ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για δολοφονία δύο ατόμων στα σύνορα κατηγορεί την Ελλάδα ο Ερντογάν – Τον διαψεύδει η Αθήνα

Για δολοφονία δύο ατόμων στα σύνορα κατηγορεί την Ελλάδα ο Ερντογάν – Τον διαψεύδει η Αθήνα
Presidential Press Service via AP, Pool

Στον ισχυρισμό ότι οι ελληνικές αρχές δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο, «έχοντας σκοτώσει δύο (σ.σ. μετανάστες) και τραυματίσει έναν ακόμα» προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, κατά την κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμοού στο Twitter, ο οποίος κάνει λόγο για σκόπιμη παραπληροφόρηση.

«Κανείς πυροβολισμός δεν υπήρξε από τις ελληνικές συνοριακές δυνάμεις απέναντι σε άτομα που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Οτιδήποτε άλλο, δεν συνιστά παρά χυδαία και σκόπιμη παραπληροφόρηση: Fake News».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά το μεσημέρι βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο που παρουσιάζει νεκρό μετανάστη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, μέσω ανάρτησης του κ. Πέτσα στο Twitter.

«Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια μετανάστες», είπε ο Ερντογάν, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Μάλιστα, απέρριψε την ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους ενός δισ. ευρώ για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα έχει δαπανήσει τέσσερα δισ. ευρώ και πως «θα βρει τρόπο να κερδίσει αυτά τα χρήματα».

«Μιλάμε μαζί τους, μας λένε: "Θα σας στείλουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ". Ποιον προσπαθείτε να ξεγελάσετε; (…) Δεν θέλουμε πλέον αυτά τα χρήματα».

«Αύριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου θα επισκεφτεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ίσως δουν την απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα. τους συμβουλεύω να δουν τι κάνουν οι αρμόδιοι της Ελληνικής ακτοφυλακής», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το Anadolu, o πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε από την πλευρά του ότι «κανείς δεν καταλαβαίνει το βάθος της κρίσης στα τουρκοελληνικά σύνορα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ