ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Τέσσερα κραυγαλέα fake news διακινούνται στους νησιώτες

Μηταράκης: Τέσσερα κραυγαλέα fake news διακινούνται στους νησιώτες
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για «κραυγαλέα fake news» που διακινούνται στα νησιά του βορειου Αιγαίου σχετικά με το προσφυγικό και τις νέες κλειστές δομές μεταναστών κάνει λόγο ο Νότης Μηταράκης, καλώντας παράλληλα τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν καθοριστικά στην εκτόνωση της έντασης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι το πρώτο ψέμα αφορά στο μέγεθος των δομών, τονίζοντας ότι «οι δομές είναι συγκεκριμένες, έχουμε από την αρχή ορίσει το μέγεθος τους».

«Συνολικά στα πέντε νησιά δημιουργούνται 20.000 θέσεις φιλοξενίας, ενώ, σήμερα έχει πάνω από 42.000. Θεωρούμε ότι με τις ροές που υπάρχουν, αλλά και αυτές που αναμένονται, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «το δεύτερο ψέμα έχει να κάνει με την μόνιμη παραμονή των αιτούντων ασύλου στα νησιά», ενώ διευκρινίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φεύγουν στους δύο μήνες όσοι παίρνουν θετικές αποφάσεις ασύλου και όσοι έχουν αρνητικές, «να φεύγουν στους έξι μήνες».

«Άρα, μιλάμε για μια μέση παραμονή τεσσάρων μηνών. Ήδη, στα νησιά υπάρχουν ελάχιστοι που έχουν έρθει προ δωδεκαμήνου», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σχολίασε το «τρίτο fake news» που κυκλοφορεί και αφορά το κλείσιμο των δομών, συμπληρώνοντας ότι «είναι ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός, όπως και όλοι μας, πως η Μόρια, το Βαθύ, η ΒΙΑΛ, το Καρά Τεπέ θα κλείσουν». «Ήδη, έχω ζητήσει από τους Δημάρχους να δουλέψουμε πάνω στο διαδικαστικό κομμάτι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μηταράκης συνέχισε, λέγοντας «ότι το τέταρτο και τελευταίο μεγάλο ψέμα είναι ότι εμείς θυσιάζουμε τα νησιά, προκειμένου να μην μεταφέρουμε πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα».

Πεδία μάχης Μυτιλήνη και Χίος: 51 αστυνομικοί τραυματίες – Δύο σοβαρά

Όπως επεσήμανε με έμφαση ο υπουργός, «είναι σταθερή άποψη μας ότι χρειάζονται 20.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, τα 42.000 περίπου άτομα που βρίσκονται, αυτήν την στιγμή, στα νησιά, θα μειωθούν κάτω από το μισό μέσα στο 2020. Σήμερα, θα βρίσκομαι στην ΚΕΔΕ για αυτόν τον λόγο».

«Κάνω έκκληση προς τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν καθοριστικά στην εκτόνωση της έντασης. Το τεράστιο μου άγχος είναι να μην χτυπήσει κανείς και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα νησιά μας. Ζητάμε από τους κατοίκους τους να μας εμπιστευθούν. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, θα ήμουν ανεύθυνος, άμα άφηνα τα νησιά στην άναρχη κατάσταση των ανοιχτών δομών και αθωράκιστα απέναντι στις μεταναστευτικές ροές», κατέληξε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ