ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Nα εγκαταλείψει η κυβέρνηση τις ιδεοληψίες στο προσφυγικό

Κυρ. Μητσοτάκης: Nα εγκαταλείψει η κυβέρνηση τις ιδεοληψίες στο προσφυγικό

Επίθεση στην κυβέρνηση, η οποία «αδράνησε εγκληματικά και έστειλε σε όλους ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ανοχύρωτη χώρα», για την πολιτική της στο προσφυγικό εξαπέλυσε από την Λέσβο που επισκέφτηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Εκεί ο αρχηγός της ΝΔ μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η Κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες και να εφαρμόσει μία πολιτική, η οποία θα προχωρά σε έναν αυστηρό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και εδώ το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Οι πρόσφυγες ή όσοι έχουν εν δυνάμει το status του πρόσφυγα, μπορούν να είναι καλοδεχούμενοι στην Ευρώπη».

Την ίδια στγμή ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτεταμένη αναφορά και στην ευθύνη της Τουρκίας η οποία αρνείται να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της απέναντι σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση:

Aναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη:

«Δυστυχώς στην Πατρίδα μας έχει πέσει ένας κλήρος πολύ μεγάλης ευθύνης. Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, η χώρα μας καλείται να σεβαστεί ανθρώπινες ζωές. Αλλά και ταυτόχρονα βέβαια, να προστατεύσει, να υπερασπιστεί τα σύνορα και την ασφάλειά της.Και πρέπει, ταυτόχρονα, να ανταποκριθούμε στις δυο αυτές επιταγές.

Το πρώτο είναι ένα καθήκον το οποίο απορρέει από τον Πολιτισμό μας, από τις ανθρώπινες αξίες, τις οποίες όλοι υπηρετούμε. Ειδικά εσείς εδώ πέρα, στη Λέσβο, το γνωρίζετε με τον καλύτερο τρόπο.

Είχα τη χαρά να συναντηθώ με δυο εκ των τριών γιαγιάδων του νησιού. Τις γιαγιάδες που, με την ανθρωπιά τους, συγκίνησαν ολόκληρο τον κόσμο και έκαναν υπερήφανους όλους τους Έλληνες. Και βέβαια στο πρόσωπό τους αντανακλάται η επιθυμία ενός ολόκληρου νησιού να υποστηρίξει ανθρώπινες ζωές, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Ταυτόχρονα, όμως, το δεύτερο μεγάλο καθήκον, το οποίο έχουμε, είναι να προστατέψουμε τα σύνορά μας, την εθνική μας κυριαρχία. Και να μην αφήσουμε τη χώρα μας αφύλακτη και εκτεθειμένη σε προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν προηγούμενο.

Η κατάσταση, κυρίες και κύριοι, στο προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Τολμώ να πω είναι πιο κρίσιμη από ό,τι ήταν ποτέ. Υπάρχουν ευθύνες για αυτές τις εξελίξεις. Υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη, η οποία βαραίνει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία δυστυχώς, για πολλούς μήνες, είναι εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες. Αδράνησε εγκληματικά και έστειλε σε όλους ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ανοχύρωτη χώρα.

Ευθύνη βέβαια υπάρχει και στην Ευρώπη, η οποία καθυστέρησε - και αυτή - να αντιληφθεί το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος. Δυστυχώς, αντελήφθη την ένταση του προβλήματος μόνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.
Και δυστυχώς - και έχει δίκιο αυτό να το επισημαίνει η Χριστιάνα - δεν στήριξε με όλες της τις δυνάμεις μία χώρα, η οποία είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης, σε μία περιοχή γεμάτη εντάσεις και γεμάτη αστάθεια.

Δεν θα κουραστώ να υπενθυμίζω - και από εδώ, από τη Λέσβο - ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.

Αλλά βέβαια, πολύ μεγάλη ευθύνη ανήκει και στη γείτονα μας, ανήκει στην Τουρκία, η οποία αρνείται να εφαρμόσει δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα, δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανήκει αυτή η ευθύνη στην Τουρκία, η οποία δήθεν, αδυνατεί να εκριζώσει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών προσφύγων και μεταναστών. Και όποιος επισκέπτεται το λιμάνι της Μυτιλήνης και βλέπει τις εγκαταλελειμμένες, εκατοντάδες εξωλέμβιες, νομίζω ότι μπορεί να καταλάβει τι εννοώ με αυτή την παρατήρηση.
Είναι σαφές για τη Νέα Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι, τι πρέπει να συμβεί από εδώ και στο εξής.

Η Κυβέρνηση οφείλει:

1. Να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τις οποίες η ίδια ανέλαβε, για να μη δώσει δικαιολογία σε όσους θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνθήκης Σένγκεν. Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κατασκευάσει πέντε κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, πέντε hot spots, σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε, αυτή τη δέσμευση πρέπει να εκπληρώσει. Και, δυστυχώς, από την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η ίδια η τύχη της Συνθήκης του Σένγκεν.

2. Η Κυβέρνηση πρέπει, όμως, ταυτόχρονα να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες και να εφαρμόσει μία πολιτική, η οποία θα προχωρά σε έναν αυστηρό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και εδώ το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Οι πρόσφυγες ή όσοι έχουν εν δυνάμει το status του πρόσφυγα, μπορούν να είναι καλοδεχούμενοι στην Ευρώπη. Πρέπει, όμως, να επιμεριστούν στις ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας. Αλλά οι παράτυποι μετανάστες δεν μπορούν, δυστυχώς, να φιλοξενηθούν, ούτε στη χώρα μας, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και θα πρέπει να επιστρέφονται, το συντομότερο δυνατόν, στις χώρες από τις οποίες προήλθαν.

3. Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει μια πολιτική χειροπιαστής στήριξης και αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Όποιος βρεθεί και διαπιστώσει το πρόβλημα ο ίδιος προσωπικά - όπως είχα εγώ την ευκαιρία να κάνω σήμερα σε ένα σκάφος του λιμενικού, το οποίο σήμερα πρέπει να υποδέχτηκε δεκάδες βάρκες μεταναστών μέσα σε μια μέρα - αντιλαμβάνεται ότι κανείς δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη χώρα και να θεωρεί ότι πρόβλημα αυτό είναι ένα αμιγώς ελληνικό πρόβλημα. Από τη στιγμή που όλοι δεχόμαστε ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη στη φύλαξη των συνόρων.

Θα πρέπει, επίσης, να ασκηθούν στην Τουρκία πιέσεις, από τους εταίρους στην Ε.Ε., απ’ όπου αλλού χρειάζεται, από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ώστε, επιτέλους, να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να τελειώνει με αυτό το άθλιο κύκλωμα των διακινητών ανθρώπινων ψυχών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η λύση του προβλήματος περνάει και μέσα από τη στήριξη της Τουρκίας. Και η Τουρκία θα πρέπει να είναι - και αυτή - συνεπής στις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει και να μην παίζει γεωπολιτικά παιχνίδια με τον πόνο προσφύγων και μεταναστών.

Εμεί, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε πει, με τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα, ότι δεν πρόκειται να εμπλέξουμε αυτό το εθνικό πρόβλημα στο πλαίσιο της συνηθισμένης μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι δεν θα ασκούμε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, αλλά και για ενδεχόμενες μελλοντικές καθυστερήσεις. Αυτό δεν θα σημαίνει ότι δεν θα επισημαίνουμε τον κίνδυνο από μια πολιτική η οποία, δυστυχώς, αντί να περιορίσει το πρόβλημα, το διόγκωσε. Αλλά θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα καταθέτουμε προτάσεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αλλά, από εκεί και πέρα, το καθήκον και η ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος ανήκει στην κυβέρνηση. Εμείς, το δικό μας καθήκον ως αντιπολίτευση, θα το κάνουμε. Με νηφαλιότητα, αλλά και με ανυποχώρητη αποφασιστικότητα.

Το μήνυμά μας, από εδώ, από τη Λέσβο, είναι σαφές: Θα προστατεύσουμε τον άνθρωπο. Θα προστατεύσουμε, όμως ταυτόχρονα, και την ασφάλειά μας. Και τα νερά του Αιγαίου δεν θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Θέλω τελειώνοντας, να σχολιάσω τα όσα είπε η κυρία Περιφερειάρχης, σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση την οποία δυστυχώς έχουν υποστεί τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, από το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών. Θα έχω την ευκαιρία, στη συνέχεια, να ακούσω και τα δικά σας σχόλια και τις δικές σας παρατηρήσεις γύρω από το θέμα αυτό. Αλλά είναι τελείως ξεκάθαρο σε εμένα, ότι έχετε υποστεί μια σημαντική οικονομική ζημιά από όλη αυτή την περιπέτεια. Υπάρχουν σήμερα και ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι διαθέσιμοι για να μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τα νησιά να ανταποκριθούν σε αυτό το πρωτοφανές προσφυγικό – μεταναστευτικό κύμα, το οποίο, δυστυχώς, θα πρέπει να διαχειριστούν και τους επόμενους μήνες. Και εμείς, σε αυτή την προσπάθεια, θα είμαστε αρωγοί, έτσι ώστε να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο από δυνητικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να διατεθούν στην υπηρεσία των νησιών και να υποστηρίξουν τοπικές κοινωνίες και τοπικές οικονομίες, οι οποίες δοκιμάζονται από αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Τελειώνοντας, θέλω να ξέρετε ότι αυτά τα μηνύματα θα έχω την ευκαιρία να τα μεταφέρω και στην Ευρώπη, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία θα έχω τη χαρά να συμμετέχω την επόμενη εβδομάδα.

Θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό με τη μέγιστη εθνική υπευθυνότητα. Όπως απαιτείται από μια πολιτική δύναμη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία βάζει πάντα πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ