ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μυτιλήνη: Ενημέρωση Μητσοτάκη για την κατάσταση των hotspots

Μυτιλήνη: Ενημέρωση Μητσοτάκη για την κατάσταση των hotspots
eurokinissi /ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται από το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και ενημερώνεται για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί με το προσφυγικό αλλά και στο πως προχωρά η διαδικασία με τα hot spots.

Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν το προσφυγικό ως τεράστιο εθνικό θέμα και ήδη ο Πρόεδρος του κόμματος έχει δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών για το θέμα και σε διεθνές επίπεδο. Η σημερινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη έχει ως στόχο να ενημερωθεί από πρώτο χέρι τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, όσο και για το πως προχωρά η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των εταίρων αλλά και φυσικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία στο νησί.

Ο κ. Μητσοτάκης νωρίς το πρωί επισκέφθηκε το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Καρά Τεπέ όπου και ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Εκεί συνομίλησε με πολλούς από αυτούς ενώ επισκέφθηκε και τους ειδικούς χώρους διαμονής τους δίνοντας έμφαση στις συνθήκες υγιεινής. Στο συγκεκριμένο κέντρο μπορούν να φιλοξενηθούν για τέσσερεις μέρες μέχρι 1600 άτομα.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε και το κέντρο ταυτοποίησης που έχει στηθεί στην περιοχή και συνομίλησε με πρόσφυγες που μόλις είχαν φτάσει από τις απέναντι ακτές. Μάλιστα εκεί είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με κατοίκους του νησιού που διαμαρτύρονται για την κοπή αιωνόβιων δέντρων που βρίσκεται σε εξέλιξη για την κατασκευή το κέντρου.

Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη με φορείς του νησιού που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ πριν λίγο σε δήλωσή του κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων μας. Την ίδια στιγμή όμως έστειλε μήνυμα και στις Βρυξέλλες καλώντας τους εταίρους να πιέσουν την Τουρκία να υλοποιήσει και αυτή τις δεσμεύσεις της.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης στις 15 Φεβρουαρίου έχει καλέσει σε πρόγευμα εργασίας τους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ με στόχο να τους ενημερώσει για τις θέσεις της ΝΔ για το μεταναστευτικό.

Τρεις μέρες μετά, στις 18 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με στελέχη της Κομισιόν, όπως οι κκ Γιούνκερ, Αβραμόπουλος, Μοσχοβισί, Βέμπερ αλλά και ευρωπαίους ηγέτες με βασικό θέμα πέραν της οικονομίας και αυτό του προσφυγικού.

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη:

“Η χώρα αντιμετωπίζει, σήμερα, ένα τεράστιο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο έχει και ανθρωπιστική διάσταση, αλλά και διάσταση ασφάλειας. Ένα πρόβλημα, το οποίο, δυστυχώς, επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τους κακούς χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι η Κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την κατασκευή των hot spots, στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Είναι, όμως, επίσης ξεκάθαρο, ότι η κατασκευή των hot spots από μόνη της, δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Χρειάζεται μια οργανωμένη αντιμετώπιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρειάζεται τα κράτη - μέλη της Ευρώπης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να μεταγκατασταθούν στην Ευρώπη.

Και χρειάζεται, βέβαια, και η ίδια η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί, εάν δεν υπάρξει μια ουσιαστική ανάμειξη της Τουρκίας στην αντιμετώπισή του”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ