ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ Ιράν - Ελλάδας

Επίσκεψη αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ Ιράν - Ελλάδας

Τη βούληση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να αναβαθμίσουν με ταχείς ρυθμούς τη μεταξύ τους συνεργασία επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ιρανός πρώτος αντιπρόεδρος Εσάκ Τζαχανγκίρι .

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αλέξη Τρίπρα με το επιτελείο του στο Ιράν, υπογράφηκαν μια σειρά συμφωνιών για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Ελλάδας από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Τζαβάντ Ζαρίφ, που προβλέπουν:

1. Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις
2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.
3. Οδικός χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Τζαχανγκίρι σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί “ορόσημο” για τις διμερείς σχέσεις και υπογράμμισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για την πρόοδο που σημειώθηκε.

“Είμαστε δύο λαοί που ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας”, είπε ο πρωθυπουργός από την μεριά του και έκανε λόγο για αναβάθμιση των σχέσεων σε επίπεδο “στρατηγικού χαρακτήρα”.

“Κοινός στόχος, είναι και η αξιοποίηση του γεγονότος ότι οι δύο χώρες βγαίνουν από πολυετή περίοδο κρίσης και ανοίγονται νέες δυνατότητες για επιστροφή στην ανάπτυξη για αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα”, είπε ο κ. Τσίπρας.

 ABP6218

Και οι δύο υπογράμμισαν την ανάγκη καταπολέμησης της βίας και του εξτρεμισμού, για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο προσφυγικό και τη Συρία, τόνισε ότι η κρίση στη χώρα προκαλεί επιπτώσεις στην Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών και όλοι “πρέπει να συνδράμουμε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος”.

 ABP5852

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιρανός αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη να καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και με την ΕΕ που οπισθοδρόμησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας εξήρε τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή και τόνισε την δική του αποφασιστικότητα να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο, ενώ σημείωσε και τη γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας -Ιράν. Ικανοποίηση εκφράστηκε και για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ συζητήθηκαν και πλήθος άλλων τεχνικών θεμάτων προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία σε πολλούς τομείς μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο και υπογραφή συμφωνιών κατά την επίσκεψη Τσίπρα

Σήμερα οι συναντήσεις Τσίπρα με την ηγεσία του Ιράν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ