ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: «Φωτιές» άναψε η κατάθεση Μιωνή κατά Παπαγγελόπουλου

Προανακριτική: «Φωτιές» άναψε η κατάθεση Μιωνή κατά Παπαγγελόπουλου
Φωτογραφία αρχείου ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση προκαλεί η κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή.

Όπως φέρεται να καταγγέλλει ο μάρτυρας, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, του ζήτησε χρήματα.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Μαρτίου του 2016, παρουσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, στο γραφείο του τελευταίου. Σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε ο κ. Μιωνή, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε χρήματα για λογαριασμό του εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία», Γιάννη Φιλιππάκη.

Τι αναφέρει ο Φιλιππάκης

Ο εκδότης εξέδωσε ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τον κ. Μιωνή αναξιόπιστο. Στη δήλωσή του αναφέρει:

«Ο κ. Σ. Μιωνής προέβη σε μία αναξιόπιστη κατάθεση, όπως κάνει εδώ και 7 χρόνια, αντιδρώντας στις αποκαλύψεις της “Δημοκρατίας” για τη λίστα Λαγκάρντ. Στη λίστα ήλεγχε ή διαχειριζόταν, άμεσα ή έμμεσα, το 55% των καταθέσεων, δηλαδή άνω του ενός δισ. δολαρίων. Σήμερα, επιχείρησε να παρουσιάσει μία (από τις πολλές) προσπάθειες εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ ιδιωτών ως δήθεν απόπειρα εκβιασμού και δωροληψίας.

Η αλήθεια είναι ότι δύο κυβερνήσεις (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) είχαν εμπλακεί στις προσπάθειες εξωδικαστικού συμβιβασμού, που έγιναν με πρωτοβουλία των κ.κ. Μιωνή και Παπασταύρου, ως εξής:

-Από τα μέσα του 2013, ο τότε πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προσωπικά, με πίεσε επανειλημμένα να μη δημοσιεύουμε τίποτα για τον κ. Μιωνή και τον κοινό τους συνεργάτη και σύνδεσμο Στ. Παπασταύρου, επειδή «αυτά τα παιδιά έχουν βοηθήσει πολύ στο παρελθόν» και επειδή δήθεν δεχόταν παρεμβάσεις από το Ισραήλ. Επίσης, ο κ. Σαμαράς με πίεσε αφόρητα να συμβιβαστούμε με τον κ. Μιωνή, όπως άλλωστε έχω καταθέσει σε δικαστήριο του Λονδίνου τον Οκτώβριο 2014.

Η κατάθεσή μου δεν αμφισβητήθηκε ποτέ ούτε από τον κ. Μιωνή ούτε από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, ο οποίος έλαβε γνώση το Δεκέμβριο 2014 και παρακάλεσε για «ανακωχή» μέχρι τις διαφαινόμενος τότε εκλογές. Επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, δεν γνώριζα ούτε τον κ. Δ. Παπαγγελόπουλο, ούτε την κα. Γιάννα Παπαδάκου.

-Στις αρχές 2016, κλήθηκα εν νέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή τη φορά από τον τότε υπουργό Επικρατείας κ. Ν. Παππά, πάλι με αίτημα τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον κ. Μιωνή και πάλι με τη δικαιολογία παρεμβάσεων από το Ισραήλ.

-Το 2018 έγινε ακόμα μια προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, πάλι στο γραφείο του κ. Παππά –αυτή τη φορά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Η συνάντηση οδήγησε στην υπογραφή συμφωνητικού συμβιβασμού με αμοιβαία αποχή από δικαστικές ενέργειες που τηρήθηκε μέχρι πρόσφατα. Το συμφωνητικό αποτελούσε, στα κύρια σημεία του, μετάφραση προσχεδίου, στα αγγλικά, το οποίο μας είχαν αποστείλει ο κ. Μιωνής και Ισραηλινός δικηγόρος το Δεκέμβριο 2016. Δηλαδή μετά την συνάντηση του δήθεν εκβιασμού!

-Στο μεταξύ, επειδή ο κ. Μιωνής είχε επικαλεστεί υποτιθέμενη δράση του “υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού” Μπ. Νετανιάχου, είχα απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας στην τότε πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα. Στην απαντητική επιστολή της τόνιζε πως ο κ. Μιωνής δεν έχει καμία επίσημη ή ημιεπίσημη ιδιότητα, ότι η Δικαιοσύνη, και στις δύο χώρες, είναι ανεξάρτητη και ότι πρόκειται για ιδιωτική διαφορά.

-Σημειωτέον ότι, μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου 2019, ο κ. Μιωνής δεν έλεγε τίποτα περί υπουργού Παπαγγελόπουλου και είχε καταθέσει στο Ισραήλ αγωγή και μήνυση για άλλη δήθεν «εγκληματική οργάνωση» με επικεφαλής τον (τότε στην αντιπολίτευση) σημερινό υπουργό κ. Μ. Βορίδη. Οι αρχές του Ισραήλ απέρριψαν τους ισχυρισμούς του. –

Προειδοποιούμε άπαντες ότι τίποτα δεν θα σταματήσει την ανεξάρτητη, ασυμβίβαστη και ακηλίδωτη πορεία που έχουμε χαράξει.

Ενημερώνουμε τους εμπλεκόμενους ότι αυτοί θα λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη».

Πυρά κατά Παπαγγελόπουλου

Ο Σάμπυ Μιωνή φέρεται να υποστήριξε ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος ήταν εκείνος που έβαλε στο «κάδρο» τα λεφτά και τις αξιώσεις Φιλιππάκη.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ξεκαθάρισε ότι «χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτε» αξίωσε για λογαριασμό του κ. Φιλιππάκη χρηματικό ποσό, που αργότερα ο κ. Φιλιππάκης προσδιόρισε το ύψος του στα 350.000 ευρώ.

Μάλιστα κατέθεσε έγγραφο υπογεγραμμένο από τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, στο οποίο αναφέρονταν ότι η υπόθεση του επιχειρηματία θα αρχειοθετηθεί.

Ο επιχειρηματίας υποστήριξε παράλληλα ότι «ο Νίκος Παππάς ντροπιάστηκε για όσα είπε ο Παπαγγελόπουλος, αλλά και με το χαρτί που του έδειξα μετά. Ήταν πεσμένα τα φτερά του για όσα έκανε ο Παπαγγελόπουλος. Ο Παπαγγελόπουλος όμως τους είχε παραμυθιάσει. Ένιωθα ότι είχε μεγάλη εξουσία και στα θέματα της Δικαιοσύνης θα έλεγα πως ήταν κράτος εν κράτει».

Στην αντεπίθεση ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Στην αντεπίθεση πέρασε, από την πλευρά του ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Επιβεβαίωσε μεν τη συνάντηση, αλλά διέψευσε τα περί εκβιασμού.

«Πριν από 4 χρόνια με παρακάλεσε ο Ν. Παππάς να συναντηθούμε στο γραφείο του με τον κ. Μιωνή, επικαλούμενος πιέσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο κ. Μιωνή μας παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε στις εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις επειδή θεωρούσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν αντισημιτική. Ήταν σε έξαλλη κατάσταση».

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσουν πυρά

Πηγές της ΝΔ σημειώνουν ότι η κατάθεση του επιχειρηματία είναι «βόμβα μεγατόνων».

«Ο Σάμπυ Μιωνή αποκάλυψε το παραδικαστικό κύκλωμα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τον τρόπο με τον οποίο εκβιάστηκε παρουσία του πρώην Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, στο γραφείο του τελευταίου στο Μέγαρο Μαξίμου».

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο θησαυρός είναι άνθρακας:

«Η διαφημισμένη βόμβα ήταν στράκα στρούκα δεύτερης διαλογής. Οι δήθεν μίζες παραδέχθηκε ότι τελικά δεν ήταν μίζες αλλά εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ δύο ιδιωτών».

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αντί δήλωσης έκανε ένα σχόλιο στο Twitter:

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έσκασαν τη φούσκα της σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πέτσας προσπαθούν τώρα να φουσκώσουν μια αναφορά σε μία υπόθεση που έχει τις ρίζες της από το 2013. Ας μας πει ευθέως ο κ. Μητσοτάκης αν καταγγέλλει τον κ. Σαμαρά για παραδικαστικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ