ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έκτακτα μέτρα στα σύνορα λόγω κοροναϊού - Σύνδεση με το προσφυγικό

Μητσοτάκης: Έκτακτα μέτρα στα σύνορα λόγω κοροναϊού - Σύνδεση με το προσφυγικό
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στις προσφυγικές ροές, το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος του νέου κοροναϊού εντός του μεταναστευτικού πληθυσμού αλλά και στα εκτεταμένα επεισόδια σε Μυτιλήνη και Χίοτα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίουανακοινώνοντας την αύξηση -στο μέγιστο- των περιπολιών από σκάφη του Λιμενικού για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο. 

Κάνονοντας λόγο για μία νέα διάσταση στο προσφυγικό, υπογράμμισε ότι τα νησιά που επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας «πρέπει να προστατευτούν διπλά» και επικαλέστηκε τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

«Στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κοροναϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί».

«Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά».

Πρόκειται για τον κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα ή αλλιώς ευρύτερα γνωστό ως «κώδικας συνόρων της περιοχής Σένγκεν».

Ειδικότερα, η παράγραφος 6 που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι ο έλεγχος των συνόρων δεν γίνεται μόνο προς το συμφέρον των κρατών μελών στα εξωτερικά σύνορα των οποίων ασκείται αλλά προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών που έχουν καταργήσει τον έλεγχο στα εσωτερικά τους σύνορα.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «ο έλεγχος θα πρέπει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και στην πρόληψη κάθε απειλής κατά της εσωτερικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και των διεθνών σχέσεων των κρατών μελών».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αναβαθμίζεται στον ανώτερο βαθμό ο έλεγχος των συνόρων για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης ότι έχει ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για αύξηση του αριθμού των σκαφών και του αριθμού των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού σχεδιασμού, επισημαίνοντας το τρίπτυχο προστασία συνόρων - γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές - ελεγχόμενες δομές, δηλώνοντας ότι «είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί».

«Ειδικά για τα επεισόδια, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις εικόνες που είδαμε όλοι. Οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν -και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε», είπε.

«Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ, τοπικούς συμφεροντολόγους. Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα. Και με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές -τις έχουμε ξαναδεί- συμπεριφορές "πλατείας", συμπεριφορές "αγανακτισμένων". Πρέπει, λοιπόν, οι ίδιοι οι κάτοικοι να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα», συνέχισε.

Τέλος, όπως ξέρετε, το απόγευμα θα συναντηθώ με στελέχη της Αυτοδιοίκησης από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Για μία ακόμη φορά, θα εξηγήσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Είμαι έτοιμος να ακούσω -όπως πάντα ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε- κάθε δημιουργική πρόταση. Αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε σε γόνιμα συμπεράσματα. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες που θα κάνουν την παρόξυνση ενός προβλήματος, ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπισή του», κατέληξε ο πρωθυπουργός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ