑ, μόνο με ηχητικά μέσα μετάδοσης στην αντιπροσωπεία της Προανακτική Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και με αλλοίωση της φωνής της και χωρίς εικόνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση» επιμένει στις καταθέσεις της στις εισαγγελικές αρχές, λέγοντας πως όσα κατέθεσε είναι αληθινά.

«Όσα κατέθεσα τα κατέθεσα αυτοβούλως και με γνώμονα την αλήθεια, δεν έχω παροτρυνθεί ούτε πιέστηκα ούτε εκβιάστηκα από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δικιά μου συνειδητή απόφαση» φέρεται να είπε. Πρόσθεσε ακόκη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως «δεν εμφανίστηκα, δεν εξετάστηκα και δεν κατέθεσα σε καμία αλλοδαπή αρχή εκτός από την Εισαγγελία Διαφθοράς και τώρα ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής».

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις της στην Εισαγγελία Διαφθοράς, φέρεται να είπε ότι:

«Στην Εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίστηκα κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας και όχι με την παρέμβαση ή υπόδειξη κάποιου άλλου».

Υποστήριξε ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως «δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ μου, ούτε γνωρίζω κάτι γι αυτά που τον αφορούν και με ρωτήσετε εξ αρχής».

Αικ. Κελέση: Δεν γνωρίζω τον κ.Παπαγγελοπουλο. Δεν γνωρίζω τίποτε για την υπόθεση που ερευνάτε.

Θ. Πλεύρης: Στην υπόθεση Νοβαρτις με ποίου πρωτοβουλία κληθηκατε;

Αικ. Κελέση: Της εισαγγελίας διαφθοράς.

Θ. Πλεύρης: Σας είπαν οι Εισαγγελείς πώς σας βρήκανε και σας κάλεσαν;

Αικ. Κελέση: Όχι

Θ. Πλεύρης: Είχατε καποια γνώση για το θέμα;

Αικ. Κελέση: Ρωτήστε την Εισαγγελια

Θ. Πλεύρης: Έχετε καταθέσει στις Αμερικανικές αρχές;

Αικ. Κελέση: Όχι

Θ. Πλεύρης: Εσείς ήσασταν κοντά στον κ.Φρουζή και έχετε καταθέσει όσα έχετε καταθέσει;

Αικ. Κελέση: Όχι

Θ. Πλεύρης: Ποια ήταν γραμματέας του κ.Φρουζή;

Αικ. Κελέση: Δεν γνωρίζω

Θ. Πλεύρης: Την κα Μαραγγέλη την γνωρίζετε;

Αικ. Κελέση: Ακουστά την έχω

Στο σύνολο των ερωτήσεων του εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη η «Αικατερίνη Κελέση» απαντούσε κατά τον ίδιο τρόπο, αναφέρουν πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής.

Αικ. Κελέση: Η κλήτευσή μου έγινε για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Δεν γνωρίζω τίποτε γι αυτό που ερευνάτε. Για την υπόθεση Novartis ισχύουν όσα έχω πει και θα καταθέσω γι αυτήν όταν κληθώ στο Δικαστήριο. Στα παντελόνια που φοράω, σας λέω την αλήθεια.

Θ. Πλεύρης: Ε, όχι και παντελόνια, φουστάνια.

Αικ. Κελέση: Με προσβάλλετε. Είμαι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Ελάχιστες επιπλέον απαντήσεις φέρεται να έδωσε στον Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ.

Β. Κεγκέρογλου: Έχετε δει ποτέ πολιτικό από κοντά;

Αικ. Κελέση: Δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω σχέση και ούτε θέλω.

Β. Κεγκέρογλου: Υπάρχει έγγραφο που η κα Τουλουπάκη αποκαλύπτει την ταυτότητά σας ως προστατευόμενη μάρτυρας

Αικ. Κελέση: Δεν με αφορά.

Β. Κεγκέρογλου: Πώς νιώσατε όταν είδατε τον κ. Πικραμμένο να κλαίει κατηγορούμενος μόνο από την δική σας κατάθεση;

Αικ. Κελέση: Δεν σχετίζεται αυτό με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλο σημείο, φέρεται να είπε:

Β. Κεγκέρογλου: Ξέρετε κανέναν πολιτικό; Αν βγαίνατε καμία βόλτα...

Αικ. Κελέση:Τι λέτε, αυτές είναι κουβέντες καφενείου...

Β. Κεγκέρογλου: Δηλαδή, δεν είδατε πολιτικό να χρηματίζεται...

Αικ. Κελέση: Αυτά τα λέτε εσείς. Εγώ έχω πει την αλήθεια και την έχω καταθέσει

Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν για τις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων: «Ο "Σαράφης" διέψευσε τον "Σαράφη" και τα πήρε όλα πίσω και η "Κελέση" δεν βρήκε το θάρρος καν να μιλήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις». Προσέθεταν ακόμη πως «η μάρτυρας "Κελέση" υπό το φόβο των ερωτήσεων αρνήθηκε να απαντήσει σνομπάροντας την Επιτροπή και τη Βουλή».

Η «Αικατερίνη Κελέση» έχει καταθέσει συνολικά 8 φορές στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Έχει υποδείξει ως χρηματισθέντες, από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, δύο πρώην πρωθυπουργούς τους Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, αλλά και τους Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά.

Η προστατευόμενη μάρτυρας έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς ότι οι μίζες προέρχονταν από τον λογαριασμό της εταιρεία, και ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αφού τα «ξέπλενε» με διάφορους τρόπους, τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες, μέσα σε φακέλους κίτρινους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλεϊ.

Η «Αικατερίνη Κελέση» έχει πει ακόμη ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε πάντα στη διάθεσή του μεγάλα χρηματικά ποσά, πριν τις συναντήσεις του με πολιτικούς και λοιπούς αξιωματούχους από τον χώρο του φαρμάκου, τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και τους τα παρέδιδε. Όμως ουδεμία φορά ήταν η ίδια αυτόπτης μάρτυρας παράνομης πληρωμής.

Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έχει δηλώσει, με επιστολή της προς την Επιτροπή, ότι «δεν τον γνώριζε, δεν τον γνωρίζει και δεν την γνωρίζει».

Η κατάθεση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο αναβλήθηκε για σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι.

Να σημειωθεί πως χθες, Δευτέρα, κατέθεσε ο έτερος προστατευόμενος μάρτυρας, «Μάξιμος Σαράφης».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Καταρρίπτονται τα περί σκευωρίας που λένε ΝΔ - ΚΙΝΑΛ

Δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, εξαπολύουν την Τρίτη κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «κατάρριψη» του σεναρίου «περί δήθεν σκευωρίας» στην υπόθεση Novartis.

«Τα περί δήθεν σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis που επικαλούνται ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, καταρρίπτονται συντριπτικά μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Μετά τις ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη οι οποίες δεν είχαν καμία τύχη, η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση έδωσε σήμερα την χαριστική βολή, εμμένοντας στις αρχικές καταθέσεις της στην εισαγγελία διαφθοράς, με τις οποίες δίνει ονόματα πολιτικών για χρηματισμό και ξεκαθαρίζει ότι δεν γνωρίζει κατ’ ουδένα τρόπο τον κ. Παπαγγελόπουλο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Και προσθέτουν:

«Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αικατερίνη Κελέση ανάφερε μεταξύ άλλων ότι:

- Όσα κατέθεσα είναι όλα αληθινά και επιβεβαιώνω πλήρως το περιεχόμενό τους

- Όλα αυτά που κατέθεσα αποτελούσαν πρακτικές της εταιρίας που είχαν την απόλυτη έγκρισή της.

- Όσα έχω καταθέσει προκύπτουν από συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία προέρχονται από υπολογιστές της Novartis.

- Όσα κατέθεσα τα κατέθεσα αυτοβούλως και με γνώμονα την αλήθεια, δεν έχω παροτρυνθεί ούτε πιέστηκα ούτε εκβιάστηκα από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δικιά μου συνειδητή απόφαση.

- Στην Εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίστηκα κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας και όχι με την παρέμβαση ή υπόδειξη κάποιου άλλου.

- Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ μου, ούτε γνωρίζω κάτι γι’ αυτά που τον αφορούν και με ρωτήσετε εξ αρχής».

Καταλήγουν δε οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ: «Χθες ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες, επιβεβαιώνοντας όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς και μίλησε με βεβαιότητα για δωροδοκίες υπουργών».

Κεγκέρογλου: Τα στοιχεία της περιλαμβάνονταν σε έγγραφο της Τουλουπάκη

«Εξετάσαμε την κυρία Κελέση η οποία στην ερώτησή μου αν γνωρίζει πολιτικά πρόσωπα, αν τα έχει δει από κοντά, αν έχει συναντηθεί με πολιτικά πρόσωπα, αν έχει συναλλαγές με πολιτικά πρόσωπα, είπε ότι δεν έχει συναντηθεί με πολιτικά πρόσωπα και δεν θέλει να έχει σχέση με πολιτικά πρόσωπα. Αυτή είναι για εμάς μια ουσιώδης απάντηση που θα αξιολογηθεί στην πορισματική μας θέση». Αυτά δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, αποχωρώντας από τη ΓΑΔΑ.

Ο κ. Κεγκέρογλου αναρωτήθηκε σε ποιες καταθέσεις εμμένει η «Αικατερίνη Κελέση» διότι «είναι αντιφατικές μεταξύ τους».

«Η πιο κρίσιμη ερώτηση που ούτε αυτή την συγκίνησε ήταν πως ένιωσε όταν είδε στο βήμα της Βουλής δακρυσμένο τον κ. Πικραμμένο να είναι κατηγορούμενος από την ψευδορκία της. Εκείνη δεν απάντησε», ανέφερε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής ανέφερε στην «Αικατερίνη Κελέση»: «Γνωρίζω την ταυτότητά σας αλλά δεν θα την αποκαλύψω. Η κυρία Τουλουπάκη που σας διαβεβαίωσε όμως ότι θα σας προστατεύσει, έχει αποκαλύψει την ταυτότητά σας. Το ονοματεπώνυμο σας περιλαμβάνεται σε τρία έγγραφα, ένα του FBI, ένα εταιρικό έγγραφο και ένα έγγραφο που υπογράφει η ίδια η Εισαγγελέας Διαφθοράς και αναφέρει ότι γνωρίζατε εσείς, με το ονοματεπώνυμό σας, όλο το σχέδιο δωροδοκιών», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και συνέχισε:

«Τα θέλετε τα έγγραφα να σας τα δώσω; Αν τα θέλετε, ρωτήστε τον νομικό σας σύμβουλο να σας τα δώσουμε».

Η κατάθεση «Σαράφη»

Ο «Σαράφης», σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ ενώ η αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής σε αίθουσα στον 14ο όρορο του κτηρίου.

Στο κλιμάκιο μετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο μάρτυρας κατέθεσε με αλλοιωμένη φωνή ενώ πριν μπει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με τα εγκατεστημένα μέσα καταγραφής, παρέδωσε το κινητό του τηλέφωνο. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων απαγορεύτηκε και στους βουλευτές που μετείχαν στην αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με νομικούς – μέλη της επιτροπής, οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, ούτε και έγγραφα παρά μόνο σημειώσεις στις οποίες μπορούν να ανατρέχουν κατά την κατάθεσή τους.

ΝΔ: Δεν γνωρίζει για πολιτικά πρόσωπα ο «Σαράφης»

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τα όσα φέρεται να κατέθεσε ενώπιον του κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», στη ΓΑΔΑ, για την υπόθεση της Novartis. Από την πλευρά της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο «Σαράφης» δεν γνωρίζει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει επιβεβαίωση του σκανδάλου στην υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα και πως όσα κατέθεσε ενώπιον των δικαστικών αρχών, ήταν πιθανολογήσεις. Φαίνεται δε, πως εξαιρεί από την εμπλοκή τους στην υπόθεση τα περισσότερα από τα «10» πολιτικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, πηγές προσκείμενες της στη ΝΔ αναφέρουν πως «τα παίρνει όλα πίσω», καθώς φέρεται να είπε:

«Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, πιθανολογήσεις όλα όσα έλεγα. Δεν έχω κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς».

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνει το σκάνδαλο

Από την άλλη πλευρά, πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως ο «Μάξιμος Σαράφης» επιβεβαιώνει όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, λέγοντας πως δίνει στοιχεία πως είχε στηθεί το σκάνδαλο για τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες πλυντήριο καθώς και πώς γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών.

Πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως ο "Μάξιμος Σαράφης" μίλησε για σχέσεις υπουργού Υγείας με υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας και μέσω mail έφτιαχναν τις τιμές.

Νέο αίτημα στην Τουλουπάκη

Επιπλέον, η πλειοψηφία της Επιτροπής έστειλε νέο αίτημα προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου να αποστείλει άμεσα πριν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων κρίσιμα έγγραφα που δεν περιέχονται στο «στικάκι» που απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες στην Προανακριτική.

Πρόκειται για έγγραφα του FBI προς την εισαγγελία, τα οποία θεωρούνται άκρως απαραίτητα. Αλλά ακόμα και αν δεν αποσταλούν πριν τις καταθέσεις, αυτές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης ανέφερε σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων ότι «είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που τους εξέτασε ο Αντεισαγγελέας Σοφουλάκης, ωστόσο η πλειοψηφία θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ