ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους νόμους της στα σύνορά της

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους νόμους της στα σύνορά της
AP Photo

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορά της.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», απάντησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal.

Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.

Άλλη μια νύχτα συναγερμού στον Έβρο

Ακόμη μια νύχτα έντασης εκτυλίχθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με τις ελληνικές Δυνάμεις να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο τελωνειακό πέρασμα των Καστανέων και προσπαθούν να περάσουν στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, χωρισμένη στα δύο παραμένει η Μυτιλήνη, με το Δήμο Μυτιλήνης να κλείνει τα σύνορά του με το Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Το CNN Greece και οι ανταποκριτές του σε Έβρο και Μυτιλήνη καλύπτουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι εντάσεις στις Καστανιές ήταν συχνές. Πετροπόλεμος, καπνογόνα, ακόμη και χημικά από drones από την τουρκική πλευρά συνθέτουν την «εκρηκτική» εικόνα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Όπως είπε χθες στον ανταποκριτή του CNN Greece στον Έβρο, Κώστα Πλιάκο, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, από το απόγευμα της Κυριακής η κατάσταση στην περιοχή έχει τροποποιηθεί.

Παρότι αρχικά οι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονταν ακριβώς στη διαχωριστική γραμμή, αργότερα άρχισαν να κινούνται κατά μήκος του φράχτη αναζητώντας κάποιο πέρασμα στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ