ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών
ΙΝΤΙΜΕ

Για άσκηση «ασύμμετρης απειλής» στα ελληνικά σύνορα τις τελευταίες ημέρες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Καστανιές Έβρου, όπου πραγματοποιεί αυτοψία μαζί με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ κατήγγειλε την Τουρκία ότι στέλνει κατατρεγμένους  χρησιμοποιώντας τους ως μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς. 

 

«Αυτό που έχει συμβεί εδώ τις τελευταίες ημέρες είναι επώδυνα προφανές σε όλους. Η Τουρκία έχει ενθαρρύνει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Αλλά απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει. Δεν πρόκειται για προσφυγικό πρόβλημα. Οι άνθρωποι που έρχονται δεν είναι από το Ιντλίμπ. Ζουν εδώ και καιρό με ασφάλεια στην Τουρκία και μιλούν τουρκικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τον Έβρο.

«Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς. Το καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ τη χώρα μου και θα το κάνω. Η Ελλάδα θα προστατέψει τα σύνορα της Ευρώπης. Περιμένουμε απτή αλληλεγγύη από την ΕΕ. Η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Η Ευρώπη δεν έχει αντεπεξέλθει αρκετά προς το παρόν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό και προσφυγικό

«Η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της στέλνοντας κατατρεγμένους εδώ χρησιμοποιώντας τους ως μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς. Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν αποδέχονται αυτήν την κατάσταση την οποία έχουμε δει σε βίντεο, μηνύματα και μαρτυρίες. Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό και προσφυγικό. Συνιστά μια ασύμμετρη απειλή. Εμπροσθοφυλακή είναι συχνά άνθρωποι αγνώστου προέλευσης και αγνώστων σκοπών που δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν βία και δακρυγόνα του τουρκικού στρατού», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι «θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας και κινούμαστε απολύτως δύο πλαίσιο του διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα ωστόσο όσα συμβαίνουν στα σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστούν».

«Μόνο τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις μας απέτρεψαν πάνω από 24.000 απόπειρες εισβολής», είπε ο πρωθυπουργός ενώ συνεχάρη τους ανθρώπους των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και τους πολίτες για τη συμβολή τους.

«Ο εκβιασμός του Ερντογάν δεν πέρασε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Το μήνυμα είναι σαφές προς όλους. Μην επιχειρείτε να μπείτε στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την αλληλεγγύη της. Αλλά η αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρχει μόνο στα λόγια και πρέπει να στρέφεται και προς τους Έλληνες πολίτες που κινδυνεύουν».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός συνεχάρη τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, για το έργο που επιτελούν, αλλά και τους πολίτες που αυθόρμητα συμπαρίστανται στο δύσκολο έργο τους.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ένοιωσε υπερηφάνεια και χαρά που βρέθηκε δίπλα στους κατοίκους του Έβρου και όσους υπηρετούν εκεί και δήλωσε: «Ήμουν, είμαι θα είμαι κοντά τους εκφράζοντας το σύνολο των Ελλήνων».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων και τόνισε:

«Στέλνουμε ένα πάρα πολύ σαφές μήνυμα, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιόνια, ως όργανα σε ένα γεωπολιτικό παιγνίδι, είναι τα πραγματικά θύματα τέτοιων πολιτικών».

Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αλλά δεν μπορεί να το κάνει μόνη της, επισήμανε, και γι αυτό κάθε βοήθεια που μπορεί να δώσει η ΕΕ είναι ευπρόσδεκτη γιατί πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη αποστολή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας συμβιβασμός στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την αλλαγή των υφιστάμενων πολιτικών ασύλου και είπε ότι δεν αξιοποιήθηκε σοφά ο χρόνος που μεσολάβησε μετά την τελευταία μεταναστευτική κρίση και ήρθε καιρός να το κάνει η ΕΕ με το αποτελεσματικό μοίρασμα του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος.

«Τώρα που η απειλή της αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Ευρώπη υλοποιήθηκε ανεπιτυχώς ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μια νέα προσέγγιση. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που πολλές φορές νιώθουν ότι δεν έχουν τίποτε να χάσουν και σήμερα χρησιμοποιούνται ως όργανα, ως πιόνια για την προώθηση άλλων φιλοδοξιών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το CNN Greece και οι απεσταλμένοι του σε Έβρο και Μυτιλήνη παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις του προσφυγικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ