ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση ΥΠΕΞ-Τσαβούσογλου για την καταδίκη του ψευτομουφτή της Ξάνθης

Αντιπαράθεση ΥΠΕΞ-Τσαβούσογλου για την καταδίκη του ψευτομουφτή της Ξάνθης
ΙΝΤΙΜΕ

Αντιπαράθεση μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει δημιουργηθεί, με αφορμή την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να τιμωρηθεί ο ψευτομουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ σε τέσσερις μήνες φυλάκισης.

Όπως μεταδίδει το voria.gr, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε σήμερα, Τετάρτη, τον Μετέ ένοχο για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργίας θρησκείας και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή. Ο συγκατηγορούμενος του Ιμάμης Γλαύκης Ερκάν Αζίζογλου αθωώθηκε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην απόφαση, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter: «Σε μία χώρα μέλος της Ε.Ε. μουφτής που συμμετείχε σε κηδεία τιμωρείται με φυλάκιση! Σε ποια χώρα του κόσμου ιερέας, ραβίνος ή άλλος εκπρόσωπος θρησκείας στερείται αυτό το δικαίωμα άσκησης των θρησκευτικών του καθηκόντων; Ούτε στα χειρότερα καθεστώτα του κόσμου δεν συναντάται αυτή η πρακτική».

Στο σχόλιο του Τούρκου ΥΠΕΞ απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Στις ευνομούμενες Δημοκρατίες, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και επιβάλλει την τήρηση της νομιμότητας σε όσους αποπειρώνται να την προσβάλλουν», δήλωσε ο κ. Γεννηματάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Τον Ιούλιο του 2016 οι δύο άνδρες είχαν διακόψει την κηδεία ενός Πομάκου Έλληνα στρατιώτη που πνίγηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κεραμωτής Καβάλας ενώ υπηρετούσε στα ΚΑΑΥ (Κέντρα Αναψυχής Αξιωματικών) της περιοχής.

Η κηδεία του θα γινόταν όπως ορίζει η μουσουλμανική θρησκεία, ωστόσο η οικογένεια είχε δεχτεί να παρευρεθούν εκπρόσωποι του στρατού για να αποδοθούν οι κατάλληλες τιμές, μεταδίδει το voria.gr.

Παρότι στην Ξάνθη υπήρχε διορισμένος μουφτής, ο Αμχέτ Μετέ, που υποστηρίζει ότι είναι ο εκλεγμένος μουφτής της μουσουλμανικής μειονότητας, μαζί με τον ιμάμη του χωριού φέρονται να παραγκώνισαν τον νόμιμο μουφτή και μάλιστα εν ώρα προσευχής, ενώ μάλιστα φέρονται να διέκοψαν την κηδεία καθώς φάνηκαν ενοχλημένοι που η ελληνική σημαία κάλυπτε το φέρετρο, επιχειρώντας να την αφαιρέσουν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

Πρωτόδικα οι δύο άνδρες είχαν καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης επτά μηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ