ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Είναι αδύνατον να ανοίξουν στη μεταπολεμική Ευρώπη ξερονήσια

Τζανακόπουλος:  Είναι αδύνατον να ανοίξουν στη μεταπολεμική Ευρώπη ξερονήσια
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό έκανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον Βασίλη Πάικο στον 9,84.

Μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση κλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης. Και η χώρα δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα έξαρση. Με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό η χώρα βρέθηκε απολύτως ανέτοιμη.»

Ο κ. Τζανκόπουλος προσέθεσε ότι: «Η κυβέρνηση πρέπει να διεθνοποιήσει το ζήτημα και δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Μητσοτάκης καθυστερεί να ζητήσει έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να μετατραπεί στον Όρμπαν της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η λογική ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί στο προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης που φαίνεται να υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης δεν συνάδει με τις αρχές που το διεθνές δίκαιο επιτάσσει να χειριζόμαστε αυτές τις καταστάσεις. Αυτήν την κρίση δεν μπορεί να τη διαχειριστεί η Ελλάδα μόνη της και δεν πρέπει να την αντιμετωπίζει ως ελληνοτουρκικό ζήτημα αλλά πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ανάλογες πρωτοβουλίες.»

Όχι στα ξερονήσια

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι:

«Είναι αδύνατον να ανοίξουν στη μεταπολεμική Ευρώπη ξερονήσια. Αυτές οι προτάσεις είναι ξένες προς τις αξίες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και δείχνουν πλήρη αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.»

Επισήμανε δε ότι: «Η ΝΔ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και υποτάσσεται στα αιτήματα του αντιπροσφυγικού ρεύματος και προχωρά στη μεθόδευση τέτοιου είδους προτάσεων.Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισαν, χωρίς να έχουν βαθιά γνώση του προσφυγικού ζητήματος, να σταματήσουν την πολιτική αποσυμφόρησης των νησιών. Ήταν βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί τεράστια κοινωνική ένταση στα νησιά και θα οδηγηθούν οι πρόσφυγες σε εξαθλίωση.»

Τέλος, είπε ότι: «Ως προς τη σύνδεση του προσφυγικού με τον κορωνοϊό είναι προφανές πως ό,τι δεν κατάφερε η κυβέρνηση να επιτύχει με τη βία, αυτή τη στιγμή επιδιώκει να το πετύχει με τον τρόμο. Και αυτό το επιχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο των βιοπολιτικών εκβιασμών: αν δεν δημιουργηθούν κλειστά κέντρα τότε θα έχουμε μια υγειονομική βόμβα. Πρόκειται για επιχειρήματα που στοχεύουν στην κατατρομοκράτηση της κοινωνίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ