ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν για προσφυγικό: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Μακρόν για προσφυγικό: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Βουλγαρία
INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παρέμβαση για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, έκανε το βράδυ της Κυριακής μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα αλλά και τη Βουλγαρία.

«Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να τους παρασχεθεί ταχεία βοήθεια και για την προστασία των συνόρων», έγραψε στο σχετικό tweet του ο κ. Μακρόν.

«Πρέπει να δράσουμε μαζί για να αποφύγουμε μία ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση», προσέθεσε στην ίδια ανάρτηση ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, επανέλαβε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα την προσεχή Τρίτη μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στο μήνυμά του:

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στο πεδίο. Θα επισκεφθώ τα ελληνοτουρκικά σύνορα την Τρίτη με τον πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει πως θα μεταβεί στον Έβρο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειάς μας έλαβε την απόφαση να αυξήσει στο ύψιστο τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά μας. Από αυτή τη στιγμή δεν θα δεχόμαστε κανένα νέο αίτημα ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διασφαλίσει την πλήρη στήριξη της Ευρώπης», έγραψε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Σε δεύτερο tweet του, ο πρωθυπουργός έγραψε πως τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

«Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφτώ τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με τον Σαρλ Μισέλ».

Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών Δένδια με Μπορέλ και Ευρωπαίους ομολόγους του

Σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με φόντο τις εξελίξεις στο προσφυγικό / μεταναστευτικό και τα τεκταινόμενα στον Έβρο αλλά και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Ειδικότερα, ο κ. Μπόρελ ενημέρωσε τον κ. Δένδια για την άμεση αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό, εντός της εβδομάδας. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί προσεχώς.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνομίλησε επίσης, το απόγευμα, με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της ΕΕ και με εργαλείο τις οργανωμένες και εκ των τουρκικών Αρχών εκπορευόμενες προσπάθειες παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων. Ενέργειες που γίνονται κατά παράβαση των προνοιών της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Εξέφρασε το μήνυμα της αποφασιστικότητας της Ελλάδας να δράσει αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει παράνομες εισόδους στη χώρα και κατ’ επέκταση στο ευρωπαϊκό έδαφος, ζητώντας υποστήριξη από τους εταίρους. Ενημέρωσε επίσης για τις τουρκικές μεθοδεύσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων με στόχο την ενεργή παρότρυνση προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά σύνορα.

Οι συνομιλητές του εξέφρασαν στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να φυλάξει αποτελεσματικά τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα καθώς και στο αίτημα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για την έκτακτη σύγκληση του ΣΕΥ.

Είχε επίσης νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα.

«Θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση από την υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ των εν Αθήναις ευρωπαίων Πρέσβεων, καθώς και των Πρέσβεων των μελών του ΣΑΗΕ. Οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν προκειμένου οι εταίροι μας να παραμένουν ενήμεροι και ευαισθητοποιημένοι εν όψει και των σχετικών συζητήσεων στο πλαίσιο της ΕΕ», καταλήγει στη σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ