ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο ο Στάινμαγερ στην Αθήνα

Αύριο ο Στάινμαγερ στην Αθήνα
O γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα Eurokinissi/-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

(Upd) Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αθήνα, ο κ. Στάινμαγερ θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά ενώ θα γίνει δεκτός τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην Αθήνα αποδίδουν μεγάλη σημασία στην επικείμενη επίσκεψη του γερμανού Υπουργού Εξωτερικών καθώς στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τόσο το προσφυγικό όσο και οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει στον κ. Στάινμαγερ όσα ζητήματα παρέμειναν ανοιχτά μετά την πρόσφατη απόφαση της μίνι Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό. Ένα από αυτά είναι το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν άμεσα οι απαραίτητοι χώροι υποδοχής προσφύγων. Σημαντικότερο ζήτημα, πάντως, αναμένεται να είναι οι σχέσεις με την Τουρκία καθώς η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι κάθε σχεδιασμός για την διαχείριση του ζητήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό που εμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην ΕΕ. Η Αθήνα θα επιμείνει στην πρότασή να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης προσφύγων από την γειτονική χώρα, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Εξαιρετικά μεγάλο βάρος" αποτελούν για την Ελλάδα τα προσφυγικά κύματα τα οποία φθάνουν μέσω του Αιγαίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ και προϊδέασε για κινήσεις στήριξης από το Βερολίνο.

Εδώ και μήνες αποτελεί πεποίθησή μας ότι χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Σε αυτές ανήκουν από την σκοπιά του υπουργού Εξωτερικών ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και των προσφυγικών ροών. Για τον ίδιο είναι αυτονόητο ότι αυτό καθιστά απαραίτητη την στενή συνεργασία της Ελλάδας με την ΕΕ, αλλά και την στενή συνεργασία διμερώς, με την Γερμανία. -Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Γερμανίας

Στην ατζέντα των συναντήσεων αναμένεται να βρεθούν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό με την ελληνική κυβέρνηση να σημειώνει την ανάγκη της ενεργής υποστήριξης της Ε.Ε. στη διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών που διεξάγονται στο νησί.

Επίσης, η Αθήνα θα επισημάνει στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών ότι από την πλευρά της είναι πρόθυμη να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία του Αυγούστου όμως περιμένει αντίστοιχη στάση και από τους εταίρους. Κόκκινα δάνεια και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών είναι, αυτή τη στιγμή, τα δύο ανοιχτά μέτωπα με την Αθήνα να επιδιώκει την πολιτικοποίηση των ανοιχτών ζητημάτων και τη συζήτησή τους στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ